DSÖ Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev Açiklamasi 'Türkiye Asilama Konusunda Lider Ülkelerden Biri Oldu'

Dünya Saglik Örgütü (DSÖ) Türkiye Temsilcisi Dr. Batyr Berdyklychev, Türkiye'nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginiyla mücadelede basarili çalismalara imza attigini, özellikle de asilama konusunda lider ülkelerden biri oldugunu bildirdi.

Dr. Batyr Berdyklychev, Izmir ziyaretinde AA muhabirine, 2020'den itibaren tüm dünyayi etkisi altina alan Kovid-19 salgini sürecini DSÖ olarak yakindan takibe devam ettiklerini söyledi.

Son 10 hafta içinde Avrupa'daki vaka sayilarinda bir azalma yasandigini belirten Berdyklychev, "Fakat farkli egilimler de söz konusu. Bazi Avrupa ülkelerinde vakalar yükseliyor. Bu faktörlerin basinda Delta varyantinin oldugunu görüyoruz. Daha bulasici hale geldigi için bu varyant dominant hale geldi. Endise verici bir durum ortaya çikiyor." dedi.

Berdyklychev, Delta varyantinin 80'den fazla ülkede tespit edildigini, salgin sürecindeki yeni vakalarin yüzde 20'sini bu varyantin olusturdugunu ifade etti.

Kovid-19 salginiyla mücadelede asilanmanin çok önemli oldugunun altini çizen Berdyklychev, "Otoriteler tarafindan onaylanan her asinin etkili oldugu ortaya çikti. Asilanmak salginin durdurulmasi için çok önemli. Asi reddi güvensizlikten ve etrafa dagilan bilgileri anlamamaktan geçiyor. Delta varyanti ile mücadelede bile asi olanlar hastaligi daha hafif ve ölüm riski yasamadan atlatiyor." diye konustu.

- "Asi oranlari sevindirici seviyede"

Berdyklychev, Türkiye'nin Kovid-19 salginiyla çok basarili sekilde mücadele ettigini dile getirdi.

Saglik Bakanliginin asilama konusundaki çalismalarini basarili buldugunu aktaran Berdyklychev sunlari kaydetti:

"Gerçekten asilama oranlari sevindirici bir seviyede. Türkiye asilama konusunda lider ülkelerden biri oldu. Asilarin herkese açildigini görüyoruz. Birçok insan 2 dozunu almis durumda. 3. doz asilar da yapilmaya baslandi. Herkesin asilanmasi gerekiyor. Virüs dolasimda oldugu sürece hasta olan kisiler olacaktir. Bulasmanin azalmasi için asilanmaya devam etmek gerekiyor. Türkiye bu konuda çok iyi durumda. Saglik Bakanliginin asilanmanin artmasi için ünlülerle baslattigi bir kampanya var. Onu da takip ediyoruz. Ne kadar gerekli oldugunu görüyoruz."

Kaynak: AA