KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, Elazig'da Emekli Tuggeneral Nihat Ilhan Ve Ailesinin Kabirlerini Ziyaret Etti Açiklamasi

'Kibris'ta büyük olaylar yasandi, büyük bir soykirim olmustu ama Türkiye'nin destegiyle bugünlere kadar geldik. Bir devlet sahibiyiz, bir Cumhuriyetimiz var. Türkiye ile su anda son derece uyum içerisinde milli davamizi savunmaya devam ediyoruz' 'Dogu Akdeniz'de hak ve çikarlarinin korunmasinda bu devleti sonuna kadar savunmamiz lazim. Sonuna kadar Türklük için o cografyada var gücümüzle hakkimizi ve dolayisiyla istiklalimizi, istikbalimizi o sekilde muzaffer eylememiz lazim' 'Gerçekten onlarla baslayan bu büyük mücadele, büyük acilar, büyük bedeller ama neticede de Kibris Türk halki bir devlet sahibi, bir Cumhuriyet sahibidir. Onlarin mutlaka ruhlari bizi su anda izliyorlarsa haklarini helal ediyorlar'

Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaskani Ersin Tatar, "Kibris'ta büyük olaylar yasandi, büyük bir soykirim olmustu ama Türkiye'nin destegiyle bugünlere kadar geldik. Bir devlet sahibiyiz, bir Cumhuriyetimiz var. Türkiye ile su anda son derece uyum içerisinde milli davamizi savunmaya devam ediyoruz." dedi.

Çesitli temaslarda bulunmak üzere Elazig'a gelen Tatar, Icadiye Sehitligi'nde düzenlenen anma programina katilarak emekli Tuggeneral Nihat Ilhan ve ailesinin kabirlerini ziyaret edip karanfil birakti ve dua etti.

Emekli Tuggeneral Nihat Ilhan'in ailesinin sehit oldugu Kibris'tan toprak getiren Tatar, Tuggeneral Nihat Ilhan ve ailesinin kabirlerine döktü.

Tatar, burada gazetecilere, 23 Aralik 1963 tarihinin aksaminda Emekli Tuggeneral Nihat Ilhan'in ailesinin hunharca sehit edildigini animsatti.

Bir vefa duygusuyla bugün Elazig'da olduklarini ifade eden Tatar, sehitleri rahmet ve minnetle andiklarini dile getirdi.

"Çok sehitlerimiz olmustu ama tabi ki Ilhan ailesinin acisi bir bambaskaydi." diyen Cumhurbaskani Tatar, söyle konustu:

"Kibris'ta büyük olaylar yasandi, büyük bir soykirim olmustu ama Türkiye'nin destegiyle bugünlere kadar geldik. Bir devlet sahibiyiz, bir Cumhuriyetimiz var. Türkiye ile su anda son derece uyum içerisinde milli davamizi savunmaya devam ediyoruz. Tuggeneral Nihat Ilhan'in 92 yasina kadar yasadigi aciyi birlikte yasiyoruz. Allah'a sükür onlarin sehit düstükleri dava ugruna mücadelemi devam ettirmekteyim. 20 Temmuz 1974 Kibris Baris Harekati'nin 47. yil dönümünü kutlamaya hazirlanmaktayiz. 20 Temmuz 1974 Türk halkinin bagimsiz ve özgürlük anlaminda en önemli tarihidir ama onun öncesinde 1963'de yasanan büyük terör olaylari vardi Kirbris'ta. O zaman Kibris Türk Alayinin Tabibi olan Doktor Binbasi Nihat Ilhan görev basindayken maalesef Rum teröristler EOKA baskini ile Mürüvvet Hanimi, Murat'i, Kutsi'yi, Hakan'i o sabileri banyo odasinda sehit etmislerdi ve simdi su anda bildiginiz gibi Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti'nde Barbarlik Müzesi'nde biz bu aciyi her gün görüyoruz, yasiyoruz. Millete mal olmus bir hadisedir bu. O gün Binbasi Ilhan'in yasadigi o aciyi biz hala da yasiyoruz."

- "Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti, Türk milleti için önemli bir devlettir"

Tatar, emekli Tuggeneral Nihat Ilhan'in yasadiklarinin kolay olmadigini ama hiç yilmadigini anlatarak, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bugün Elazig'da ögrendigim kadariyla bir tabip olarak milletine hizmet etmeye devam etmis. Yeni esinden iki degerli evladi ikisi de doktor, profesör dolayisiyla da onlara da bir kez daha taziyelerimi sunuyorum. Onlarin varligi bizim varligimizdir. Çünkü netice itibariyle hayat devam ediyor. Kadere bir bakima küsmemek lazim çünkü bütün bunlar ulusal bir dava içindir. Ulusal bir dava söyle, Dogu Akdeniz'de büyük bir mücadele içerisinde, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti, Türk milleti için önemli bir devlettir önemli Cumhuriyettir. Dogu Akdeniz'de hak ve çikarlarinin korunmasinda bu devleti sonuna kadar savunmamiz lazim. Sonuna kadar Türklük için o cografyada var gücümüzle hakkimizi ve dolayisiyla istiklalimizi, istikbalimizin o sekilde muzaffer eylememiz lazim."

Elazig halki ile aralarinda muazzam gönül ve kader birligi oldugunu kaydeden Tatar, sözlerini söyle tamamladi:

"O bakimdan bütün bunlara baktigimizda su anda bulundugunuz ortamda, bu sehitlikte bir kez daha aciyi paylasiyorum, bir kez daha Ilhan ailesinin büyük acisini yad ediyorum. Kendilerine rahmet diliyorum ama ruhlari sad olsun derken gerçekten onlarla baslayan bu büyük mücadele, büyük acilar, büyük bedeller ama neticede de Kibris Türk halki bir devlet sahibi, bir Cumhuriyet sahibidir. Onlarin mutlaka ruhlari bizi su anda izliyorlarsa haklarini helal ediyorlar. Bu acilari beraber yasadik ve dolayisiyla bizleri birlikte tutan böyle bir milli mücadelenin içerisinden gelme bir takim gerçekten kutsal ve degerli olaylar millete mal olmus olaylar."

Cumhurbaskani Tatar, daha sonra Emekli Tuggeneral Nihat Ilhan'in yasadigi evi de ziyaret etti.

Ilhan'in evinde çocuklari ve torunlariyla bir araya gelerek uzun süre sohbet eden KKTC Cumhurbaskani Tatar, Ilhan ailesine ait eski fotograflara bakti.
Kaynak: AA