Amasya Kirazi Avrupa Ve Rusya'da Agizlari Tatlandiriyor

Amasya’da üretilip tadi ve kalitesiyle nam salan kirazlar, ihraç edildigi Avrupa ülkeleri basta olmak üzere Rusya ile Irak’ta agizlari tatlandiriyor. Sehzadeler kentinde bu yil verimli geçen kiraz hasadi üreticinin de yüzünü güldürdü. Yurt disina gönderilen kiraz çesitleri dalinda 12 liraya varan fiyatlarda alici buldu.

Amasya Kirazi Avrupa Ve Rusya'da Agizlari Tatlandiriyor


Vali Masatli: “Amasya kirazi bir numara”

Rusya, Avrupa ülkeleri ve Irak dahil her tarafa kiraz satisi yapildigini belirten Amasya Valisi Mustafa Masatli, “Amasya kirazi bir numara. Lezzeti ve dayaniklilik süresiyle alicilarin dikkat ettigi hususlarin basinda geliyor” dedi.

Il genelinde 26 bin dekarlik alanda 35 bin tonun üzerinde kiraz üretiminin gerçeklestigine deginen Vali Masatli, yüzde 20 seviyesinde olan ihracat oranini artirmak amaciyla üretimi destekleyen projelerin uygulandigini vurguladi. 600 tona yakin kiraz üretiminin yapildigi Boyali köyüne giderek üreticilerle görüsüp bereketli kazanç dileyen Masatli, “Üretim miktari artarken fiyatlarinda çiftçilerimizi ve saticilarimizi memnun edecek seviyede olmasi bizleri sevindirdi” diye konustu.

Incelemede Il Tarim ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin de yer aldi.

Köylerinde üretilen kirazlarin kilosunun 12 liraya varan fiyatlarda satilip yurtdisina gönderildigini anlatan Boyali Köyü Muhtari Bekir Degirmenci, “Geçen yila göre kiraz fiyatlari 2,3 kat artti. Bu yil hem fiyat hem de ürünlerimizin verimi çok iyi” diye konustu.



En yoksul köyler arasindaydi, simdi tersine göç aliyor

Köylerinin 20 yil öncesine kadar kentin en yoksul köyleri arasinda gösterildigini hatirlatan Degirmenci, sulama yatirimlari sayesinde gelisen ihracata uygun kiraz üretimiyle beraber 50 olan hane sayisinin ikiye katlandigini ve artik tersine göç alan bir konuma ulastigini söyledi.



Soguk hava isletmeleri devrede

Daldan koparilan kirazlar modern soguk hava isletmelerinde sulu sogutma sisteminden geçerek soklama geçirip uyuyor. Daha sonra soguk zincir bozulmadan paketlenip boyuna göre ayrilarak tüketicilerin sofrasina ulastiriliyor.

Basarili kiraz üreticileri ödüllendiriliyor

35 bin ton kiraz yetistiriciligiyle Türkiye’de 7. sirada bulunan kentte basarili kiraz üreticileri her yil ödüllendiriliyor. En basarili kiraz üreticisinin belirlendigi kiraz tesvik yarismasinda birinciligi bu yil 46 yarismaci arasindan Selma Gider kazanmisti.
Kaynak: İHA