Izmirli Depremzedelerden 'Emsal Artisi' Eylemi

Izmir’de 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.6’lik depremde evleri yikilan ve hasar gören bazi depremzedeler, “emsal artisi” talebiyle eylem yapti.

Izmirli Depremzedelerden 'Emsal Artisi' Eylemi
Izmir Depremzedeleri Dayanisma Dernegi (IZDEDA) üyeleri, Gündogdu Meydaninda bir araya gelerek, ellerindeki pankartlarla “emsal artisi istiyoruz” ve “sifir faizli kredi” seklinde sloganlar atti.

Depremzedeler adina basin açiklamasi yapan IZDEDA Baskani Haydar Özkan, 30 Ekim 2020’de meydana gelen depremin üzerinden 9 ay geçmis olmasina ragmen yaralarinin sarilamadigini öne sürerek, depremden bugüne kadar Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum basta olmak üzere yetkili bürokratlar, yerel yönetimler ve siyasi partilerin temsilcileri ile birçok kez görüstüklerini söyledi.



Yikilan evlerin yerine yapilacak insaatlar için en az 450 bin lira istendigini ve depremzedelerin bunu ödeme güçlerinin olmadigini savunan Özkan, “Mevcut durumda evini yaptirmak isteyen depremzedenin aylik ödemesi gereken tutar 7 bin 500 lira civarindadir. Bununla birlikte proje alanlarinda hasar oranina göre ayrim yapilarak olusturulan farkli ödeme planlari, depremzedeler arasinda tahammülü zor bir adaletsizligi ortaya çikarmistir. Sorunumuzun çözümü için en etkili adimlardan birisi olarak Izmir Büyüksehir Belediyesi’nin rant olusturmak için degil magduriyetlerin giderilmesine katki saglamak için yüzde 30 emsal artisi karari almasini, kentsel dönüsümcü degil deprem magduru oldugumuz göz önünde bulundurularak 2 yil ödemesiz 18 yil geri ödemeli 20 yillik sifir faizli depremzede destegi maksatli bir kredi olusturulmasini istiyoruz” dedi.

Özkan, sorunlarin çözümü için yetkililerden destek istediklerini de sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA