Ögrenciler Üniversite Tercihi Yapmadan Önce Kendisi Ile Ilgili Sorulara Cevap Aramali

Yeditepe Üniversitesi Egitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danismanlik Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Berke Kirikkanat: 'Kendinizi taniyin. Seçmis oldugunuz meslegin, yeteneklerinizi, becerilerinizi, kisilik özelliklerinizi ifade etmenize mümkün kilacak bir ortam saglayip saglamadigina bakin. Bu sürece kendinizi tanimakla baslayin' 'Kendinize, 'Ben ne istiyorum?', 'Neyi yapmaktan hoslaniyorum?', 'Hangi becerilere, yeteneklere sahibim?', 'Seçmis oldugum meslek dali psikolojik ihtiyaçlarimi karsiliyor mu?' sorularini sorun'

Yeditepe Üniversitesi Egitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danismanlik Bölümü Dr. Ögr. Üyesi Berke Kirikkanat, üniversite tercihi yapacaklara yönelik, "Kendinizi taniyin. Seçmis oldugunuz meslegin, yeteneklerinizi, becerilerinizi, kisilik özelliklerinizi ifade etmenize mümkün kilacak bir ortam saglayip saglamadigina bakin. Bu sürece kendinizi tanimakla baslayin." ifadelerini kullandi.

Yeditepe Üniversitesi'nden yapilan açiklamaya göre, Yüksekögretim Kurumlari Sinavi (YKS) maratonu yorucu bir sürecin ardindan sona ererken sira bir baska zorlu süreç olan meslek seçimine geldi.

Kirikkanat, ögrencilerin hayatlarini nasil devam ettireceklerinin kararini verdikleri bugünlerde, en iyi performansi sergileyebilecekleri ve yasam boyu doyum saglayabilecekleri meslegi seçmelerinin önemine isaret etti. “Meslek, hayat boyu sizinle beraber olan, hayatta sizinle dans eden partnerinizdir. Bu dansi eglenceli kilan onunla ahenkli olusunuzdur” ifadelerini kullanan Kirikkanat, meslek seçimi sirasinda izlenmesi gereken asamalari söyle siraladi:

"Kendinize, 'Ben ne istiyorum?', 'Neyi yapmaktan hoslaniyorum?', 'Hangi becerilere, yeteneklere sahibim?', 'Seçmis oldugum meslek dali, psikolojik ihtiyaçlarimi karsiliyor mu?' sorularini sorun. Ailenizin veya sosyal çevrenizin beklentilerine göre meslek seçimi yapmayin. Meslekleri taniyin. Çesitli meslek dallarini arastirirken su sorulara yanit arayin: Meslegin gerektirdigi görev ve sorumluluklar, aktiviteler/etkinlikler nelerdir?, Meslegin gerektirdigi çalisma kosullari nelerdir?, Günlük ve haftalik çalisma saatleri nelerdir?, Bu meslekte aranan nitelikler nelerdir?, Bu meslegi yapanlarin diger mesleklerden ayrilan özellikleri nelerdir?, Bu meslek hangi egitimsel süreçleri gerektiriyor?, Alinan egitimin süresi, içerigi, staj imkanlari nelerdir?, Bu meslegi tercih edenlerin ise giris kosullari nasildir?, Bu meslekte gelir durumu ve kariyer süreci nasildir?, Ilgili meslek, kariyerde ilerleme olanagi taniyor mu?"

- “Bu sorulari mutlaka sorun”

Dr. Ögr. Üyesi Berke Kirikkanat, tercih öncesinde üniversite arastirmalarinda ve üniversite tanitim programlarinda mutlaka sorulmasi gereken sorulari ise söyle sirladi:

"Üniversitenin ilgili bölümünde yer alan akademik kadronun yetkinligi, ulasilabilirligi (ögrenciyle olan yapici iletisimi) ne düzeydedir? Üniversitenin ögrencinin kisilik ve akademik gelisimine yaptigi katkilar nelerdir? Kisilik gelisimi için kültürel ve sosyal faaliyetler, kulüp çalismalari, akademik gelisim için stajlar, seminerler, endüstriyel baglantilar, çift anadal ve yan dal olup olmadigina bakin. Üniversitenin yurtdisi baglantilari nelerdir? Yurt disindaki üniversitelerle yapilan ortak programlari var mi? Üniversitenin yabanci dil ögretimi nasil? Ingilizce dili egitimi disinda ikinci yabanci dil olarak ögretilen diller nelerdir? Üniversitenin kampüsü sehir merkezine yakin mi? Ulasim kosullari nelerdir? Üniversitenin yurt imkanlari nelerdir? Üniversitenin burs kosullari nelerdir? ÖSYM burslari veya TÜBITAK burslari disinda üniversitenin basari burs imkanlari nelerdir?"

- "Bu sizin istek siralamaniz”

Kirikkanat, tercih siralamalarina iliskin, "Tercih siranizi, aldiginiz yerlestirme puanina göre degil, yerlestirme basarisina göre düzenleyin. Aldiginiz puana göre meslek belirlemeyin. Sevdiginiz, hayalini kurdugunuz meslege imkan taniyacak bölümleri en basa yazarak ise koyulun. Puanim bosa gidecek gibi düsünceler içerisine girmeyin. Önemli olan sevdiginiz meslege sahip olmanizdir. Dolayisiyla olusturacaginiz tercih siralamasi, sizin istek siralamaniz olmalidir." degerlendirmesinde bulundu.

Ögrencilere, hayalini kurduklari 2-3 bölümü, basari sirasi alinan puandan yüzde 30 daha yukarida olsa bile, en basa yazmalari tavsiyesinde bulunan Kirikkanat, "Daha sonra da sizin istediginiz ve basari siraniza uyan bölümden baslayarak tercihlerinizi siralayin. Tercih siralamanizi yaparken, ÖSYM’nin belli fakülteler (Tip, Hukuk, Egitim Fakülteleri vb.) için uygulamaya koydugu baraj basari sirasina dikkat etmeniz, sonradan karsiniza çikabilecek problemleri engelleyecektir. Objektif, karsilastirmali YKS tercih platformu ve tercih robotu sitelerinden yararlanabilirsiniz. Üniversitelerin ders programlarini ve üniversite taban basari siralamalarini görebileceginiz bu tür tercih robotlari aklinizdaki birçok soruya yanit olabilir." ifadelerini kullandi.

Kaynak: AA