Ödemis Patatesinde Ikinci Ürün Zamani

Izmir’de Küçükmenderes Ovasi’nda yilda üç kez ürün veren yaz patatesinde sona gelindi. Üreticiler son kalan patatesleri tarlalardan sökerken, güz patatesinin ekimine basladi.

Ödemis Patatesinde Ikinci Ürün Zamani
Yilda üç kez ürün veren yaz patatesinde sona gelindi. Güz patatesinin ekimine baslayan Ödemisli üreticiler, yilin ikinci ürün patates ekimlerine bayram sonrasinda baslayacak. Patates fiyatlarinin istikrarsiz seyretmesi nedeniyle yaz dönemindeki umutlarini güz dönemine aktardiklarini belirten patates üreticilerinden Ismail Sagir, “Fiyat 60 kurus ile 1 lira 50 kurus arasinda gitti geldi. Tarlada ortalama 1 TL’ye satis gördü. Tonaj elde edenler para kazandi. Fakat rekoltesi düsük üreticiler maliyeti anca kurtardi. Fiyatlarin yükselecegi beklentisi içine giren üreticiler, ne yazik ki daha düsük fiyatlarla ürünü zar zor ellerinden çikarabildiler” dedi.

Yaz patatesinin sicak hava nedeniyle tarlada bekletilemeyecegini söyleyen Sagir, “Tarlada beklerse ürün sicakliga dayanamaz ve çürür. Tarladan söküp depoya aktarma da akilci degildir, çünkü o da büyük bir maliyettir. Fiyatlar biraz daha yükselir beklentisi içine girdik fakat umdugumuzu bu yil da bulamadik” diye konustu.

Sagir, “Bayram arkasinda ikinci ürün patates ekimleri baslar. Ekimler eylül ayi ortalarina kadar sürer. Kasim ortalari itibari ile de aralik ayi sonuna kadar güz patatesi hasatlari yapilir."
Kaynak: İHA