140 Derecede Teknolojiye Direniyorlar

Hatay’da demirciler 140 derecelik sicaklikta çalisarak hem ekmek mücadelesi veriyor, hem de teknolojiye direniyor.

140 Derecede Teknolojiye Direniyorlar
Zor kosullarda örsün üzerinde demire sekil veren demirciler, keser, çekiç, balta, kazma gibi aletler yaparak geçimlerini sagliyor.

Antakya ilçesi Yeni Demirciler Sitesi’nde, yüksek derece sicakta çalisan demirci ustalari, yaz aylarinin içinde oldugumuz su günlerde zorlansalar da çalismayi birakmiyor.

Hatay Demirciler ve Biçakçilar Odasi Baskani Fahrettin Kelahmetoglu, 140 derecelik atesin karsisinda zor kosullarda çalistiklarini belirtti.

Yaptiklari meslegin kuvvete dayali oldugunu ifade eden Kelahmetoglu,“Ilkel bir yöntemle çalismaya devam ediyoruz. Sicak havalarda zor kosullarda esnaf arkadaslarimiz çalisiyor. Bir yandan hava sicakligi bir yandan ocagin sicakligi. Normal hava sicakligi 40 dereceyse bunu ocak atesiyle birlestirdigimizde 140 derece oluyor. Benim üyelerimin Allah yardimcisi olsun. Bu zor sartlarda evine ekmek götürmeye çalisiyorlar. Fabrikasyon mallar bu bizim meslegi yok etti diyebiliriz. Demircilik can çekisiyor diyebiliriz. Çirak yok, isçi yok. Dolayisiyla zaten günde bu havalarda buradaki isçiler 2 saat çalisabiliyorlar. Yetiyor mu, yetmiyor" dedi.

41 yildir demircilik meslegini sürdüren Mahil Çil ise, “Sicaklara katlanmak zorunda olduklarini söyleyerek, “Yaz mevsiminin sicakligi farkli. Tabi buradaki atesin karsisinda çalismak, oda ayri bir mesele. Zor kosullar içerisindeyiz. Çalismak zorundayiz. Meslegimiz geregince dayanmak zorundayiz. Bu isi yapmaya çalisiyoruz” dedi.

Kaynak: İHA