Tel Aviv'den Marakes'e Ilk Direkt Uçus Gerçeklesti

Israil'in Tel Aviv kentinden, Fas'in Marakes kentine ilk direkt uçus gerçeklestirildi.

Israil'in The Marker sitesinin haberinde, Israil'in El Al ve Israir Airlines havayolu sirketlerinin, Tel Aviv'den Marakes'e ilk düzenli ve direkt uçuslarini baslattigi belirtildi.

Israir sirketine ait uçagin Tel Aviv'den sabah 08.00'de kalktigi ve yolculugun yaklasik bes buçuk saat sürdügü aktarilan haberde, Israir'in Marakes'e haftada 2 ya da 3, El Al sirketinin ise bir uçus gerçeklestirmeyi planladigi kaydedildi.

Haberde, yakinda Fas'in Kazablanka kentine de uçuslarin gerçeklestirilmesinin beklendigi aktarildi.

- Fas-Israil iliskilerinde normallesme

Rabat ile Tel Aviv arasindaki düsük düzeyli iliskiler, 1993'te Filistin Kurtulus Örgütü (FKÖ) ile Israil arasinda imzalanan Oslo Anlasmasi'nin ardindan baslamis ancak 2. Intifada'nin patlak vermesinin ardindan 2002 yilinda Fas bu iliskileri durdurmustu.

Fas Krali 6. Muhammed, 10 Aralik 2020'de Israil ile iliskilerin "en yakin zamanda" kurulacagini açiklamisti. Ayni gün dönemin ABD Baskani Donald Trump da yaptigi açiklamayla Fas ve Israil'in, tam diplomatik iliski kurulmasina yönelik anlasmaya vardigini duyurmustu.

Fas, bu kararla Birlesik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan'in ardindan 2020'de Israil'le normallesme anlasmasina varan dördüncü Arap ülkesi olurken, Magrib bölgesinde ise ilk ülke olmustu.

Fas ile Israil 22 Aralik 2020'de diplomatik iliskilerin normallestirilmesi kapsaminda 4 anlasma imzalamisti.

Kaynak: AA