Viral Hepatitler Tüm Dünyada Halk Sagligi Sorunu Olmaya Devam Ediyor

Viral Hepatitle Savasim Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Fehmi Tabak: 'Hepatit B ve hepatit C virüsleri tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de önemli bir saglik sorunudur. Ülkemizde HBV sikligi yüzde 4, HCV sikligi ise yüzde 1 olup, yaklasik 2 milyon hepatit B ve 300400 bin hepatit C hastamiz oldugu tahmin edilmektedir' Ankara Sehir Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Klinigi Idari ve Egitim Sorumlusu Prof. Dr. Hatice Rahmet Güner: '(Kronik Hepatit B Hasta Kayit Çalismasi) Çalisma sayesinde ülkemiz bu hastaligin tani ve tedavisinde önemli istatiksel veriler elde edecektir. Geriye dönük bilgilerin toplandigi bu çalismaya 2010 ve 2020 yillari arasinda kronik hepatit B tanisi almis ve tibbi kayitlarla belgelenmis tüm hastalar dahil edilecektir'

Viral Hepatitle Savasim Dernegi Yönetim Kurulu Baskani Prof. Dr. Fehmi Tabak, hepatit B ve C virüslerinin tüm dünya gibi Türkiye'de de önemli bir saglik sorunu oldugunu belirterek, "Ülkemizde HBV sikligi yüzde 4, HCV sikligi ise yüzde 1 olup, yaklasik 2 milyon hepatit B ve 300-400 bin hepatit C hastamiz oldugu tahmin edilmektedir." dedi.

Dünya Hepatit Günü dolayisiyla Viral Hepatitle Savasim Dernegi ev sahipliginde çevrim içi basin toplantisi düzenlendi.

"Kronik Hepatit B Hasta Kayit Çalismasi"nin detaylarinin da paylasildigi toplantiya, Viral Hepatitle Savasim Dernegi Yönetim Kurulu Baskani ve Istanbul Üniversitesi Cerrahpasa (IÜC) Cerrahpasa Tip Fakültesi Enfeksiyon Hastaliklari ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Fehmi Tabak, Ankara Sehir Hastanesi Enfeksiyon Hastaliklari Klinigi Idari ve Egitim Sorumlusu Prof. Dr. Hatice Rahmet Güner ile Istanbul Üniversitesi (IÜ) Istanbul Tip Fakültesi Iç Hastaliklari Ana Bilim Dali Gastroenterohepatoloji Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoglu katildi.

Prof. Dr. Tabak, tüm dünyada yaklasik 257 milyon hepatit B, 71 milyon da hepatit C tasiyicisi veya hastasi bulundugunu belirtti.

Tabak, "Hepatit B ve hepatit C virüsleri tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de önemli bir saglik sorunudur. Ülkemizde HBV sikligi yüzde 4, HCV sikligi ise yüzde 1 olup, yaklasik 2 milyon hepatit B ve 300-400 bin hepatit C hastamiz oldugu tahmin edilmektedir. Hepatit C hastalarimizin tani koyuldugunda yüzde 20'sinin ileri evrede, yani sirotik olmasi çok aci bir gerçektir. Tüm dünyada bir yilda 1,3 milyona yakin kisi hepatit B ve hepatit C virüsünün yol açtigi kronik hepatitlere bagli komplikasyon olarak gelisen siroz ve karaciger kanseri nedeniyle kaybedilmektedir." diye konustu.

Hastaligin bulasma yollarina iliskin bilgi veren Tabak, söyle devam etti:

"Bugün kronik hepatit B tedavi ile kontrol altina alinabilir, kronik hepatit C de tedavi edilebilir bir hastalik konumuna gelmistir. Yaklasik 5 yildir hepatit C hastalarimizin yeni antiviraller ile tedavisi SGK tarafindan karsilanmaktadir. Bu tedavilerin basari orani da neredeyse yüzde 100'e yakindir ve hastalik bir daha tekrarlamamaktadir. Hepatit B enfeksiyonu asiyla korunulabilir bir hastaliktir. Saglik Bakanligi 1998'den beri hepatit B asisini çocukluk asi programina almis olup, yüzde 90'larin üzerinde basari ile bu programina devam etmektedir."

Yaklasik 30 yildir hepatit B veya hepatit C'ye bagli kronik hepatitlerin tedavi edilebildigini dile getiren Tabak, Türkiye'deki hastalarin dünya standartlarinda tedavi imkanina kavustugunu aktardi.

- "Çalisma sayesinde kronik hepatit B tani ve tedavisinde önemli istatiksel veriler elde edilecek"

Prof. Dr. Hatice Rahmet Güner de "Kronik Hepatit B Hasta Kayit Çalismasi"nin detaylarini paylasarak, çalismanin Türkiye'de kronik hepatit B hasta yolculugunu ortaya koymak, ulusal bir veri tabani eksikligini tamamlamak, karar vericilere kaynak saglamak açisindan oldukça önem tasidigini aktardi.

Hastane kayitlarindan elde edilen verilerle birincil amacin bu hastaliginda tedavi etkililiginin degerlendirilmesi oldugunu belirten Güner, su bilgileri verdi:

"Çalisma sayesinde ülkemiz bu hastaligin tani ve tedavisinde önemli istatiksel veriler elde edecektir. Geriye dönük bilgilerin toplandigi bu çalismaya 2010 ve 2020 yillari arasinda kronik hepatit B tanisi almis ve tibbi kayitlarla belgelenmis tüm hastalar dahil edilecektir. Türkiye'de 17 enfeksiyon merkezinden 5 bin hastanin kayit altina alinmasi planlanmaktadir. Hastane kayitlarindan elde edilen veriler elektronik olgu rapor formu ile toplanacaktir. Geriye dönük hasta kayit verilerinin tamamlanmasinin ardindan çalismanin ileriye dönük de devami planlanmaktadir. Bu sayede artan merkez ve hasta sayilari ile beraber ulusal kronik hepatit B hasta kayit sistemi olusturulmus olacak. Bu veriler de birçok kongre ve dernekler araciligi ile hekimlerimiz ile bulusacak ve karar vericilere önemli bir kaynak olacaktir."

- "Her 30 saniyede bir kisi hepatitle iliskili hastaliktan yasamini kaybediyor"

Prof. Dr. Sabahattin Kaymakoglu da öncelikli müdahale gerektiren önemli bir halk sagligi sorunu olan viral hepatitin, Kovid-19 salginin ortasinda da binlerce can almaya devam ettigini belirterek, "Dünya Saglik Örgütü verilerine göre her 30 saniyede bir kisi hepatitle iliskili hastaliktan yasamini kaybediyor. Karaciger kanseri de dahil olmak üzere bir dizi saglik sorununa neden olan viral hepatite karsi farkindaligi artirmak için 28 Temmuz, Dünya Hepatit Günü olarak degerlendiriliyor. Her yil farkli temalarla çesitli farkindalik çalismalari yürütülüyor." ifadelerini kullandi.

DSÖ'nün 194 üye devletinin viral hepatitleri 2030'a kadar bir halk sagligi tehdidi olarak ortadan kaldirmayi taahhüt ettigini belirten Kaymakoglu, "Tani oranlarinda yüzde 90'a, tedavi oranlarinda yüzde 80'e ulasarak ölüm oranlarinda yüzde 65 azalma saglanmasi küresel hedefler arasinda yer aliyor." dedi.

Kaymakoglu, viral hepatitlerle ilgili toplumsal farkindaligin artirilmasinin, Türkiye Viral Hepatit Önleme ve Kontrol Programi'ndaki aksiyonlarin gecikmeksizin devreye sokulmasinin ülkedeki viral hepatitlerin eliminasyonu hedeflerine ulasilmasinda temel taslari olusturacagini sözlerine ekledi.
Kaynak: AA