Erzurum'da Robotlar Yaristi

Erzurum’da 6’ncisi düzenlenen Robot Günleri Yarismasi büyük ilgi gördü.

Erzurum'da Robotlar Yaristi
Erzurum Valiligi, Büyüksehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi ve Erzurum Teknik Üniversitesi isbirligince düzenlenen 6. Robot Günleri, Erzurum Bilim Merkezi’nde düzenlendi.

Etkinlige Erzurum Valisi Okay Memis, Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, Il Milli Egitim Müdürü Salih Kaygusuz, Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak ve birçok ögrenci katildi.

Birçok basarili projenin yer aldigi festivalde en dikkat çeken projeler ise insansiz hava araçlari, tarim drone’lari ve roketler oldu. Vali Memis ve Büyüksehir Belediye Baskani Sekmen, projelerin bulundugu stantlari gezerek ögrencilere basari dileklerinde bulundu.

Kendi kendine tohumlama ve ilaçlama yapabilen bir tarim drone’u ürettiklerini belirten Atatürk Üniversitesi Elektrik Elektronik Bölümü son sinif ögrencisi Dogancan Karatas, “Biz burada bir drone tasarladik. Amacimiz tarim drone’u yapmak. Özellikle daglik bölgelerde verim saglayabilmek için bir tarim drone’u tasarliyoruz. Drone’muzun alt tarafinda kutuya benzer bir aparat olacak. Yüksek arazilerde kendi basina tohum toplari firlatabilecek. Bu tohum toplarinin özelligi ise içerisinde gübre ve kil olacak. Tohumlar yere düstügünde içerisinde bir miktarda su oldugu için araziyi sulama geregi kalmayacak. Altindaki aparat takilip çikarilabilecegi için ayni zamanda ilaçlamada yapilabilecek” dedi.

Ürettikleri roketin tamamen hazir halde bulundugunu kaydeden Atatürk Üniversitesi Makine Mühendisligi Bölümü son sinif ögrencisi Fatih Akbas ise, “Bu durumda ilk baslarda raporlama dönemleri oluyor. Tanitim ve tasarim raporlarindan geçen takimlar daha sonrasinda üretim yapmaya basliyorlar. Eylül yani Teknofest ayinda roketleri Aksaray’da bulunan Tuz Gölü’nde firlatiyoruz. Su anda projemiz üretim asamasinda, biz bahsettigim tüm raporlardan geçtik. Son olarak roketimizin uçus testleri kaldi, bunun disinda tamamen hazir durumda bulunuyor” diye konustu.

Sehir olarak teknolojiye ayak uydurarak gelisen bir Erzurum olacagini belirten Erzurum Büyüksehir Belediye Baskani Mehmet Sekmen, “Gelecegin kasiflerini yetistirmek üzere bu bilim merkezi olusturulmus bulunuyor. En kisa sürede burayi açarak gençlerimizin daha kolay üretim yapabilmesini saglayacagiz. Günümüzde devletler birbirleri ile yarisiyor ama artik sehirler de birbirleriyle yarisir hale geldi. Bizde sehir olarak gelisen ve teknolojiye ayak uydurabilen bir kent oldugumuzu gösterecegiz. Bu projeleri gerçeklestiren Atatürk Üniversitemiz ve Erzurum Teknik Üniversitemiz gelecekte prototip gelistirip, sanayilerde üretime geçecek projeler yapabilir hale gelmelidir. Hep baskasindan alan degil, aldigimiz gibi her seyi üretebilen hale gelebilmemiz sizler sayesinde mümkün olacak” dedi.

Göreve geldikten sonra Erzurum’un tüm ilçelerine robotik kodlama sinifi açildigini söyleyen Erzurum Valisi Okay Memis, “Burada insansiz hava araçlarina iliskin prototipler var. Son yillarda dünya genelinde Cumhurbaskanimizin önderliginde insansiz hava araçlarinda marka haline gelmis durumdayiz. Robotik kodlama siniflari daha önceleri sadece özel okullarda bulunuyordu. Biz göreve geldikten sonra Il Milli Egitim Müdürü Salih Kaygusuz ve Büyüksehir Belediye Baskanimiz Mehmet Sekmen ile beraber Erzurum tüm ilçelerine robotik kodlama siniflari açtik” diye konustu.

Kaynak: İHA