Küresel Isinma Aydin'da Firsata Dönüstürüldü

Aydin’da Efeler Kaymakami Cemal Sahin öncülügünde baslatilan ‘Efeler Diyari’nda Pitaya’ projesi kapsaminda 15 ay önce toprakla bulusturulan fidanlar meyve verdi. Ejder meyvesi olarak da bilinen ve kilosu tarlada toptan 60 TL’ye satilan ürünlerin ilk hasadi protokol tarafindan yapildi. Tarimda ciddi sikintiya neden olan küresel isinmanin firsata dönüstürüldügü proje ile Aydin’daki çiftçilerinin gelirinin ve bölge ekonomisinin artacagi belirtildi.

Küresel Isinma Aydin'da Firsata Dönüstürüldü
Küresel isinma ile yilin 12 ayi iliman bir iklime kavusan Aydin’da tropikal meyve üretimine baslandi. Efeler Kaymakami Cemal Sahin’in öncülügünde baslatilan proje ile geçen yil toprakla bulusturulan fidanlardan ilk hasat yapildi.

Insana dokunur çalismalari ve tarima yönelik basarili projeleri ile taninan Efeler Kaymami Cemal Sahin, çiftçilere örnek olmak amaciyla geçen yil bizzat kendi elleri ile diktigi ejder fidanlarindan bugün ürün hasat etti. Sabahin erken saatlerinde gerçeklestirilen hasat programinda Kaymakam Sahin’e Efeler Ziraat Odasi Meclis Baskani Mustafa Çildir, Umurlu Mahalle Muhtari Soner Afsar, Tarim Ilçe Müdürlügü görevlileri üretici Ferhat Güçlü katildi.

Geçen yil fidan dikme töreninde “Aydin çiftçisi için kurdugum hayallerini toprakla bulusturuyorum” diyerek pitaya fidanlarini toprakla bulusturan Kaymakam Sahin, bu proje ile tarimda ciddi sikinti haline gelen küresel isinmayi Aydin’da firsata dönüstürdüklerini de kaydetti.

Tarimda pitaya halk arasinda ejder adi verilen meyvelerin ekonomik açidan da oldukça degerli oldugunu belirten Efeler Kaymakami Cemal Sahin, “Ejder meyvesi birim alandan birim alandan çok ciddi bir gelir saglayan bir meyve. Hazirladigimiz proje kapsaminda su anda 26 üreticimiz yaklasik 60 dönüm alanda ejder meyvesi üretimine basladi.

Çok farkli sektörden kisiler bu projeye dahil oldu. Ilk meyveleri hasat ettik. Kilosu toptan 60 TL’ye satisi yapiliyor” diyerek emegi geçen herkese tesekkür etti.

Aydin Efeler Ziraat Odasi Meclis Baskani Mustafa Çildir da Aydin’daki yeni ürün ve hasadin hayirli olmasini dileyerek projenin yayginlasmasi halinde Aydin’da herkesin evinin önüne kuracagi küçük seralarla bile ekmegini kazanabilecegini söyledi.



Saglik açisindan da oldukça faydali oldugu belirtilen ejder meyvelerinin küresel isinmadan en çok etkilenen Aydin ve çevresinde yeni bir umut olacagi belirtildi. Ejder meyvesi üreticilerin Ferhat Güçlü, eskiden 2 ay boyunca ciddi kis mevsimi yasanan Aydin’da 2020-2021 kis döneminde sadece 6 gece soba ile isitma yaparak serada iklimlendirme çalismasi yaptigini yilin geri kalan 359 gününde Aydin’da yasanan sicakligin tropikal ürün olan ejder meyvesinin yetismesine uygun geldigini söyledi.

Kaynak: İHA