'Hamidiye Çesmesi' Yeniden Yapilacak

Samsun’da Sultan 2. Abdülhamid Han tarafindan yaptirilan ve zaman içerisinde yok olan tarihi 8 kurnali Hamidiye Çesmesi, Subasi Meydani’na yeniden yapilacak.

'Hamidiye Çesmesi' Yeniden Yapilacak
Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Hem bölgedeki otopark problemi çözülüyor hem de tarihi eserlerimizi günümüzde yeniden yasatacagiz. Onlardan biri de Sultan 2’nci Abdülhamid Han’in 2 Temmuz 1891-92 yilinda yaptirdigi 534 metrekarelik Hamidiye Çesmesi” dedi.

‘Milli Mücadele sehri’ Samsun’un kültürel degerlerinden Subasi Meydani, Samsun Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilan çalisma ile tarihi dokusuna yeniden kavusturularak turizme kazandiriliyor. Yeralti Mekanik Otoparki ve Subasi Meydan Düzenlemesi Projesi ile bölgedeki otopark sorununa çözüm bulacak olan Büyüksehir Belediyesi tarihi degerlere de sahip çikarak geçmisi günümüz ile bulusturuyor. Subasi Meydani’na Sultan 2. Abdülhamid Han tarafindan 1891-92 yilinda yaptirilan ve çesitli nedenlerle günümüze ulasamayan 534 metrekarelik 8 kurnali tarihi Hamidiye Çesmesi, arsivdeki fotograflardan istifade edilerek Büyüksehir Belediyesi tarafindan rekonstrüksiyon çalismasiyla aslina uygun yeniden yapilacak.

Yapilan her çalismada Samsun’un tarihi degerlerini gün yüzüne çikartmayi amaç edindiklerini dile getiren Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “Subasi’nda su anda hayata geçirdigimiz proje ile hem bölgedeki otopark problemini çözecegiz hem de tarihi eserlerimizi günümüzde yeniden yasatacagiz. Onlardan biri de Sultan 2. Abdülhamid Han’in 2 Temmuz 1891-92 yilinda yaptirdigi 534 metrekarelik Hamidiye Çesmesi. Simdi biz onu burada aslina uygun olarak yeniden insa edecegiz. Yok olan bir tarihi burada yeniden gün yüzüne çikarmanin büyük heyecanini yasiyoruz” dedi.

Baskan Demir sözlerine söyle devam etti: “129 yil önceyi düsünecek olursak su, nasil simdi de hayat demekse o dönem için de hayatti ve mahalleye su götürmek o mahalleye hayat götürmekle esdeger bir olaydi. Simdi biz bu kadar tarihi önem arz eden bir eseri yeniden günümüze kazandiracagiz. Hamidiye Çesmesi’nin yikim tarihi ile ilgili net bir bilgi yok. Ancak oradaki çesmeden akan suyun tamamen kaynak suyu oldugu ifade ediliyor. Tüm hedefimiz yaptigimiz proje ile çesmeyi ilimizin tarihine yeniden kazandirabilmek. Toplumsal hafizamizi tazeleyecek bu tür girisimlerin, bugün ve gelecekte daha büyük eserlere imza atmak için bizi motive edecegine inaniyorum"

Kaynak: İHA