Engellileri Mutlu Edecek Bulus

İçel Eyüp Aygar Fen Lisesi ögretmen ve ögrencileri tarafindan yapilan ’Mekanik Rejeneratif Fren Sistemli Tekerlekli Sandelye’ bulusu, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan tescillendi.

Engellileri Mutlu Edecek Bulus
Milli Egitim Bakanligi ile Türk Patent ve Marka Kurumu arasinda, Fen Liselerinde de fikri mülkiyet çalismalarini yayginlastirmak için imzalanan ’egitim ve is birligi protokolü’ kapsaminda, İçel Eyüp Aygar Fen Lisesi Fizik Ögretmeni Ercan Halavut ve 10. sinif ögrencisi Eray Kaya tarafindan gelistirilen ’Rejeneratif Fren Sistemli Tekerlekli Sandalye’ projesinin patent basvurusu tescillendi.

Basvuru hakkinda bilgi veren Okul Müdürü Imran Bagdemir, "MEB Ortaögretim Genel Müdürümüz Cengiz Mete ile Türk Patent ve Marka Kurumu Baskani Prof. Dr. Habip Asan arasinda imzalanan protokol kapsaminda, Fizik Ögretmeni Ercan Halavut ve 10. sinif ögrencisi Eray Kaya tarafindan yapilan basvuruya ’patent’ hakki verilerek tescillendigini büyük bir memnuniyetle ögrenmis bulunmaktayiz. Ögretmenimizi ve ögrencimizi tebrik ediyorum, basarilarinin devamini diliyorum" dedi.

Patent için bunun disinda baska basvurularinin da oldugu bilgisini paylasan Bagdemir, sürecin devam ettigini, onlarin da patent hakki alacaklarini umdugunu söyledi.



’Mekanik Rejeneratif Fren Sistemli Tekerlekli Sandelye’

Bulusun basta gelen amaci, tekerlekli sandalye kullanan bireylere daha kullanisli ve güvenli bir ulasim imkani saglamak. Bulus, tekerlekli sandalye kullanan kisilerin daha az fiziksel güç harcayarak daha kolay yol kat etmesiyle, ayrica tekerlekli sandalye kullanicilarina etkili bir fren sistemiyle daha güvenli bir sürüs deneyimi sunmasiyla ilgili. Bulus, özellikle tekerden kurma yayina gelen enerjiyi tekerlekli sandalye yokus asagi giderken depolayarak araç hizini yavaslatan ve sonrasinda sürücü zorlandigi zaman disli sistemleri ile kuvvetin yönü degistirilerek kurma yayindaki depolanmis olan enerjinin araca kuvvet destegi olarak kullanilmasinin saglanmasini sagliyor.
Kaynak: İHA