Brent Petrolün Varili 76,22 Dolar

Brent petrolün varili haftanin ilk is gününde uluslararasi piyasalarda 76,22 dolardan islem görüyor.

Cuma günü 76,43 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 76,17 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varili, bugün saat 09.25 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,07 artisla 76,22 dolardan islem gördü. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 75,20 dolardan alici buldu.

Piyasalar, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi petrol üreticisi ülkelerden olusan OPEC+ grubunun bugün agustos ayi itibariyla uygulanacak üretim politikasina iliskin kararini görüsecegi toplantiya odaklandi.

Grubun 1-2 Temmuz'da iki gün üst üste yapilan görüsmelerde anlasmaya varamamasi üzerine karar toplantisi bugüne ertelenmisti. Bu durum ise fiyatlarda dalgalanmalara neden oluyor.

Persembe ve cuma günü gerçeklestirilen görüsmelerde agustos-aralik döneminde petrol üretiminin her ay günlük 400 bin varil artirilmasi ve mevcut üretim kesintisi anlasmasinin 2022 yili sonuna kadar uzatilmasi önerisi üye ülkelerin çogunlugu tarafindan desteklenirken, görüsmelerde Birlesik Arap Emirlikleri'nden (BAE) gelen itirazlar üzerine bir anlasmaya varilamadigi ifade ediliyor. Söz konusu öneriye ise BAE'nin "üretim kotasinin artirilmasi" istegi nedeniyle itiraz ettigi belirtiliyor.

Suudi Arabistan liderligindeki 13 üyeli OPEC ile Rusya önderligindeki OPEC disi petrol üreticisi 10 ülkenin enerji ve petrol bakanlari, 18. Bakanlar Toplantisi'na bugün devam edecek.

Grup, 1 Nisan'daki 15. Bakanlar Toplantisi'nda mayis, haziran ve temmuz için günlük petrol üretimini kademeli olarak artirma karari almisti. Suudi Arabistan ise subatta açikladigi ve gönüllü olarak uyguladigi günlük 1 milyon varillik ek kesinti kararini da kademeli olarak kaldiracagini duyurmustu.

Öte yandan, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) varyantlarinin olusturdugu talep belirsizligi ise fiyatlar üzerinde baski olusturmaya devam ediyor.

Dünya genelinde Kovid-19'un "delta" varyantinin yayiliminin hizlanmasi, yeni bir dalgaya iliskin endiseleri artirirken, bu kapsamda birçok ülkede tekrar alinan karantina önlemleri ile seyahat kisitlamalarinin yeniden gündeme gelmesi petrol talebi görünümünü olumsuz etkiliyor.

Brent petrolde teknik olarak 76,32 ile 76,87 dolar araliginin direnç, 75,77 ile 75,22 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.

Kaynak: AA