MEB'in Mesleki Egitim Merkezleri, Ilk Lise Diplomali Mezunlarini Verdi

Milli Egitim Bakanliginca yapilan düzenlemenin ardindan bu yil ilk defa 20 bin dolayinda usta, telafi programini tamamlayarak 'Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diplomasi' alma imkanina kavustu Milli Egitim Bakan Yardimcisi Mahmut Özer: 'Mezuniyet törenlerinde özellikle 60'li 70'li yaslarinda diploma alan ustalarimizin bulunmasiyla oldukça duygusal anlar yasandi. Diplomalarini alan ustalarimizi tebrik ediyorum'

Milli Egitim Bakanliginca yapilan düzenlemenin ardindan bu yil ilk defa 20 bin dolayinda usta, telafi programini tamamlayarak "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diplomasi" imkanina kavustu.

Bakanligin mesleki egitimi güçlendirmek amaciyla yaptigi düzenlemelerden biri de mesleki egitim merkezi mezunlarinin lise diplomasi alabilmeleri için esnek yapinin kurulmasi oldu.

3308 sayili Mesleki Egitim Kanunu'nun yayimlandigi 19 Haziran 1986'dan bu yana kalfalik, ustalik ve usta ögretici belgeleri verilen mesleki egitim merkezlerinde, önceki yillarda kalfalik ve ustalik belgesi almis olanlarin da fark derslerini tamamlayip "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diplomasi" alabilmeleri için 2020-2021 egitim ögretim yilinda MEB tarafindan telafi egitimi programi baslatildi.

Daha önce kalfalik ve ustalik mezunu olan 29 bin 674 kisi, telafi egitimi programina kayit yaptirdi. Bunlardan egitimini tamamlayan yaklasik 20 bini, mesleki egitim merkezlerinde ilk defa düzenlenen kurslardan sonra 2 Temmuz 2021 itibariyla "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi" mezunu oldu.

50 yasin üzerinde çok sayida ustanin katildigi mezuniyet törenlerinde duygusal anlar yasandi.

- "Mesleki egitim merkezlerine kayit yaptiran ögrenci sayisi yüzde 64 artti"

Milli Egitim Bakan Yardimcisi Mahmut Özer, konuya iliskin degerlendirmesinde, Bakanlik olarak geleneksel çiraklik-kalfalik-ustalik egitiminin verildigi mesleki egitim merkezlerinin kalite ve kapasitesinin artirilmasina büyük önem verdiklerini ifade etti.

Mesleki egitim merkezlerindeki en temel sorunlardan birinin 4 yillik egitim sonunda mezunlarin usta olabilmelerine ragmen lise diplomasi alamamalari oldugunu dile getiren Özer, sunlari kaydetti:

"Bu nedenle çok sayida ögrenci, mesleki egitim merkezlerine gitmek istemiyordu. Bu sorunu çözmek için esnek bir yapi olusturduk ve lise diplomasina erisim imkani sagladik. Bu düzenlemeden sonra bir yilda mesleki egitim merkezlerine kayit yaptiran ögrenci sayisi yüzde 64 artti. Talep üzerine düzenlemeyi mesleki egitim merkezlerinden daha önce mezun olanlari da kapsayacak sekilde genislettik.

30 bine yakin daha önce mezun olmus ustamiz telafi programina basvurdu. Yaklasik 20 bin usta programi tamamlayarak Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diplomasi alabildi. Düzenlenen mezuniyet törenlerinde özellikle 60'li 70'li yaslarinda diploma alan ustalarimiz nedeniyle oldukça duygusal anlar yasandi. Diplomalarini alan ustalarimizi tebrik ediyorum. Projeyi basarili bir sekilde tamamlayan Mesleki ve Teknik Egitim Genel Müdürlügümüze ve çalisma arkadaslarima tesekkür ediyorum."
Kaynak: AA