Tokyo 2020'Nin Açilis Seremonisi Gerçeklestirildi

32. Yaz Olimpiyat Oyunlari, Japonya Ulusal Stadi'nda 950 davetlinin katilimiyla gerçeklestirilen seremoniyle resmen basladi Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu da töreni takip ederken, Türkiye'nin seremonideki bayragini genç milli yüzücüler Merve Tuncel ile Berke Saka tasidi Tören sirasinda stat disinda bir grup Japon, oyunlarin yapilmasi nedeniyle protestoda bulundu

Japonya'nin baskenti Tokyo'nun ev sahipligi yaptigi 32. Yaz Olimpiyat Oyunlari, açilis seremonisiyle resmen basladi.

Japonya Ulusal Stadi'nda gerçeklestirilen törene 950 davetli katildi. Gençlik ve Spor Bakani Mehmet Muharrem Kasapoglu da seremoniyi tribünden takip etti.

Törene katilanlar arasinda Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile ABD Baskani Joe Biden'in esi Jill Biden da yer aldi.

Törenin açilisini Japonya Imparatoru Naruhito gerçeklestirdi. 1964 Tokyo Olimpiyatlari'nin açilisini da Naruhito'nun dedesi gerçeklestirmisti.

Törenin basinda olimpiyatlarda hayatini kaybedenler için saygi durusu yapildi.

Geçen yil yapilmasi gereken ama yeni tip koronavirüs nedeniyle (Kovid-19) 2021'e ertelenen 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari'nin açilis seremonisinde de seyirci yer almadi.

Kovid-19 gölgesinde gerçeklestirilen törende görsel efektler büyük begeni topladi.

Kovid-19'dan dolayi sporcularin bir araya gelememesine vurgu yapilan dans gösterisinde "Ayriyiz ama yalniz degiliz" temasi islendi.

Pandemiye ragmen oyunlarin yapilmasina göndermede bulunan gösteride dansçilar; kosu bandi, kondisyon bisikleti ve kürek çekerek "Her seye ragmen sporcunun spora dönmesi" sembolize edildi. Stat çatisinda patlatilan havai fisekler törene renk katti.

1964'teki oyunlar için Tokyo'ya gelen sporcularin diktigi agaçlardan elde edilen kerestelerle yapilan, olimpiyat halkalarinin birlesmesiyle, ülkelerin geçit töreni yapildi.

- Ilk kez iki sporcu bayrak tasidi

Tokyo 2020 açilis seremonisi bir ilke de ev sahipligi yapti.

Oyunlarin açilis seremonisinde ülkelerin bayraklarini ilk kez iki sporcu tasidi. Daha önceki olimpiyatlarda bir sporcu bu heyecani yasarken, Tokyo 2020 öncesi cinsiyet esitligini vurgu yapmak için iki sporcunun bayragi tasimasi yönünde karar alinmisti.

- Türkiye'nin bayragini genç sporcular Merve Tuncel ile Berke Saka tasidi

Oyunlarda 58'i erkek ve 50'si kadin olmak üzere toplam 108 sporcuyla mücadele eden Türkiye'nin bayragini genç milli yüzücüler Merve Tuncel ile Berke Saka tasidi.

16 yasindaki Merve Tuncel ile 18 yasindaki Berke Saka, dünyanin en büyük spor organizasyonunda bu gururu yasama firsati buldu.

- Rusya kafilesi bayragiyla yürümedi

Doping skandali sebebiyle oyunlara katilmasina izin verilmeyen Rusya'dan gelen sporcular, ülkelerinin bayragiyla geçit töreninde yer alamadi.

Kendi adlarina katilan Rus sporcular, ulusal marslarini kullanmadan madalya mücadelesini, Rusya Olimpiyat Komitesi adi altinda verecek.

Bu arada Kuzey Kore de sporcularini Kovid-19 salginindan korumak amaciyla turnuvaya katilim saglamayacagini açiklamisti.

- Siginmaci sporcular da törende

2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari'nda Siginmaci Olimpik Sporcular Takimi, olimpiyat bayragi arkasinda törende yer aldi. Bayragi yüzmede mücadele edecek Yusra Mardini (Suriye) ile atletizm dalinda madalya arayacak Tachlowini Gabriyesos (Eritre) tasidi.

Dünya genelinde 82 milyon yerinden edilmis insani temsilen oyunlarda yer alan Siginmaci Olimpik Sporcular Takimi, 12 bransta 29 sporcu ile mücadele edecek.

Olimpiyatlarin kurucu ülkesi konumundaki Yunanistan'in ardindan ikinci takim olarak tören alanina giren siginmaci sporcular, dünyaya baris mesaji verdi.

Atletizm, badminton, boks, kano, bisiklet, judo, karate, tekvando, aticilik, yüzme, halter ve güres branslarinda mücadele edecek Siginmaci Olimpik Sporcular Takimi'nda Rio 2016'ya katilan 6 sporcu, bir kez daha olimpiyat heyecani yasayacak.

Havai fisek gösterisi ve olimpiyat yeminiyle devam eden törende gökyüzünde görsel sölen sahnelendi.

1824 adet drone 2020 Tokyo logosu seklinden dünya haritasina dönüstü. Renk cümbüsünün yasandigi törende ünlü sanatçi John Lennon'un "Imagine" parçasi çaldi ve farkli kitalardan temsilciler parçayi farkli bir sekilde seslendirdi.

Öte yandan törende, 205 ülkeden 6 bin atlet ve takim görevlisi, 900 ziyaretçi ve 3 bin 500 basin görevlisi yer aldi.

- Naruhito oyunlari resmen baslatti

Japonya Imparatoru Naruhito, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunlari'ni resmen baslatti.

Törende konusan Uluslararasi Olimpiyat Komitesi Baskani Thomas Bach, sporculara moral verip herkese desteklerinden dolayi tesekkür etti. Dayanismanin önemine vurgu yapan Bach, yardimin, paylasmanin ve merhamet göstermenin önemliliginin altini çizdi.

Siginmaci takimina tesekkür eden Bach, onlara baris dolu bir ev sunduklarin söyledi.

Olimpiyat bayraginin göndere çekildigi törende daha sonra Olimpiyat andi, japon ögrenciler tarafindan okundu.

Oyunlardaki branslarin anlatildigi 50 pictograms ise büyük begeni topladi.

- Mesaleyi tenisçi Osaka yakti

Yunanistan'dan alinan olimpiyat mesalesi Japonya'da 47 kenti dolasarak tören alanina ulasti.

Tokyo 2020'deki olimpiyat mesalesinde ilk kez hidrojen atesi kullanildi.

Ünlü Japon tenisçi Naomi Osaka, Fuji daginin etegindeki olimpiyat mesalesini yakti. Oyunlar süresince bu ates sürekli yanacak.

Mesalenin yakilmasinin ardindan tören, havai fisek gösterisiyle sona erdi.

- Tören 4 saat sürdü

Tokyo Olimpiyat Oyunlari'nin açilis töreni 4 saat sürdü.

TSI 14.00'te baslayan tören, saat 18.00'de bitti.

- Tören sirasinda stat disinda protesto

Tören sirasinda Japonya Ulusal Stadi disinda olimpiyatlarin yapilmasina tepki gösteren bir grup Japon protestoda bulundu.

Stat etrafinda toplanan az sayidaki Japon, sloganlarla tepkilerini gösterdi. Emniyet güçleri stat etrafinda siki tedbirler aldi.

Kaynak: AA