Küresel Piyasalar Fed'i Bekliyor

Küresel piyasalarda karisik bir seyir izlenirken, yatirimcilar bugün baslayacak ve iki gün sürecek ABD Merkez Bankasi'nin (Fed) Açik Piyasa Komitesi toplantisina odaklandi.

Yeniden artisa geçen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayilari ve bunun ekonomiye etkileri konusundaki tedirginlikler piyasalar üzerinde baskiya neden olsa da açiklanan sirket finansal sonuçlari ve makroekonomik verilerin beklentileri asmasi, iyimser fiyatlamalarin devam etmesini sagliyor.

Öte yandan ekonomideki toparlanma, yükselis egilimindeki enflasyon ve artan Kovid-19 vaka sayilari arasinda sikisan para ve maliye politikalarina yönelik belirsizlikler, piyasalarin ana gündemini olusturmaya devam ediyor.

Bu anlamda Fed'in bugün baslayacak Açik Piyasa Komitesi toplantisinin yarin yayimlanacak kararlari ve sonrasinda Fed Baskai Jerome Powell'in basin toplantisi yatirimcilarin odaginda bulunuyor.

Analistler, Fed'in faizlerde degisiklige gitmesinin beklenmedigini belirterek, üyelerin geçen ay tartismaya basladigi varlik alimlarinin azaltilmasi ile ilgili yönlendirmenin piyasalarin yönü üzerinde belirleyici olacagini kaydetti.

Dün ABD'de açiklanan verilere göre, ülkede yeni konut satislari haziranda aylik yüzde 6,6 azalisla 676 bine inerek beklentilerin altinda kaldi ve Nisan 2020'den bu yana kaydedilen en düsük seviyeye geriledi.

Açiklanan sirket finansal sonuçlarinin ise genel olarak beklentileri asmasiyla New York borsasinda alicili bir seyir izlendi. Dow Jones ve S&P 500 endeksi yüzde 0,24, Nasdaq endeksi yüzde 0,03 deger kazanarak kapanis rekorlarini kirdi.

Avrupa tarafinda ise Kovid-19 salgininda delta varyanti endiseleri devam ederken, borsalarda dün karisik bir seyir izlendi. Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,15 ve Italya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,68 yükselirken, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,03 ve Almanya'da DAX 30 endeksi yüzde 0,32 deger kaybetti.

Avro/dolar paritesi ise haftaya toparlanma istegiyle basladi ve geçen hafta kapanisina göre yüzde 0,3 artarak 1,18'in üzerine çikti.

Asya'da, ABD ile Çin arasinda artan gerilim ve Hong Kong borsasinda kote Çinli sirket hisseleri üzerindeki baski gündemi mesgul ediyor. Öte yandan bugün açiklanan verilere göre Güney Kore'de 2. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasila yillik yüzde 5,9 ile beklentiler seviyesinde artis kaydetti.

Bu gelismelerle kapanisa yakin Hong Kong'da Hang Seng endeksi sert düsüsünü sürdürerek yüzde 2,1 ve Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,3 deger kaybederken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,4 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,3 yükseldi.

Yurt içinde, uzun bayram tatili sonrasi ilk islem gününde alimlarin güçlenemedigi Borsa Istanbul'da, yüzde 0,18 deger kaybeden BIST 100 endeksi, günü 1.349,11 puandan tamamladi. Dün 8,5589'dan kapanis yapan dolar/TL ise bugün bankalararasi piyasanin açilisinda yatay seyirle 8,5590 seviyesinde islem görüyor.

Bugün yurt içinde veri gündeminin sakin oldugunu, yurt disinda ise ABD'de dayanikli mal siparisleri ve tüketici güven endeksi basta olmak üzere açiklanacak veri ve sirket finansal sonuçlarinin takip edilecegini ifade eden analistler, teknik açidan BIST 100 endeksinde 1.320 seviyesinin destek, 1.400 puanin direnç konumunda oldugunu söyledi.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

15.30 ABD, haziran ayi dayanikli mal siparisleri

16.00 ABD, mayis ayi konut fiyat endeksi

17.00 ABD, temmuz ayi tüketici güven endeksi

17.00 ABD, temmuz ayi Richmond Fed imalat endeksi

Kaynak: AA