Gelecegin Sefleri Sürdürülebilir Tarimi Ögreniyor

Profesyonel asçilik ve profesyonel pastacilik-ekmekçilik programi ögrencileri teorik ve uygulamali egitimlerle, ekolojik yöntemlerle kendi gidalarini yetistirmeyi ögreniyor ve atigi azaltmanin en iyi yolunun atilanin degerini anlamak oldugunu deneyimliyor.

Gelecegin Sefleri Sürdürülebilir Tarimi Ögreniyor
2017 yilindan bu yana EK BIÇ YE IÇ’le beraber sürdürdügü Terasta Tarim projesi ile 750 metrekarelik bir alani permakültür odakli tarima ayiran Akmerkez, Usla Uluslararasi Servis & Lezzet Akademisi ile baslattigi is birligi kapsaminda Profesyonel Asçilik ve Profesyonel Pastacilik- Ekmekçilik Programi ögrencileriyle sehirde sürdürülebilir gida üretiminin tekniklerini paylasiyor. Sehirde saglikli, keyifli ve sürdürülebilir bir hayat kurmak için fakli stratejilerin aktarilacagi programda, Akmerkez Terasta Tarim’in Hikayesi, Permakültür Prensipleri, Toprak ve Kompost, Akuaponik ve Hidroponik Tarim, Agroekolojik Gidaya Ulasim ve Atiksiz Mutfak konulari isleniyor.

Gelecegin sefleri, 25 Haziran’da gerçeklesen ilk dersle kentsel tarimin gastronomi ile yakin iliskisinden yola çikarak permakültür ilkeleri ve sehirde bahçecilik üzerine bir teorik anlatimla programa giris sagladi. Ardindan ögrenciler malçlama, sulama, aromatik bitkilerin ve yesilliklerin hasadi gibi rutin bahçe bakimi islerine katilarak uygulamali egitim aldi. 2 Temmuz’daki derste ise toprak, toprak türleri, kompost yapimi, suda tarim konulari ögrenildi, bu konuda uygulamalar yapildi, ayrica rutin bahçe isleri tamamlandi. Programin ana hedefi, gastronomide kalici bir yer edinmis olan ‘tarladan sofraya’ akimini sehir ortaminda çalisacak sefler için gerçekçi hale getirmek; restoran mutfaklarinda kullanilan ürünlerin nasil yetistirildigi konusunda bilgi ve deneyim saglayarak, yerel cografyada ve ekolojik sartlarda üretilmis malzemelerin degeri konusunda bilinci arttirmak.

EK BIÇ YE IÇ ekibinin ve alaninda uzman konuk egitmenlerin dâhil olacagi ve yine Terasta Tarim alaninda gerçeklesecek egitimlerin devaminda, ögrenciler mutfak atiklarinin topragi zenginlestiren komposta dönüstürülmesi, zararlilarla kimyasal kullanmadan mücadele, suda tarim, mikroyesillik üretimi, fermentasyon, atiksiz mutfak konulari da dahil olmak üzere, sehirde dogayla uyum içinde, sürdürülebilir bir yasam kurmak için seflerin önderlik yapabilecegi birçok konuyu isleyecek.
Kaynak: İHA