Kangallarin Soguk Dus Keyfi

Sivas’ta kangal köpeklerine, kavurucu sicaklardan etkilenmemeleri için soguk suyla dus yaptiriliyor.

Kangallarin Soguk Dus Keyfi
Sivas’ta 35 dereceyi bulan sicaklar insanlar kadar hayvanlarin yasamlarini da olumsuz etkiliyor. Sifirin altinda 40 dereceye kadar yasamlarini sürdürebilen ve soguga dayanikliligiyla bilinen kangal köpekleri, sicaktan etkilenmemeleri için sahipleri tarafindan farkli yöntemlerle serinletiliyor. Uzman Kangal Üreticisi ve Egitmeni Hüseyin Yildiz, sicaklarda kangallarla ilgili dikkat edilmesi gerekenler konusunda önemli uyarilarda bulundu. Kangal köpekleri ve yavrularinin soguk dus keyfi ise renkli görüntüler olusturdu.

“Sicak travmasi yasiyorlar”

Uzman Kangal Üreticisi ve Egitmeni Hüseyin Yildiz, sicak havalarin kangal köpeklerine sicak travmasi yasatabilecegini belirterek, “Sicak malum soguk iklim hayvanlari için son derece tehlike sinyalleri verecek pozisyona getirebilir. Her canli mutlaka kendi önlemlerini alacaktir. Çünkü bunlar gölgelik, daha kuytu yerler, daha serin bölgeler, daha çok serinlige ulasabilmek için metrelerce toprakta dip kuyu da yapabiliyorlar. Onlarda tedbirlerini alirlar ama biz onlara tedbirlerde nasil yardimci olabiliriz biz bu pozisyonlara geçiyoruz. Aslinda onlar bizi yönlendiriyor, bizim ihtiyacimiz var bu ihtiyaçlari siz destekleyin el destegi verin diye böyle bir iletisim çagrisinda bulunuyorlar bizlere. Malum bunlarin içlerinde arti 38 derece var disarisi da 33 derece ise mutlaka bir sicak travmasi yasiyorlar bu bir soktur. Bunun için kapida tutulan kisa baglarda özellikle muhafaza edilmeye çalisan, sirf seviyorum diye hayvanlara izdirap vermeye gerek yoktur. Mümkün mertebe etrafa rezerve sular çanaklari doldurun günkü kendiler girebilirler. Bunlarin bulundugu yerlere legen tarzinda seyleri sularla doldurun kendileri girsin serinlesinler” dedi.



“Kangallar soguk iklim hayvanlaridir”

Yildiz, kangallarin soguk iklim hayvani oldugunu söyleyerek, "Ihtiyaçlarini mutlaka biz tamamliyoruz çünkü iletisim karsilikli dil, gönül bagi ve görsel bag var aramizda. Yani insanoglu ne yapmak istedigini gördügünde müdahale bizden geliyor. Bizde ihtiyaçlarini aninda gidermeye çalisiyoruz. Kangallar soguk iklim hayvanlaridir, kangallar serinlerde yükseklerde yasarlar. Hayatlari buna dayalidir çünkü onlarin iklimleri mutlaka serin olmalidir. Serinlik onlar için canliliktir ama sicaklik onlar için bir ölümcül tehdittir. Az hareket, bol su hararet yapici gidalardan kaçinma ve özellikle tok degil yari tok birakmaya çalisin. Çünkü içlerin 38 derece var, çok doyurdugunuz zaman gida toleranslarini artirdiginiz zaman bu onlara yük olacaktir ve bu yükü hafifletmek lazim. Özellikle çalismayan hayvanlara barinaklarda, dar alanlarda, kafeslerde kalan hayvanlara mümkün mertebe 2 günde bir vermeye çalisin” ifadelerini kullandi.

“Kangallarda insanlar gibi dusa ihtiyaç duyar’’

Hüseyin Yildiz, insanlar gibi kangallarinda sicak havalarda soguk dusa ihtiyaç duydugunu ifade edip, “Dogasinda derede, ufak koylarda, su yataklarinda kendisini serinletir. Burada böyle bir imkan bulamadigi zaman biz ne yapiyoruz, destekliyoruz onu suluyoruz. Bundan mutluluk duyuyor ve üzerindeki hasereler özellikle baharla birlikte son bahara kadar instektif gurubu bunun içerisinde dis parazitler, kemirgengiller mutlaka hayvani çok rahatsiz ederler. Bunlari çok iyi yapmaniz gerekir hayvani çok rahatsiz eder deri hastaliklarina da sebebiyet verebilir. Insanoglu nasil serin bir dusa ihtiyaç duyuyorsa günde 2-3 defa sizler de kangallarinizi dusa tabi edin ve sogutmaya çalisin’’ diye konustu.



“Doyurucu degil tatmin edici gidalar verilmeli’’

Yildiz, kangallara sicak havalarda doyurucu degil tatmin edici gidalar verilmesi gerektigine dikkat çekerek, "Sicak havalarda kangallar genelde kendileri artik beslenme kaynaklarini en azamiye düsürürler. Düsürdükten sonra zaten siz görürsünüz. Yani daha doyurucu degil tatmin edici gidalar vermeye çalisin. Daha sivi agirlikli yiyecekler olsun. Hararet artirici, özellikle tuzlu, biberli, baharatli gidalar sakin vermeyin. Insanlar bile ihtiyaçlarini çok fazla gidermeye çalisiyorlar hem hayvanin vücudunda ödem yapar hem sicak iklim hayvani degil kangal ve kangali dolayisiyla baya baya sikintiya sokabilir bu gidalar. Baharatli gidalar, ev yemekleri benim tavsiye etmedigim seyler bunlar. Çünkü ev yemeklerini vermemiz dogru degil. Biz ona para harcamayalim, ona lüks olmasin diye böyle bir sey yapiyorsaniz bence hiç evinizde kangal köpegi beslemeyin çünkü tuz orani yüksek biber, baharat oranlari sivi yag, kimyasal yag bu hayvanlar insanoglunun yediklerini yemek zorunda degil. Insanlar sicakta her türlü serinleme serinleneme imkanina sahipken niçin kangal köpegimiz sahip oldugumuz sevdigimiz bir hayvanin imkanlarini yükseltmeyelim. Imkan ve alanlarini yükseltmeyelim’’ seklinde konustu.

Kaynak: İHA