(Özel) Yargitay'dan Bosanmis Ebeveynler Için Emsal Karar

Yargitay 2. Hukuk Dairesinin emsal kararina göre bosanmis ebeveynlerin dini bayramlarda çocuklarini her yil dönüsümlü olarak bayram boyunca görebilecegini belirten Babasiz Birakilan Çocuklar Çocuksuz Babalar Dernegi Baskan Yardimcisi Hüsnü Kutluay, karari sevinçle karsiladiklarini belirtti.

(Özel) Yargitay'dan Bosanmis Ebeveynler Için Emsal Karar
Babasiz Birakilan Çocuklar Çocuksuz Babalar Dernegi Baskan Yardimcisi Hüsnü Kutluay, Yargitay 2. Hukuk Dairesinin emsal kararina göre bosanmis ebeveynlerin dini bayramlarda çocuklarini her yil dönüsümlü olarak bayram boyunca görebilecegini ifade etti.

Bu karar sayesinde, çocuklarinin velayeti eski eslerinde olan anne ve babalarin evlatlarini yalnizca bayramin 2. günlerinde görmek zorunda kalmayacagini dile getiren Kutluay, “8 Nisan 2021 tarihinde emsal bir karar verildi.

Bu karara göre çocugun üstün yarari ve çocugun kisisel gelisimi göz önüne alinarak dini bayramlarda çocuk, anne ve babayi her yil dönüsümlü olarak esit görecek. Bu karar, velayet davalarinda anne ve babalarin haklarini gözetecegi emsal bir karar. Daha önce dini bayramlarin sadece 2. gününde çocukla uzaktaki ebeveynin kisisel iliskisi tesis ediliyordu. Bayramlar bayram gibi geçmiyordu. Ben evladimla bir kere bile bayram namazina gidemedim. Bazi çocuklar babalari ile bayram namazina gitmenin nasil bir sey oldugunu bilmiyor. Bu karar sayesinde örnegin 2021 yilinda çocuk Kurban Bayrami süresince babasiyla, Ramazan Bayrami süresince de annesiyle görüsecek. 2022 yilinda da çocuk Kurban Bayrami süresince annesiyle, Ramazan Bayrami süresince de babasiyla görüsecek. Bu emsal karari veren Yargitay’i alkisliyoruz. Bu tarihten itibaren getirilecek farkli kararlari da bozacaklarina inaniyoruz. Çünkü çocuklarin üstün yarari bunu gerektiriyor” diye konustu.



36 yilda bir denk gelen bayram

Kutluay, geride biraktigimiz Kurban Bayrami’nin da 36 yilda bir denk gelen bir özelliginin oldugunu söyledi.

Bosanmis eslerde uzaktaki ebeveynin her yil temmuz ayinin basindan sonuna kadar çocugunu bir ay boyunca görebildigini, bu durumun tüm mahkeme kararlarinda uygulandigini kaydeden Kutluay, “Bu bayram, bizim için 36 yilda bir gelen bir bayramdi. Çocukla kisisel iliskiler bayramin 2. günü tesis edildigi için çocuklarin uzaktaki ebeveynleri ile birlikte geçirebildikleri bayramlasma kisitli oluyordu. Bosanmis ailelerde uzaktaki ebeveyn, okullarin tatil olmasi nedeniyle çocuguyla 1 Temmuz-30 Temmuz tarihleri arasinda görüsebilir. Bütün mahkeme kararlarinda bu böyledir. Bu yil Kurban Bayrami’nin temmuz ayi içerisine denk gelmesi sebebiyle uzaktaki ebeveyn, arefe gününden bayramin son gününe kadar çocuguyla kisisel iliski kurabilme sansina sahip oldu. Bu, bir daha ancak 36 yil sonra yasanabilecek bir durum” dedi.



Buruk bayram

Oglunu 2,5 yildir göremedigini, 36 yilda bir denk gelen bayram sansini elde edemedigini belirten Kutluay, “Çocugumu 2012 ve 2019 yillardi arasinda icra ile görmek durumunda kaliyordum. Maruz kaldigim iftiralar sonucunda 100 metre mesafede oturan oglumu 10 kilometre öteden icra memuru ve pedagog esliginde görüyordum. Son 2,5 yildir da hiç göremiyorum. Yetersiz kisisel iliski ve velayet suiistimali nedeniyle evladim bana yabancilasti, tabiri caizse bana düsman oldu. Yakin zamanda da tasindi. Adresini ögrenme sansim olmadi. Yine Izmir içerisinde yasiyor ama onu göremiyorum. Bayramda camide namaz kilan baba ve çocuklar bu yil bana çok duygusal anlar yasatti. Bunu hiç yasayamayan bir insan olarak bu özlem içimde hep kalacak. Bu çok buruk, yüregi derinden etkileyen bir aci. Tarifi mümkün degil. Bunu ögrenmek için de kimsenin yasamasini istemem. Gerçekten zor. Bayram namazinda tek basinaydim. Bunu evladimla yasama sansim olmadi. Ben bu duyguyu yasayamadim ama çocuklari ile bayram namazini kilan arkadaslarimi gördükçe çok mutlu oldum. Oglumla artik birakin bayramlasmayi, onun sesini duymak bile artik benim için imkansiz hale geldi” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA