Hazar Denizi'nde Siddetli Patlama

Hazar Denizi’nde Azerbaycan açiklarinda siddetli bir patlamanin meydana geldigi bildirilirken, patlamanin nedeni henüz netlik kazanmadi.

Hazar Denizi'nde Siddetli Patlama
Hazar Denizi’nde Azerbaycan açiklarinda siddetli bir patlamanin meydana geldigi bildirildi.

Patlamanin ardindan açiklama yapan Azerbaycan Devlet Petrol Sirketi (SOCAR), Hazar Denizi’ndeki söz konusu patlamanin Ümid dogalgaz sahasindan 10-12 kilometre uzaklikta gerçeklestigini belirterek, ”SOCAR’in dogrudan kontrolü altindaki açik deniz platformlari ve endüstriyel tesislerde herhangi bir kaza yasanmadi ve çalismalar normal seyrinde devam ediyor” ifadelerine yer verildi.

Azerbaycan Hazar Denizcilik Sirketi tarafindan yapilan açiklamada ise, Hazar Denizi’ndeki patlamanin bir petrol tankerinde meydana geldigi iddialari yalanlanarak, "Sosyal medyada Hazar Denizi’ndeki olayi bir tankerin patlamasina baglayanlar var. Bu tür bilgiler insanlarda kafa karisikligina yol açtigi için Azerbaycan Hazar Denizcilik’e ait hiçbir gemide patlama olmadigini söylemek isteriz” denildi.

Azerbaycan Ekoloji ve Tabii Kaynaklar Bakanligi ile Cumhuriyet Sismoloji Hizmet Merkezi tarafindan yapilan açiklamalarda, Hazar Denizi’nde meydana gelen patlamanin arastirildigi ve patlamanin volkanik bir patlama olabilecegi belirtildi.

Azerbaycan Milli Ilimler Akademisi’ne (AMEA) bagli Sismoloji Hizmet Merkezi Müdürü Kurban Yetirmisli yaptigi açiklamada, Hazar Denizi’ndeki patlamanin çamur volkani patlamasi belirtileri gösterdigini ifade ederek, “Hazar Denizi’ndeki Sinir Birliklerine ait platformlarda, petrol kuyularinda ve gemilerinde herhangi bir kaza meydana gelmedi. Bu bir çamur volkaninin patlamasinin belirtilerine benziyor. Hazar Denizi’nde birçok çamur volkani var ve biri patladi. Patlama sonrasi çikan alev 20- 30 saniye içinde söndü” dedi.

Patlamanin nedeni henüz netlik kazanmazken, patlamanin volkanik patlama oldugu üzerinde duruluyor.
Kaynak: İHA