Piyasalar Fed'e Odaklandi

Küresel piyasalar negatif bir seyir izlerken, gözler bu aksam açiklanacak ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) kararlari ve Fed Baskani Jerome Powell'in basin toplantisina çevrildi.

Fed'in dün baslayan Açik Piyasa Komitesi toplantisindan çikacak kararlar ve sonrasinda Powell'in açiklamalari piyasalarin yönü üzerinde belirleyici olacak.

Analistler, Fed'in faizlerde ve varlik alim programinda degisiklige gitmesinin beklenmedigini belirterek, önceki toplantida baslayan varlik alimlarinin azaltilmasina yönelik tartismalarla ilgili yapilacak yönlendirmelerin takip edilecegini söyledi.

Karar metni ve Powell'in basin toplantisindaki söylemlerinin piyasalarda oynakligi artirabilecegine dikkati çeken analistler, para politikasi ve mali politikalarin, artan enflasyon, devam eden yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgini ve ekonomilerdeki toparlanmaya yönelik belirsizliklerin arasinda sikistigini söyledi.

Öte yandan dün Uluslararasi Para Fonu (IMF) Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nu güncelledi. IMF, 2021 yili küresel ekonomik büyüme tahminini yüzde 6 olarak korurken, 2022 yili büyüme tahminin yüzde 4,4'ten yüzde 4,9'a yükseltti. IMF Basekonomisti Gita Gopinath, küresel ekonomik toparlanmanin devam ettigini ancak gelismis ekonomiler ile birçok gelismekte olan ekonomi arasindaki farkin açildigini ifade etti.

Dün açiklanan sirket finansal sonuçlarinin hisse bazli hareketleri artirdigi New York borsasinda, dayanikli mal siparislerinin haziranda beklentilerin altinda kalmasinin ardindan saticili bir seyir izlendi.

ABD'li teknoloji devlerinden Apple, Microsoft ve Google'in ana kurulusu Alphabet, ikinci çeyrekte net kar ve gelirini artirsa da bilanço açiklamalari öncesi kapanis yapan borsada, teknoloji hisselerindeki düsüsler dikkati çekti.

Apple, 2. çeyrekte 81,4 milyar dolar ile rekor gelir saglarken, sirketin net kari yüzde 93'lük artisla 21,7 milyar dolara çikti. Microsoft'un geliri ayni dönemde yillik yüzde 21 artisla 46,2 milyar dolara ulasirken, kari yüzde 47 artarak 16,5 milyar dolara yükseldi. Alphabet'in geliri ikinci çeyrekte yillik yüzde 62 artisla 61,9 milyar dolara, kari yüzde 166 artarak 18,5 milyar dolara ulasti.

Dün kapanista Dow Jones endeksi yüzde 0,24, S&P 500 endeksi yüzde 0,47 ve Nasdaq endeksi yüzde 1,21 deger kaybetti.

Avrupa tarafinda, Kovid-19'un delta varyantinin yayilmasi, ekonomik toparlanma beklentilerine iliskin endiseleri artirmaya devam ediyor. Dün Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,42, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,64, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,71 ve Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,83 deger kaybetti.

Avro/dolar paritesi ise sinirli da olsa bir önceki günkü yükselis egilimini sürdürerek yüzde 0,1 artisla 1,1820 seviyesine çikti.

Bugün Japonya'da öncü göstergeler endeksinin gerilemesi ve Avustralya'da enflasyonun 2. çeyrekte yillik yüzde 3,8'e yükselmesinin ardindan Asya borsalarinda saticili bir seyir izleniyor.

ABD ile Çin arasindaki gerilimin neden oldugu endiseler ve Hong Kong borsasinda kote olan Çinli teknoloji sirketleri üzerindeki baskinin devam etmesi pay piyasalarinda alimlarin güçlenmesini engelliyor.

Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 1,7, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,8 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,4 düsüs kaydetti.

Yurt içinde, dün tepki alimlarinin güçlenmesi ile pozitif ayrisan Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 0,77 deger kazanarak günü 1.359,55 puandan tamamladi. Dolar/TL ise dün yüzde 0,1 artisla 8,5655'ten kapanis yapmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 8,5590 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bugünün veri gündeminde ABD'de dis ticaret dengesi ve toptan esya stoklari verisinin öne çiktigini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.320 seviyesinin destek, 1.400 puanin direnç konumunda bulundugunu söyledi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, haziran ayi uluslararasi rezervler ve döviz likiditesi

15.30 ABD, haziran ayi dis ticaret dengesi

15.30 ABD, haziran ayi toptan esya ve perakende stoklari

21.00 ABD, Fed'in faiz karari

21.30 ABD, Fed Baskani Jerome Powell'in basin toplantisi

Kaynak: AA