GKRY'den Kibrisli Türklere Pasaport Tehdidi

Güney Kibris Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Anastasiadis, KKTC tarafinin Kapali Maras’in bir kisminin daha açilmasi ile ilgili adima karsilik Kibrisli Türklere yönelik yaptirimlara hazirligini duyurdu. Anastasiadis, Kibris Cumhuriyeti pasaportuna sahip Kibrisli Türklerin pasaportlarini iptal etmeye hazirlandigini söyledi.

GKRY'den Kibrisli Türklere Pasaport Tehdidi


Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in, 20 Temmuz Baris ve Özgürlük Bayrami ziyareti sirasinda Kapali Maras ile ilgili açilim kararini duyurmasi ile birlikte Güney Kibris Rum Yönetimi’nden (GKRY), Kibrisli Türklere yönelik tehdit açiklamasi geldi. GKRY Lideri Nikos Anastasiadis yaptigi basin açiklamasinda, Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Kapali Maras’in bir kisminin daha açilmasina yönelik adimina karsilik Kibrisli Türklere yönelik önlemler almayi düsündüklerini belirtti.

Bu önlemlerin basinda da KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar basta olmak üzere Kibris Cumhuriyeti’ni tanimayanlarin ve ayri devlet olduklarini savunanlarin pasaportlarini geri almak oldugunu bildiren Anastasiadis, bu önlemlerin anayasa ve Yesil Hat Tüzügü’ne uygun olmasi için çalisma baslattiklarini ve ellerinde kapsamli bir isim listesi oldugunu belirtti.



"Kibris Cumhuriyeti’ni tanimayanlar, Kibris Cumhuriyeti pasaportuna sahip olamaz”

Ayrica kendisine yöneltilen, "KKTC ile GKRY arasindaki kapilari kisitlamaktan mi söz ediyorsunuz?" sorusuna olumsuz cevap veren Anastasiadis, Kibris Cumhuriyeti’ni tanimayanlarin seyahat belgelerini geri almaktan söz ettigini kaydetti.

Anastasiadis, "Seyahat belgelerini geri almaktan söz ediyorum. Kibris Cumhuriyeti’ni tanimayan ve kendi devleti oldugunu iddia eden biri Kibris Cumhuriyeti pasaportuna sahip olamaz" dedi.



Ayrica Rum basini tarafindan kendisine yöneltilen, yaptigi açiklamasi ile Cumhurbaskani Tatar’i mi kast ettigi sorularini cevaplayan Anastasiadis, "Yalniz onu degil. Kapsamli bir isim listesi var" ifadelerini kullandi.

"Sorgulamak isteyenler de mahkemeye gitsin"

Karara iliskin bazi önlemler düsündüklerini ve bu önlemlerin anayasa ile Yesil Hat Tüzügü protokolüyle uyumlu olmasini istediklerini belirten Anastasiadis, "Bazi önlemler benimsenebilecegini düsünüyorum. Sorgulamak isteyenler de mahkemeye gitsin" ifadelerini kullandi. Daha sonra kendisine yöneltilen, "Mahkemeye basvursunlar derken, etkilenenleri mi kast ediyorsunuz?" sorusunu yanitlayan Anastasiadis, "Elbette. Eylemimizin yasadisi oldugunu düsünürlerse mahkemeye basvursunlar" diye konustu.

Kaynak: İHA