62. Uluslararasi Nasreddin Hoca Senligi Basladi

62. Uluslararasi Nasreddin Hoca Senligi düzenlenen etkinliklerle basladi. Temsili Nasreddin Hoca Behzat Uygur, doga ile ilgili mesaj vererek, "Biz dogayi seversek doga da bizi sever. Bu müsilaj belasindan da kurtulmak için mayayi tüm dualarimla birlikte göle çaliyorum” dedi.

62. Uluslararasi Nasreddin Hoca Senligi Basladi
Bu yil 62’incisi düzenlenen senlik, temsili Nasreddin Hoca Behzat Uygur’un protokol tarafindan programa davet edilmesiyle basladi.

Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nden çikan temsili Nasreddin Hoca, esegine ters binerek kortej esliginde Nasreddin Hoca Meydani’na yürüdü. Hoca, heybesinden maske ve dezenfektan dagitti.

Daha sonra Yeniköy Mahallesi’ndeki bir çiftlikte bulunan gölete maya çalma merasimi yapildi. Ilk olarak yogurt mayalayan temsili Nasreddin Hoca Behzat Uygur, “Buraya gelirken gördük güzel gölümüzde artik su seviyesi bayagi asagiya inmis, kurumaya baslamis. Bizim o güzel kirazimizin lezzeti o güzel gölden geliyor. O yüzden mayayi atarken en büyük dualarim; çevre diyorum, doga diyorum, doga bilinci diyorum. Biz dogayi seversek doga da bizi sever. Bu müsilaj belasindan da kurtulmak için mayayi tüm dualarimla birlikte göle çaliyorum” ifadelerini kullandi.

Temsili hocanin ardindan protokol mensuplari da yogurt mayaladi.

Senlik açilis töreni Nasreddin Hoca Meydani’nda yapildi

Nasreddin Hoca Meydani’nda düzenlenen senlik açilis programinda konusan Aksehir Belediye Baskani Salih Akkaya, Nasreddin Hoca’yi rahmet ve minnetle anarak konusmasina basladi.

Baskan Akkaya, “Geçen yil, Covid 19 salgini gölgesinde yaptigimiz, senlik programimizi, bu yil kademeli normallesme sürecinde, daha genis kapsamli yapiyoruz. Hikmet ve nükte, Anadolu’da günlük hayata dogrudan anlam ve haz katan iki kaynaktir. Mevlana, Yunus Emre, Haci Bektasi Veli Hazretleri gibi hayatin görünmeyen tarafindaki, gerçegi yakalayip sunmaya çalisanlarla, günlük hayatta olup bitenlerdeki nükteleri, kalici hale getiren Nasreddin Hoca ve benzeri kisilikler, insanlari hayatin neseli ve sevimli yüzüyle bulusturmuslardir. Hazreti Mevlana, mesnevisiyle hosgörüyü, Yunus Emre siirleriyle sevgiyi, Nasreddin Hocamiz da, nükteli fikralari ile iyiligi güzelligi, dogrulugu vb. degerleri topluma asilamislardir. Dolayisiyla ayni misyonu üstlenmislerdir. Bu yüzdendir ki, bu degerlerimiz, varliklarini ve izlerini hala devam ettirmektedirler. Hoca Nasreddin gibi, dünyaca degerli bir sahsiyetin, yüzyillar sonrasi bile hatirlanabilmesi; hayat felsefesinin ve yasam tarzinin gelecek nesillere aktarilmasi, torunlari olarak bizler için, büyük bir görev ve onurdur" seklinde konustu.

Konya Büyüksehir Belediye Baskani Ugur Ibrahim Altay ise, bugünün farkli bir gün oldugunu belirterek, “Nasreddin Hocamizi rahmetle, minnetle, sükranla yad ediyoruz. Insallah pandemi etkisinden sonra gelecek yillardan itibaren çok daha coskulu kutlamalari Aksehir Belediyemizle birlikte yapmayi planliyoruz” dedi.

Konya Valisi Vahdettin Özkan da dünyanin ortasinin Aksehir oldugunu kaydederek, “Aksehir’in dünyanin ortasi olmasi tabii ki sadece fiziksel olarak degil, aslinda kastedilen manevi merkez olmasidir. Manevi merkez demek ilmin, irfanin cereyan ettigi merkez demektir. Insanligin, hosgörünün oldugu merkez demektir. Böyle manevi bir merkezde evlat olmak, burada ikamet etmek ayri bir ayricaliktir” seklinde konustu.

AK Parti Konya Milletvekilleri Orhan Erdem ve Ahmet Sorgun ile MHP Konya Milletvekili Esin Kara da senliklerde emegi geçen herkese tesekkürlerini iletti.

Törende son olarak kürsüye gelen temsili Nasreddin Hoca Behzat Uygur, konusmasindan önce çömezlerini çagirarak protokol mensuplarindan heybesine para toplatti. Uygur, “Parayi aldim, parayi alirsam beni daha dikkatli dinlersiniz diye. Ikinci neden de su: insanin cebinde para oldugu zaman bir baska konusuyor. Ama ben bu parayi almayacagim, geri de vermeyecegim. Cezaevine bir kütüphane yapiliyormus. Bütün bu topladigimiz parayla o cezaevindeki mahkumlarin kitaplari temin edilecek. Onlar da Nasreddin Hoca’ya yakisir bir sekilde kendilerini egitecekler” diye konustu.

Temsili hoca Behzat Uygur, Anadolu’nun en buhranli yillarindan beri hep iyimserligi asilamaya, güzelligi asilamayi çalistigini söyleyerek, “Dünyanin ortasindan benim hikayelerim fikralarim dilden dile yayiliyor. Bütün ülkelerde benim fikralarim anlatiliyor. Ne mutlu bana. Hatta dünyaca ünlü insanlar bile zamaninda, Ingiltere Basbakani, Amerikan Baskani diplomatik toplantilarda benim fikralarimi anlatarak basari kazanmislar. Düsenebiliyor musunuz? Benim sayemde. Dünyanin en büyük mizah ustasi Charlie Chaplin bir radyo programinda benim fikralarimi anlatmis. Çok güzel seyler bunlar. Dünyanin en ünlü filozoflarindan Goethe bile eserlerinde benim fikralarima yer vermis. Ne mutlu bana ki sizler de hala benim fikralarimi yasatiyorsunuz. Arada bir görüyorum ben, çagdaslarim Hazreti Mevlana, Yunus Emre olmasaydi acaba sizler o Twitter’de, Instagram’da, Facebook’ta ne paylasacaktiniz merak ediyorum. Hala benim sözlerim yaziliyor. Yunus Emre’nin, Hazreti Mevlana’nin sözleri yaziliyor. Güzel, paylasin. Buna da bir itirazim yok da, yalniz bir seye itirazim var; arada bana ait olmayan hikayeleri, fikralari, sözleri Nasreddin Hoca’nin agizindanmis gibi yazmayin. Geçen gün yazmis birisi ‘Damlaya damlaya göl olur’ altinda Nasreddin Hoca. Vallahi söz bana ait degil. Kim demisse güzel demis” ifadelerini kullandi.

“Dogayi sevelim ki doga da bizi sevsin”

Aksehir Gölü’nün kuruduguna deginen temsili Nasreddin Hoca, “Bugün gölümüze bakiyorum da su seviyesi bayagi asagilara inmis. Kuraklik baslamis. Ileride damlaya damlaya da göl olmaz o yüzden dogaya dikkat edelim. Dogayi sevelim ki doga da bizi sevsin. O güzel kirazimiz, o gölden aliyor bütün lezzetini, tadini. Aman dogaya sahip çikalim. Onlar bizim yarinlarimiz. Bindigimiz dali kesmeyelim. Bu yilin 2 mesaji vardi. Bir, çevre bilinci. Ikincisi hosgörü, mizah dedik. Mizahla, hosgörüyle bakarsak, empati yaparsak dünyadaki savaslar azalir. Birlik, beraberlik daha da yukariya çikar. O yüzden Aksehir’den dünyanin ortasindan bu mizah, hosgörü yayilmaya devam etsin. Dünya da daha güzel bir dünya olsun” dedi.

Behzat Uygur’a Vali Vahdettin Özkan tarafindan ‘Altin Esek Ödülü’ verildi.

Tören hatira fotografi çekimi ile sona erdi.
Kaynak: İHA