Fransa'da 2021'De 57 Kadin Öldürüldü

Fransa’da 2021 yilinda basindan bu yana 57 kadin öldürüldü. Fransiz hükümeti, kadina yönelik siddetle mücadele için 6 yeni önlem açikladi. Fransa Kadin Cinayetleri Dernegi üyesi Julia, “Kadinlarin genellikle evden çiktiklarinda öldürüldüklerini gözlemliyoruz” dedi.

Fransa'da 2021'De 57 Kadin Öldürüldü
Fransa’da kadinlara ve çocuklara yönelik siddete karsi mücadele eden “Hepimiz (NousToutes)” Dernegin verilerine göre, 2021 yilinda toplam 57 kadin öldürüldü. Fransa’da basina yansiyan aile içi kadin cinayetlerini listeleyen Fransa Kadin Cinayetleri Dernegine göre, 2020’de 100 kadin esi veya eski esi tarafindan öldürüldü. Dernegin üyesi Julia "Bu rakam, karantina nedeniyle bir önceki yila göre biraz daha düsük. Kadinlarin genellikle evden çiktiklarinda öldürüldüklerini gözlemliyoruz, ancak bu karantina döneminde mümkün degildi" açiklamasinda bulundu.

Her yil yaklasik 100 kadin öldürülüyor

Içisleri Bakanligi tarafindan Agustos 2020’de kamuoyuna açiklanan çiftler arasinda siddet içeren ölümlere iliskin ulusal arastirma, 2019 yilinda 146 kadin magduru listeledi. Bu rakam, 2018 yilina göre yüzde 20’den fazla oldu. Ulusal polis ve ulusal jandarma için ortak bir yapi olan Magdur Heyeti’nin kurulmasindan bu yana, kurum her yil yaklasik 100 kadin cinayeti listeledigini açikladi.



Hükümetten 6 önlem

Kadin cinayetlerinin artmasiyla birlikte, hükümet kadina yönelik siddetle mücadele için 6 yeni önlem açikladi.

Hükümet, magdura bir "büyük tehlike telefonu" verilmesini ve siddetin failinin tahliye durumu hakkinda sistematik olarak magdura bilgilendirilmesini öneriyor. Bin 324 adet olan bu tür telefonlarin sayisinin yil sonuna kadar 3 bine yükselecegi bildirildi.

Önlemlerden bir digeri uzaklastirma bilekliginin kullaniminin yayginlastirilmasi olarak belirlendi. Bu önlem kapsaminda failin ayak bilegine elektronik bir bileklik takiliyor ve magdura bir navigasyon sistemi veriliyor. Failin magdura çok yaklasmasi halinde iki verici sinyal veriyor ve derhal polise veya jandarmaya bir uyari gönderiliyor.

Hükümet, silah bulundurma ve satin alma üzerindeki kontrolün yasal olarak güçlendirilmesini, aile içi siddet faillerinin listelenecegi bir dosyasinin olusturulmasini, derneklerin düzenli olarak dahil edilecegi ulusal bir kurum kurulmasini ve yerel yönlendirme ve koordinasyon kurumlarinin güçlendirilmesi hedefliyor.
Kaynak: İHA