Paris'te Asi Karsitlarindan Senato Önünde Protesto

Fransa’nin baskenti Paris’te asi karsitlari, saglik kartinin kullanimi ve saglik çalisanlarinin zorunlu asilanmasini protesto etmek için Senato önünde gösteri düzenledi.

Paris'te Asi Karsitlarindan Senato Önünde Protesto
Fransa’da saglik karti ve saglik çalisanlarinin zorunlu asilanmasi yasa tasarilarina yönelik protestolar devam ediyor. Asi karsitlari, dün baskent Paris’te yer alan Ulusal Meclis’in önünde düzenledikleri gösterinin ardindan bugün de Senato önünde gösteri gerçeklestirdi. Gösteriye hastane ve bakimevleri çalisanlari da katilirken, Sari Yelekliler gösteriye destek verdi.

Söz konusu yasa tasarisi Senato’da görüsüldügü sirada binanin disinda toplanan kalabaliga karsi polis sert güvenlik önlemleri aldi. Asi karsitlarinin içeri girmesini engellemek amaciyla Senato’nun önüne demir bariyer ve minibüslerle barikat kuran polis, yakinlardaki cadde ve sokaklari kapatti.

Asiri Sag Ulusal Özgürlük Hareketi Lideri François Asselineau’nun çagrisi üzerine toplanan asi karsitlari, hükümetin asi politikasini elestirerek, hastane ve bakimevi çalisanlarina asinin zorunlu hale getirilmesi ve saglik karti uygulamasini protesto etti. Hükümetin uygulamak istedigi asi politikasini hak ve özgürlüklere aykiri oldugunu iddia eden göstericiler, karar geri çekilene kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi.



“Asi vurulmayan saglik çalisanlarina maas ödenmeyebilir, islerine son verilebilir”

Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron, asilanmanin saglik çalisanlarina zorunlu hale gelecegini ve saglik kartinin 21 Temmuz ve Agustos ayi itibari ile olmak üzere iki asamada günlük hayatta kullanilmaya baslayacagini duyurmustu. Saglik Bakani Olivier Veran da 15 Eylül’den itibaren asi vurulmayan saglik çalisanlarinin maaslarinin ödenmeyecegini ve islerine son verilebilecegini açiklamisti.

Kisinin negatif PCR test sonucunu veya asi sertifikasini kanitlayan saglik karti, 12 yasindan büyük her vatandas için 21 Temmuz’dan itibaren eglence ve kültür yerlerine girebilmek için zorunlu hale geldi. Vatandaslar, Agustos ayindan itibaren, kafeler, restoranlar, hastaneler, huzurevleri, uçaklar, trenler ve otobüslere erismek için ya negatif PCR test sonucunu ya da asi vurulduklarina dair asi kartini göstermek zorunda kalacak.
Kaynak: İHA