Manisa'da Lavanta Hasat Söleni

Ege Bölgesi’nde en önemli tarimsal üretimin yapildigi Manisa’nin Salihli Ovasi’nda rengi ve kokusuyla alternatif tarimin gözdesi olan ve pek çok alanda tarimsal ekonomiye katki saglayan lavanta üretimi basladi. Geçtigimiz yil toprakla bulusan fideler ilk hasadini verdi ve ilk ürünler ise düzenlenen hasat senliginde sölen havasinda hasat edildi.

Manisa'da Lavanta Hasat Söleni
Salihli’nin Pazarköy Mahallesi’nde Anadolu Piramitleri olarak bilinen Bintepeler mevkiinde Is kadinlari Çigdem Ergelen ve Adile Sölen’e ait olan 150 dönüm arazide yetistirilen lavantalar için 2. Lavanta Hasadi Senligi düzenlendi.

Salihli Belediyesi, Salihli Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi ile is kadinlari Ergelen ve Sölen isbirliginde gerçeklesen etkinlikte, ilk hasadi protokol üyeleri gerçeklestirdi. Salihli’de yetistirilen lavantalar, sulama imkaninin olmadigi arazilerin degerlendirilmesinde de tibbi aromatik bitkilerin yetistirilmesine de örnek olacak.

“Salihli’yi lavanta cenneti yapmak istiyoruz”

Törenin açilis konusmasini yapan is kadini Çigdem Ergelen, çok ilginç geldigi için dogup büyüdügü Salihli’de lavanta ekimine basladiklarini söyledi.

Ergelen, “Parfümeri de kullanilan, görsel olmayan, ekonomik katma degeri cinsini seçtik. Amacimiz göllerimizin kurumaya basladigi dönemde, susuz tarim yapilan lavantayi, buralardaki çorak arazileri çiftçilerimize örnek olup, tanitmak istedik. Hedefimiz ise kalkinmaya destek olmaktir. Salihli’yi hep beraber bir lavanta cenneti, kurak arazileri degerlendirip, ekonomiye deger katmak istiyoruz” dedi.



“Lavanta farkli ürün olarak girecek”

Salihli Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ali Demir, “Salihli’de tarim denilince aklimiza, kuru üzüm ve kiraz türü ürünler gelmektedir. Kirazimiz dünya markasidir. Büyükbas ve küçükbas hayvanda Manisa birincisi, süt üretiminde de il birincisiyiz. Lavanta da insallah, Salihli’de farkli bir tarimsal ürün olarak girecek. Lavanta hasadinin Salihli’mize, üreticilerimize hayirli olmasini diliyorum” diye konustu.



“Profesyonel çiftçilik yapiliyor”

Salihli’de profesyonel çiftçilik yapildigini belirten Belediye Baskani Zeki Kayda, “Salihli’de örnek bir çalisma var. Ancak kadinlarimizin üretime katilmasi S.S. Salihli Kadin Girisimi Üretim ve Isletme Kooperatifi adi altinda örgütlenmenizle olabilir diye belediye olarak hep destek verdik. Bundan sonrada destek vermeye devam edecegiz, çünkü evde oturan kadinlarimizi üretime dahil etmemiz lazim. Onun ürettigi tarhanayi, bulguru, makarnayi, ekmeyi tüketiciye sunmamiz lazim” dedi.

Buradaki kadinlarimizin tesebbüsü, evdeki kadinlarimiza örnek olacak. Eger bahçesinde verimsiz arazisi var ise bir örnek olacak. Kozmetik sanayi de saglik sektöründe çok büyük etkinligi olacak diye hep bu kapilari araliyoruz” dedi.



“Lavanta üretimi anlam kazaniyor”

Salihli’nin bir tarim kenti oldugunu belirten Kaymakam Mehmet Kamil Saglam, “Salihli’nin sanayisi de tarim üzerine kuruludur. Pandemi döneminde de tarim faaliyetleriyle ilgili kisitlamaya gitmedik. Gida üretiminde de kisitlamaya gidilmedi, daha çok üretimin tesvik edilmesi uygulandi. Bu anlamda Salihli’de ülkemizin gida sektörüne büyük katkida bulundu ve bulunmaya devam ediyor” dedi.

Salihli’nin ülke ekonomisine 39 ürün çesidi ile katki sagladigini anlatan Kaymakam Saglam “Bunlari üretmekle kalmiyor, Organize Sanayi Bölgemizdeki isletmelerde bu ürünleri isliyoruz. Salihli OSB’de 10 binin üzerinde istihdami hedefliyoruz” diye konustu.

Salihli’de son yillarda lavanta üretiminin anlamli hale geldigini belirten Kaymakam Saglam “Gerek lavanta üretimin de, gerek diger alanlarda faaliyet gösteren çiftçilerimizi kutluyorum. Degerli ürünler yetistiriyoruz, Avrupa’da da ragbet görebilecek ürünler yetistiriyoruz” dedi.



Protokol hasat yapti

Halk oyunlari gösterisi ve konusmalarin ardindan Kaymakam Mehmet Kamil Saglam, Belediye Baskani Zeki Kayda, Manisa Il Tarim ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Ticaret ve Sanayi Odasi Baskani Ibrahim Yüksel, Borsa Baskani Yetis Aksoy, Ziraat Odasi Baskani Cem Yalvaç, Salihli Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Ali Demir, Ilçe Jandarma Komutan Vekili Fatih Çiçek, lavanta hasadi yapti. Lavanta hasadi senligine katilanlar ise bol bol hatira fotografi çekildi.
Kaynak: İHA