'Göz Çevresi Kolesterole Isaret Edebilir'

Prof. Dr. Bilal Boztosun, sinsi seyreden kolesterolün vücutta bazi belirtilere neden olabilecegini söyleyerek, "Ayak bileginin arkasinda sari renkli yag bezeleri, gözün iç kösesine yakin, genellikle sari renkteki küçük kolesterol topaklari veya gözün renkli kismi olan irisin etrafindaki soluk beyaz halka kolesterol isaretidir" dedi.

'Göz Çevresi Kolesterole Isaret Edebilir'


Medipol Mega Üniversite Hastanesi Kardiyoloji Bölümünden Prof. Dr. Bilal Boztosun, kalp sagligi açisindan büyük risk tasiyan yüksek kolesterolün fiziksel belirtilerine karsi açiklamalarda bulundu. Prof. Dr. Boztosun, kanda kolesterol adi verilen çok fazla yagli madde bulunmasina yüksek kolesterol denildigine isaret ederek, “Yüksek kolesterol büyük ölçüde asemptomatik bir durumdur. Sürekli olarak yüksek LDL kolesterol seviyeleri ki bu da kötü kolesterol türüdür, kalp hastaligi riskinizi artirabilir. Ne yazik ki yüksek kolesterol degerine sahip olmak büyük ölçüde sikayet olusturmaz, bu nedenle kolesterol seviyenizi belirlemenin tek yolu kan testi yaptirmaktan geçer. Kaninizda son derece yüksek kolesterol seviyelerinin bulundugu genetik bir durum olan ailesel hiperkolesterolemi (FH) varsa bu durumda genetik kolesterol yüksekligine yol açabilir. Ayak bileginizin arkasindaki asil tendonunuzdaki kolesterolden kaynaklanan sislikler, bir diger yüksek kolesterol isareti olabilir. Ayrica ksantelazmalar dedigimiz gözün iç kösesine yakin genellikle sari renkteki küçük kolesterol topaklari da bir diger belirtilerdendir. Korneal ark dedigimiz durum ise gözünüzün renkli kismi olan irisinizin etrafindaki soluk beyaz bir halkayi ifade eder. 50 yasin altindaysaniz ve kornea arkiniz varsa, FH’ye sahip oldugunuzun güçlü bir isaretidir” dedi.



"Kolesterolü yükselten nedenlere dikkat"

Prof. Dr. Bilal Boztosun, aslinda çogu insanin ailesel kolesterol yüksekligi ile baglantili olmayan yüksek kolesterol seviyeleri yasadigina dikkat çekerek, "Yüksek kolesterolü taramanin tek yolu kan testi yaptirmaktir. Doktorunuz kolesterol seviyenizin yüksek olabilecegini düsünürse bir test yaptirmanizi önerebilir. Daha önce bir test yaptirmadiysaniz ve 40 yasin üzerindeyseniz, asiri kiloluysaniz, yüksek kolesterol veya ailenizde kalp sorunlari varsa doktorunuza bu durumu belirterek kolesterol testi yaptirilmasi konusunda bilgilendirmenizde fayda var. Doymus yag ve kolesterolden zengin beslenme, fazla kilo veya obezite, hareketsizlik, alkol, sigara kullanimi kolesterolü yükseltir. Ayrica diyabet, kronik böbrek hastaligi, guatr, yüksek tansiyon, primer biliyer siroz ve diger bazi karaciger bozukluklari, ailede inme veya kalp hastaligi öyküsü, bazi ilaçlar da bu duruma neden olabilir. Kolesterol seviyelerini düsürmek için daha fazla doymamis yag içeren yiyecekleri yemenin önemli oldugunu belirtmekte fayda var. Uskumru, somon gibi yagli baliklar, badem ve kaju gibi kuruyemisler, ayçiçegi ve kabak çekirdegi gibi tohumlar, avokado, bitkisel yaglar ve sürülebilir ürünler tüketmeye özen gösterilmeli. Önemli olan da haftada en az toplamda 150 dakika orta tempolu yürüyüs yapilmali" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA