CHP'li Lale Karabiyik'tan 'Milli Egitim Bakanligina Ek Bütçe Verilmesi' Talebi Açiklamasi

'Egitim devam etmeli ama gereken önlemler alinmali ve öncelikle tekrar tekrar söylüyoruz ki Milli Egitim Bakanligina ek bir bütçe mutlaka verilmeli'.

CHP Genel Baskan Yardimcisi Lale Karabiyik, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde egitimin, önlemler alinarak devam etmesi gerektigini belirterek, Milli Egitim Bakanligina ek bir bütçe verilmesini istedi.

Karabiyik, parti genel merkezinde düzenledigi basin toplantisinda, gelecegin emanet edildigi gençlerin, egitim ve sinav sistemi nedeniyle mutlu ve umutlu olmadigini öne sürdü.

LGS sonuçlarini degerlendiren Karabiyik, sonuçlarin, egitimdeki firsat esitsizliginin gittikçe kötülestigini gösterdigini savundu.

4+4 egitim sisteminin ögrencilerin basarisini "olumsuz" etkiledigini ileri süren Karabiyik, "Egitimde firsat esitsizliginin ardindan gelen pandemi sürecinde firsat esitsizliginin daha da derinlesmesi, egitim sürecinde kanayan bir yara haline geldi ve sinav sistemine de yansidi. LGS sinav sonuçlarini inceledigimizde görülen öyle büyük bir makas var ki egitime erisebilen, kaliteli erisebilen, erisemeyen veya kaliteli erisemeyen ögrenciler arasindaki farki çok net gözler önüne seriyor." diye konustu.

Okullarin eylülde açilacagina isaret eden Karabiyik, salgin sürecinin egitim sistemi üzerine olumsuz etkilerini azaltmanin yolunun, öncelikle milli egitim sistemini iyi yönetebilmek ve yeterli kaynagi ayirabilmek oldugunu söyledi. Karabiyik, "Peki bizde öyle mi oldu? Milli Egitim Bakanliginin bütçesi hep yetersizdi, söyledik, 'ek bütçe' dedik verilmedi." dedi.

- "Tam bir ticarethane görünümünde olan üniversiteler de var"

Karabiyik, Türkiye'de 77 vakif üniversitesinin bulundugunu, bu üniversitelerin sayilarinin her geçen gün arttigini vurgulayarak, "Gerçek bir egitim kurumu olarak egitim veren üniversiteler de var ama bir egitim kurumundan ziyade, ticarethaneye dönüsmüs, adi sadece Vakif Üniversitesi olan maalesef kurumlar da var." ifadesini kullandi.

Bu üniversitelerle ilgili degerlendirmelerin yer aldigi Yüksekögretim Kurulu'nun "Vakif Yüksekögretim Kurumlari 2021" raporuna iliskin verileri paylasan Lale Karabiyik, raporda, sayilari yüzde 250 artmis olsa da birçok vakif üniversitesinin, "tabela üniversitesi" olmaktan öteye gidemediginin gözler önüne serildigini iddia etti.

Nitelikli ve kaliteli yüksekögretimin hedeflerden biri olmasi gerektigine dikkati çeken Karabiyik, "Ülkemizde tüm ögrencilerin iyi, kaliteli ve tabii ki ücretsiz egitim almasi, ve esit egitim olanaklarindan yararlanmasi son derece önemlidir." degerlendirmesinde bulundu.

- Sorular

Gazetecilerin sorularini da yanitlayan CHP'li Karabiyik, vaka sayilarindaki artisin egitim sistemine nasil yansiyacagina iliskin soru üzerine, asilanmanin, maske ve mesafe kurallarinin önemine dikkati çekti.

Artan risk ortaminda okullarin açilmasi için yapilacaklarin çok net anlatilarak, velilerin tedirginliklerinin giderilmesi gerektigini söyleyen Karabiyik, "Egitim devam etmeli ama gereken önlemler alinmali ve öncelikle tekrar tekrar söylüyoruz ki Milli Egitim Bakanligina ek bir bütçe mutlaka verilmeli. Bagislarla Milli Egitim Bakanligi yürümez." diye konustu.
Kaynak: AA