Fiyati Artan Ithal Ürünü Kendisi Üretti

Eskisehir’de elektrik teknikeri Suat Atak, son yillarda ithalat maliyeti artan tasinabilir solar set sistemini, müsterilerinin talebini karsilayabilmek adina kendisi üretti.

Fiyati Artan Ithal Ürünü Kendisi Üretti
Vatandaslar tarafindan hem kullanisli olmasi hem de maliyetinin kendisini kisa sürede amorti edebilmesi nedeniyle siklikla tercih edilen tasinabilir solar set sistemleri, genellikle ithal ediliyor. Son yillarda bu ürünlere TSE sertifikasi zorunlulugu getirilmesi maliyetleri arttirinca Eskisehir’de elektrik teknikerligi yapan Suat Atak, müsterilerinin talebini karsilayabilmek için ürünü kendisi yapmaya basladi.

Solar panel, akü ve sarj kontrol ünitesinden olusan sistemin tasinabilir olmasi nedeniyle siklikla tercih edildigini belirten Atak, ürünün Çin’den ithal edilen varyasyonlarina göre de daha güçlü oldugunu kaydetti.



“TSE zorunlulugu ürünün fiyatini arttirdi”

Eskiden solar set sistemlerinin ithal olarak getirildigini ifade esen elektrik teknikeri Suat Atak, artik bu ürünlerin maliyetinden dolayi tercih edilmedigini dile getirdi. TSE sertifikasi zorunlulugu getirilen ürünlerin maliyetinin bu sebepten dolayi arttigini söyleyen Atak, “Geçmiste içerisinde bir akü barindiran, küçük bir paneli olan hem cep telefonu sarj edebilen hem de ampulleri olan hazir solar set sistemleri getiriliyordu ithal olarak. Bu ürünleri sadece günes enerjisi ile degil, normal fise takarak da sarj edebiliyorduk. Bundan 2 veya 3 yil önce devlet tarafindan alinan bir kararla bu setlerin TSE onayi almasi zorunlu hale getirildi.

Bu karar sonrasinda ürünlerin TSE sertifikasi alabilmesi için uzun süren testlerden geçmesi gerekiyor ve bu da maliyetli bir süreç oldugu için ürünün fiyatini arttiriyordu. Ithalatçilar uzun süre gümrükte bekleyen bu ürünleri ya maliyetinden dolayi ithal etmeyi birakti ya da fiyatlari ikiye üçe katladi” diye konustu.



“Talebi karsilamak için çözüm ürettik”

Müsterilerin hala yüksek olan talebini karsilayabilmek adina kendileri bir çözüm ürettiklerini belirten elektrik teknikeri Suat Atak, “Yillardir belli bir ücret karsiliginda satilan bu ürünü simdi müsterilere bu kadar yüksek bir fiyata satmaya kalktigimiz halde karsiliginda iyi bir dönüt alamayacaktik. Iç piyasada halen belli miktarda talep var. Örnegin, dagda veya ovada bir çoban ihtiyaci olan isigi, telefon sarjini böyle sistemlerle karsilamak istiyor. Küçük bir barakasi veya çadiri olan vatandaslar enerji ihtiyacini bu sekilde karsilamak istiyor. Biz de enerji sistemleri üzerine çalistigimiz için müsterilerimizden gelen talebi karsilayabilmek adina böyle bir çözüm ürettik” dedi.



“Çin’den gelen üründen daha güçlü ve uzun ömürlü”

Ortaya çikan ürün boslugunu doldurmak adina ürettikleri ürünü anlatan Suat Atak, “Solar sistemin temel ürünlerini birlestirerek bir kutu içerisine monte ederek müsterilerime sunuyorum. Ortaya çikan boslugu doldurma imkâni sagliyor. Eskiden Çin’den gelen ürünlerin tek kutu içerisine montaji yapilmis hali degil de biraz daha güçlü, daha uzun süre çalisabilecek sekilde birlestiriyoruz. Ürün üç ana gruptan ibaret solar panel, akü ve bunu kontrol eden sarj kontrol ünitesi. Biz bunu bir kutu haline getirerek tasinabilir olmasini sagliyoruz. Müsterinin ihtiyacina göre de daha güçlü yapabiliyoruz. Bu ürün normal bir elektrik kutusuna monte ettigimiz kendi çözümümüz. Bir çadirda veya odada üç tane ampulle elektrik ihtiyacini karsilayabiliyor. Bir regülatörü var ve bununla solar panelden gelen enerji ile akünün doldurulmasini sagliyor. Tablet ve cep telefonu gibi cihazlari buradan sarj edebiliyoruz. Mesela kisin arabalari çalistirirken yasanan zorluklar için de kullanisli olabiliyor. Bir takviye kablosu ile araç aküsüne de takviye yapma imkâniniz oluyor” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA