'Bataklik Operasyonu' Iddianamesi Kabul Edildi

Ankara Cumhuriyet Bassavciliginca 73 zanli hakkinda hazirlanan iddianamede, örgüt yöneticiligiyle suçlanan saniklar Nejat Das ve Çetin Gören için 'suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklamak' suçundan 1470'er, 'suç islemek amaciyla örgüt kurmak' suçundan ise 12'ser yila kadar hapis istendi.

Ankara Cumhuriyet Bassavciliginca yürütülen ve kamuoyunda "Bataklik Operasyonu" olarak bilinen sorusturma kapsaminda 73 süpheli hakkinda hazirlanan iddianame kabul edildi.

Ankara 33. Agir Ceza Mahkemesi, "Bataklik Operasyonu" kapsaminda silahli suç örgütüne yönelik "suçtan kaynaklanan mal varligini aklama" ve "uyusturucu ticareti"ne iliskin iddianameyi kabul etti.

Iddianamede, 2 sanik örgüt kurucusu ve elebasi, 5 sanik örgüt yöneticisi, 53 sanik örgüt üyesi, 13 sanik ise örgüte üye olmamakla birlikte yardim etmekle suçlandi.

Iddianamede, örgüt elebaslari olarak gösterilen saniklar Nejat Das ve Çetin Gören'in, "suç islemek amaciyla örgüt kurmak" ve "suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklamak" suçlarindan cezalandirilmasi istendi.

Bu kapsamda, Das ve Gören'in 60'ar kez "zincirleme olarak suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklamak" suçundan 450'ser yildan 1470'er yila kadar, "suç islemek amaciyla örgüt kurmaktan" ise 5'er yildan 12'ser yila kadar hapisle cezalandirilmalari talep edildi.

Iddianamede "örgüt yöneticisi" olarak gösterilen saniklar Cemal Deniz Sahan, Perry James Young, Handan Kaymaz, Halil Arslantas ve Ugur Bülent Göçer'in de ayin suçlardan cezalandirilmalari istendi.

Saniklar arasinda yer alan eski emniyet müdürü Necmettin Yüksek hakkinda da "suçtan kaynaklanan mal varligi degerlerini aklamak" ve "suç islemek amaciyla kurulan örgüte üye olmak" suçlarindan 8 yil 6 aydan 20 yila kadar hapis talebinde bulunuldu.

- Bataklik Operasyonu

Içisleri Bakani Süleyman Soylu, 30 Haziran 2020'de uyusturucu ve suç gelirlerine yönelik cumhuriyet tarihinin en büyük operasyonlarindan "Bataklik"in baslatildigini bildirmisti.

Soylu, yurt disi baglantilari da bulunan operasyon konusunda, "Tüm süreçlerle beraber 500 milyonun üzerine çikabilecek nakdi ve suç gelirleri toplami söz konusu olacak." açiklamasinda bulunmustu.

Sorusturma kapsaminda yakalama karari bulunan 94 süpheliden 74'ü gözaltina alinmis, çok sayida lüks ev, araç ile süphelilere ait banka hesaplarina el konulmustu.

Suç sebekesinin, uyusturucu gelirlerinden elde ettigi kazançla FETÖ'ye finans sagladigi belirlenmisti.

Süphelilerden birisi sorusturma sürecinde ölmüstü.
Kaynak: AA