Çevre Ve Sehircilik Bakani Kurum, Mardin'de Yaptiklari Ve Yapacaklari Çalismalari Anlatti Açiklamasi

'Tüm Türkiye'de 81 ilimizde 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefi ile çalismalarimizi yürütüyoruz. Bu kapsamda da Mardin'de toplam 400 bin metrekare alanda 5 millet bahçesi yapiyoruz' 'Artuklu ilçesinde tarihi çarsida 250 dükkanin restorasyon çalismasi sürüyor. Bu çalismaya 5 milyon lira hibe destegi sagladik' '2023 yilina geldigimizde bütün o tarihi yapilarin eski haline kavustugu bir Mardin'i hep birlikte insa etmis olacagiz' 'Amacimiz 2023'ün, 2053'ün ve 2071'in Mardin'i için var gücümüzle çalismaktir. Bu projeleri insallah tek tek insasini gerçeklestirmek, eser siyaseti yapmaktir'

Çevre ve Sehircilik Bakani Murat Kurum, "Tüm Türkiye'de 81 ilimizde 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefi ile çalismalarimizi yürütüyoruz. Bu kapsamda da Mardin'de toplam 400 bin metrekare alanda 5 millet bahçesi yapiyoruz." dedi.

Bakan Kurum, Mardin Valiligini ziyaret ederek, Vali Mahmut Demirtas ile görüstü. Ziyarette, Mardin'deki Dumlupinar Ilkögretim Okulunun 2, 3 ile 4'üncü sinifinin bir dönemini okuyan Bakan Kurum'a, Vali Demirtas karnesini hediye etti.

Bakan Kurum, ziyaretin ardindan gazetecilere yaptigi açiklamada, Mardin'in tarihi yapilari, o dar güzel sokaklari, içindeki hanlari, hamamlari ile tüm dünyaya sahsiyetini göstermis bir sehircilik örnegi oldugunu söyledi. Kenti iyi sekliyle korumayi ve gelecek nesillere aktarmayi hedeflediklerini dile getiren Kurum, bu çerçevede Sayin Cumhurbaskaninin liderliginde çalismalar yaptiklarini aktardi.

Millet bahçeleri, sosyal konut ve tarihi yapilarin güçlendirilmesi, ihya edilmesi kapsaminda bir çok projeyi gerçeklestirdiklerini, gerçeklestirmeye devam edeceklerini bildiren Kurum, Mardin'de 3 yil yasadigini, Dumlupinar Ilkögretim Okulunda egitim gördügünü, bu sehrin bir evladi olarak bu sehre hizmet etmenin kendisi için en güzel gurur oldugunu dile getirdi.

- Mardin'e 20 yilda 50 milyar lira yatirim

Son 20 yilda Sayin Cumhurbaskaninin medeniyeti merkeze alan sehircilik örnegi ve vizyonuyla Mardin'e 50 milyar liralik yatirim kazandirdiklarini ifade eden Kurum, "Egitim, sanayi ve kültürel alanlarin ihyasi kapsaminda çevre sehircilik alaninda da 10 milyar liralik yatirimimiz var. Devam eden de birçok yatirimimiz yine belediyelerimizle birlikte yürütülmektedir. Bugün de çok önemli kararlar aldik. Mali degerine baktiginizda yaklasik 1 milyar lira tutarinda gerek merkezimizde gerek ilçelerimizin tamaminda birçok yatirimi yapma ve devam etme karari aldik." bilgisini verdi.

Daha önce Mardin ve ilçelerinin terörden çok büyük acilar çektigini animsatan Kurum, terör örgütünün yuvasiz biraktigi vatandaslara toplamda 5 bin 51 konutu okullarini, hastanelerini, yesil alanlarini yaparak teslim ettiklerini bildirdi.

Ilçelerde toplam 247 bin metre içme suyu ve 74 bin metre de kanalizasyon hattini yenileyerek vatandaslara daha iyi imkanlari sunma serefine eristiklerini anlatan Kurum, TOKI ile sosyal konut projelerine devam ettiklerini kaydetti.

Sayin Cumhurbaskaninin açikladigi 50 bin ve 100 bin sosyal konut projesi kapsaminda da toplamda yatirim degeri 222 milyon lira olan 530 konut projesinin sürdügünü aktaran Kurum, Mardin merkezde de 100 bin konut projesi kapsaminda 830, Artuklu ilçesinde 420 ve Derik ilçesinde 110 konut yapildigini bildirdi.

Iller Bankasi Genel Müdürlügü kanaliyla da bugüne kadar altyapi çalismasinda yaklasik 2 milyar 700 milyon liralik isi yaparak, vatandaslara teslim ettiklerini belirten Kurum, su anda da devam eden 137 milyon liralik 5 projenin bulundugunu anlatti.

- Mardin'de 5 millet bahçesi yapilacak

Bugün Mardin için çok önemli kararlar aldiklarini ifade eden Kurum, konusmasini söyle sürdürdü:

"Tüm Türkiye'de 81 ilimizde 81 milyon metrekare millet bahçesi hedefi ile çalismalarimizi yürütüyoruz. Bu kapsamda da Mardin'de toplam 400 bin metrekare alanda 5 millet bahçesi yapiyoruz. Birincisi Artuklu ilçemizde herkesin yürüyerek ulasabilecegi, içinde 7 gün 24 saat vakit geçirebilecegi, mesire alanlari, yürüyüs ve bisiklet yollari, millet kiraathanesi, kütüphanesiyle gençlerimizin, kadinlarimizin vakit geçirebilecegi bir alanin insasina yil sonu itibariyla baslayip 2022 yili içerisinde de tamamlayacagiz. Midyat'ta da 13 Eylül'de ihalesini gerçeklestirecegimiz 27 bin metrekarelik bir millet bahçesi projemiz var. Nusaybin'de 99 bin metrekarelik alanda bir millet bahçesi yapiyoruz. Bu millet bahçemizi de insallah yil sonu ihalesini yapip 2022 yili içerisinde tamamlayacagiz. Yesilli ilçemizde daha önce içinde camimizin, yesil alanlarimizin oldugu millet bahçesinin artik son safhaya geldik. Kiziltepe'de 140 bin metrekare alanda millet bahçesinin ihalesini yapiyor olacagiz. Onu da 2022 yili içerisinde tamamlayip vatandaslarimiza teslim ediyor olacagiz."

Mardin Büyüksehir Belediyesine hizmetlerini daha iyi yapabilmesi için toplam 490 bin metrekare arazi tahsisini gerçeklestirdiklerini bildiren Kurum, Mardin merkezde tarihi binalarin silüetini bozan yaklasik 240 yapinin bulundugunu, yaklasik 50 milyon lira kaynak aktarmak suretiyle vatandaslarla birlik, beraberlik ruhu içerisinde bu süreci yürüteceklerini, isin sonunda tarihi tescilli yapilarinin silüetini bozan bu eklentileri kaldirarak aslina uygun hale getireceklerini vurguladi.

Bakan Kurum, söyle devam etti:

"2023 yilina geldigimizde bütün o tarihi yapilarin eski haline kavustugu bir Mardin'i hep birlikte insa etmis olacagiz. Nusaybin'de tarihi çarsilarimizin, sokak sagliklastirma projesi de devam ediyor. Proje kapsaminda 5 milyon lira hibe ve kredi destegi vermek suretiyle Büyüksehir Belediyemizle birlikte süreci yürütüyoruz. Artuklu ilçesinde tarihi çarsida 250 dükkanin restorasyon çalismasi sürüyor. Bu çalismaya 5 milyon lira hibe destegi sagladik. Buradaki çarsilari dükkanlarimizi aslina uygun bir sekilde yenilemek ve restorasyonunu yapmak suretiyle hem binalarimizi hem çarsilarimizi, hanlarimizi, hamamlarimizi yenileyerek Mardin'imizi insallah aslina uygun haline getirecek adimlarimizi atiyor olacagiz."

Artuklu, Kiziltepe, Yesilli, Derik, Midyat ilçesinde yürütülen alt ve üst yapi çalismalari, kentsel dönüsüm ile sokak sagliklastirma çalismalari hakkinda bilgi veren Kurum, bir taraftan bu yenileme ve millet bahçeleri projelerini yaparken bir taraftan da kentsel dönüsümle ilgili çok önemli adimlari attiklarini vurguladi.

- Çiftçileri ilgilendiren problem ortadan kalkacak

Üniversitenin yaninda Mardin'e deger saglayacak, vatandaslarin sosyal konut ihtiyaçlarini karsilayacaklari bir konut projesini baslattiklarina isaret eden Kurum, söyle dedi:

"Bu kapsamda da 500 rezerv konutu TOKI baskanligimiz eliyle insallah üniversitemizle birlikte bir çalisma yapacagiz ve bu çalisma çerçevesinde az katli ve Mardin kültürünü yansitacak bir projenin adimini atacagiz. Milli Emlak Genel Müdürlügümüz ve çiftçilerimizin ecrimisille kullandiklari ancak Tarim ve Orman Bakanligimizin desteklerinden de faydalanamadigi bir problemimiz var. Yaklasik 6 bin çiftçimizi ilgilendiren bir sorun bu. Bu soruna iliskin de artik çalismalarimizda son safhaya geldik ve önümüzdeki hafta itibariyle tarim arazilerini hak sahiplerine rayiç bedelde yüzde 50 indirim yapmak suretiyle satisina basliyoruz ve 6 bin çiftçimizi ilgilendiren bu problemi de ortadan kaldiracak adimlarimizi önümüzdeki hafta itibariyle atiyor olacagiz."

- Içme suyu hatti yenilenecek

Mardin merkezde içme suyu problemine iliskin çok önemli bir adimi önümüzdeki hafta atacaklarini bildiren Kurum, bu kapsamda yaklasik 100 milyon lira yatirim degeri olan Iller Bankasi Genel Müdürlügü, yurt disi hibe destegi kapsaminda Büyüksehir Belediyesi ile proje yürüteceklerini, yil sonu itibariyla merkezdeki içme suyu hatlarini yenileyeceklerini dile getirdi.

Vatandaslarin daha iyi ve saglikli içme suyunu temin edecegini söyleyen Kurum, konusmasini söyle sürdürdü:

"Isale hattina iliskin de milletvekillerimizin, valimizin çok önemli gayretleri var. Buna iliskin de Sayin Cumhurbaskanimizin destekleriyle süreci yürütmek adina her türlü girisim ve gayret yapilmaktadir. Amacimiz 2023, 2053 ve 2071'in Mardin'i için var gücümüzle çalismaktir, bu projeleri insallah tek tek insasini gerçeklestirmek, eser siyaseti yapmaktir. Eserlerimizle yapacagimiz bu projelerimizle birlikte Mardin'imizi güçlü Mardin haline getirecek, o tarihiyle hanlariyla, hamamlariyla, kiliseleriyle, camileriyle, restorasyonlariyla o tarihimizin, atalarimizin bize biraktigi eserleri gün yüzüne çikaracak adimlari atmaktir. Amacimiz tüm Mardinli hemserilerimizin duasini almaktir ve bu anlayisla tüm ekibimizle birlikte bu projeleri yapmaya devam edecegiz."

Bakan Kurum'a, Bakan Yardimcisi Fatma Varank, AK Parti Mardin Milletvekilleri Seyhmus Dinçel ve Cengiz Demirkaya ve AK Parti Il Baskani Faruk Kiliç da eslik etti.

Kaynak: AA