18 Ayda 37 Bin Metre Hat Taramasi Yapildi

Ülke genelinde kanal görüntüleme, temizlik ve kazisiz tamir teknolojisini kullanan sayili kurumlardan olan Mugla Büyüksehir Belediyesi MUSKI Genel Müdürlügü, 2020 yili ile 2021 yilinin ilk alti ayinda 37 bin metre hatta görüntüleme yaparak, ihtiyaç olan bölgelerde temizlik ve onarim yapti.

18 Ayda 37 Bin Metre Hat Taramasi Yapildi
Türkiye’de kanal görüntüleme, temizlik ve kazisiz tamir teknolojisini uygulayan sayili kurumlardan olan MUKI Genel Müdürlügü, bu alanda çalismalarina devam ediyor. Aracin kuruma kazandirilarak çalismalarin baslatildigi günden bu yana il genelinde bir çok görüntüleme ve onarim islemi yapan ekipler, 2020 yili ile 2021 yilinin ilk alti ayinda 37 bin metre hat taramasi yapti.

240 ariza kazisiz giderildi

18 ayda kanal görüntüleme robotu ile 11 bin 160 metre kanalizasyon görüntülemesi yapan ekipler, yagmur suyu hattinda da 4 bin 760 metre görüntüleme islemi gerçeklestirdi. Yapilan taramalar esnasinda hatlarda görülen arizalar yine robotlar araciligiyla kazisiz bir sekilde giderildi. Ekipler son 18 ayda il genelinde kanalizasyon hatlarinda karsilasilan 240 arizanin onarimini kazisiz teknoloji yöntemiyle yapti. Arizalarin yani sira ekipler taranan hatlarin temizlik islemlerini de gerçeklestirdi.

Pet sise, terlik, telefon, plastik ambalaj

Il genelinde kanal görüntüleme ve temizlik islerini yürüten MUSKI Genel Müdürlügü ekipleri, kanalizasyona atilan atiklarin büyük sorunlara yol açtigini, özellikle sanayi ve evsel yag atiklarinin hatlarda tikanmalara sebep oldugunu belirtti.

Ekipler, kanalizasyon görüntüleme sirasinda karsilarina terlik, telefon, islak mendil, pet sise, plastik ambalajlar, sigara paketi, kisisel bakim ürünleri gibi atilmamasi gereken ürünlerin çokça görüldügünü de iletti.

Isletmelerin kanalizasyona aktardigi yaglar sorun yaratiyor

Lokanta, kafe, restoran gibi is yerleri ve evsel yag atiklarinin kanalizasyon sistemine dökülmesi bir çok soruna yol açiyor. Kanalizasyon sistemlerinin atiksu aritma tesisiyle biten sistemlerde, kanalizasyondan gelen yag atiklari biyolojik olarak çalisan kentsel atiksu aritma tesislerinin performansini da etkiliyor. Hatlarda olusturdugu tikanikliklarin yani sira tesis giris kirlilik yükünün artmasi sebebiyle enerji tüketimini de olumsuz etkiliyor.

“Lavabo ve tuvaletlere atilanlara dikkat edilmeli.”

Mugla Büyüksehir Belediyesi MUSKI Genel Müdürlügü konu hakkinda yaptigi açiklamada, il genelinde bir çok bölgede hatlarda tikanikliklarin meydana geldigini, en büyük sebeplerinden biri olarak yag atiklarinin kanalizasyon sistemine dökülmesi oldugunu belirtti.

Açiklamada “Kanal görüntüleme aracini filomuza dahil ettigimiz günden bu yana ekiplerimiz il genelinde araliksiz olarak tarama ve temizlik islemlerini sürdürüyor. Araçta yer alan sistem sayesinde hatlar robot araciligiyla taraniyor, ihtiyaç durumuna göre kazisiz onarim ve temizleme islemi gerçeklestiriliyor. Bugüne kadar yapilan çalismalarda lavabo ve tuvaletlere atilip, dökülmemesi gereken birçok nesneyle karsilastik. Islak mendil, pet sise, gida ve giysi ambalaji, giysi parçalari, terlik, telefon, sigara paketi ve izmariti gibi bir çok nesne hatlarda büyük sorunlara yol açiyor. Özellikle sanayi ve evsel yag atiklari borulara yapisip, zamanla katman olusturarak hatlarin tikanmasina neden oluyor. Vatandaslarimizdan tuvalet ve lavabolara bu tür ürünleri atmamasi, özellikle yag atiklarinin bertarafinin yag toplama alanlarinda gerçeklestirilmesi konusunda hassas olmalarini rica ediyoruz” Ifadeleri yer aldi.
Kaynak: İHA