(Özel) Yazin Ortasinda Buz Tüneli

Uludag’da dagcilar temmuz ortasinda 50 metrelik buz tüneli buldu. Buz tünelinin içinden geçen dagcilar o anlari kameraya kaydetti.

(Özel) Yazin Ortasinda Buz Tüneli
Kis turizminde oldugu kadar yazin da ziyaretçi akinina ugrayan Uludag bir birinden ilginç her bölgesiyle sasirtmaya devam ediyor. Bursali bir grup dagci göller bölgesine yaptiklari gezi sirasinda, bölgenin daha yukarisinda yaklasik 50 metreye yakin buz tüneli buldu. Yaz ortasinda olmasina ragmen halen erimeyen buz tüneli dagcilari saskina çevirdi. Uludag’in gizli güzelligi, volkanik göllerinin yaz aylarindaki görüntüsü ve nefis manzarasi dogaseverleri bölgeye gitmeye tesvik ediyor. 50 metrelik buz tünelinin içerisinden yürüyerek geçen dagcilar o anlarini kamerayla belgeledi.

Yaklasik 40 yildir Uludag’in bir çok bölgesine yürüyüs yaptigini belirten Uludag Dagcilik Kulübü üyesi Ismet Sentürk, "Üç kisi Çayirli dere gölü yakinlarinda yürüyüs yapiyorduk. Her zaman geçtigimiz yolumuzu biraz degistirince burada farkli bir kar buz kütlesi ile karsilastik. Merak edip içine girdigimizde karanlik bir tünel ilgimizi çekti. Fenerle aydinlatarak tünel içinde yürüyüsümüzü sürdürdük. Uzakta isigi görünce tünelin çikisinin oldugu kanaatine vardik ve devam ettik. Tünelin kar ve buz yapisi güven veriyordu. Bu degerlendirme sonucunda tünelden geçmeye karar verdik. Yillardir Uludag’da gezerim, bugüne kadar böylesine saglam ve uzun bir buz tüneli ile karsilasmadim. Yaz mevsiminin ortalarina gelmemize ragmen böylesine özel bir olusumun, kar, buz olarak varligini sürdürmesi karsisinda çok heyecanlandik. Arazide yaptigimiz inceleme sonucunda rüzgarla süpürülen yigma kar kütlesinin bu güne kadar kalabilmesinin nedeni arazi yapisindan kaynaklanmakta oldugunu gördük. Günes isinlarini etkili bir sekilde görmüyor. Tamamen kuzeye bakan, kanali andiran akar su yatagi, karlarin erimesini engelleyici bir mevkide yer aliyor. Daha evvel akar sular üzerinde birçok kar köprüsü görmeye alisigiz. Ancak böyle bir olusuma ilk kez sahit oluyoruz. Bu anlamda Uludag Milli Parki sinirlari içinde çok özel bir alani daha tespit etmis olmanin mutlulugunu yasadik. Uludag her mevsim hep farkli olusumlari bünyesinde barindiriyor. Her zaman farkli sürprizlere açik olan bu dagimizi gezdikçe farkli mevsimlerde farkli güzelliklere sahitlik ediyoruz. Dagimizin kiymetini bilelim" dedi.

Kaynak: İHA