Cografi Isaret Tescilli Baston Ekmeginin Yesil Çay Pudralisi Yapildi

Rize Firincilar Odasi Baskani Refik Kumbasar: 'Yesil çay pudrasinin önemini biliyoruz. Baston ekmegiyle birlestirdigimiz, hijyene dikkat ettigimiz zaman çok daha özel bir ürün ortaya çikmis oluyor' Tohum Platformu kurucusu Mine Ataman: 'Antioksidan düzeyi çok yüksek polifenoller tasiyor. Cildi güzellestiriyor, sindirim sistemini düzenliyor. Bu anlamda Rize'nin gururu cografi isaretli baston ekmeginin bütün Türkiye'ye gidecegini düsünüyoruz'

MUHITTIN SANDIKÇI - Rize'de sofralarin vazgeçilmezi olan ve cografi isaret tescili alan baston ekmegi, antioksidan özelligiyle bilinen yesil çay pudrasiyla hazirlaniyor.

Rize Firincilar Odasi Baskani Refik Kumbasar, AA muhabirine, baston ekmeginin asirlardir illerinde yapildigini anlatti.

Rize Belediyesi ve Firincilar Odasinin katkilariyla baston ekmeginin cografi isaret aldigini animsatan Kumbasar, bu ürünün tanitimini yaptiklarini söyledi.

Kumbasar, "Içerisindeki yesil çay pudrasi karisimi, ekmegi daha da güzellestiriyor. Baston ekmegimizin lezzeti farkli ve sehre gelenlerin çogu tercih ediyor. Rize'den ayrilirken hediyelik olarak götürenler oluyor. Bunun bilinciyle ekmegi zenginlestirme çalismalarimiz devam ediyor." dedi.

Kovid-19 salgini sürecinde saglikli beslenmenin öneminin arttigina dikkati çeken Kumbasar, "Yesil çay pudrasinin önemini biliyoruz. Baston ekmegiyle birlestirdigimiz, hijyene dikkat ettigimiz zaman çok daha özel bir ürün ortaya çikmis oluyor." diye konustu.

- "Salgin dönemi ekmegin itibarini iade etti"

Tohum Platformu kurucusu Mine Ataman da firinciligin Rizelilere dededen kalan miras oldugunu, bunu gelecege tasimak için ekmege saglikli dokunuslar yapildigini belirtti.

Insan sagligi için antioksidanlarin çok degerli olduguna isaret eden Ataman, su ifadeleri kullandi:

"Bizim cografi isaretli baston ekmegimiz var. Çok kiymetli. Artik daha da saglikli. Özel olarak yesil çay pudralisini ürettik. Antioksidan düzeyi çok yüksek polifenoller tasiyor. Cildi güzellestiriyor, sindirim sistemini düzenliyor. Bu anlamda Rize'nin gururu cografi isaretli baston ekmeginin bütün Türkiye'ye gidecegini düsünüyoruz. Dedelerimizden aldigimiz firincilik meslegini inovatif çalismalarla gelecege tasiyoruz. Memleketimizin degerlerine sahip çikiyoruz."

Ataman, "Salgin dönemi ekmegin itibarini iade etti. Çünkü herkes artik evinde ekmek yapiyor. 'Ekmeklerimizi daha saglikli hale nasil getirebiliriz? Türkiye'den dünyaya, ana vatanindan ekmegi alip nasil Avrupa'ya ihraç edebiliriz?' Artik onu düsünmeliyiz." seklinde konustu.

Yesil çay pudrali ekmegin yapimini anlatan Ataman, sunlari kaydetti:

"Aslinda 1 kilo una bir çay kasigi yesil çay pudrasi kullandiginiz zaman onun bir dilimiyle bir ögün için gerekli antioksidanlar, polifenoller, bunlarin hepsini vücudunuza almis oluyorsunuz. Yesil çay pudrasi pek çok yerde satista. Özellikle ÇAYKUR tarafindan organik Hemsin havzasindaki çayla, yesil çay pudrasi üretiliyor. Yesil çayin yaninda siyah çay pudrasi var. Evde yaptiklari eksi mayali ekmegin hamuruna son asamada bir çay kasigi ekledikleri zaman hem saglikli hem lezzetli bir ekmek yapabilirler."

Kaynak: AA