(Özel) Kidem Tazminati Için Yargitay'dan Flas Karar

Yargitay 9. Hukuk Dairesi, kidem tazminatinin fesih tarihindeki tavani asmamak kosuluyla yabanci para ile hesaplanip ödenebilecegine hükmetti.

Bir insaat firmasinin yurt disi santiyesinde kaynak ustasi olarak çalisan kisi, isten çikarildi. Solugu Is Mahkemesi’nde alan kaynak ustasi, tam 9 sene boyunca 2 bin 300 Dolar ücretle çalistigini, hafta tatili ve genel tatiller dahil, fazla mesai de yaptirilmak suretiyle, günlük 3 ögün yemek ve barinma yardimi almak suretiyle haftada 7 gün süreyle çalistirildigini ve haksiz olarak is akdinin feshedildigini ileri sürdü. Davaci usta; kidem tazminati, ihbar tazminati, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti ve genel tatil ücreti alacaklarinin faiziyle birlikte davalilardan tahsilinin hüküm altina alinmasini talep etti. Davali firma avukati ise kaynak ustasinin iddialarinin asilsiz oldugunu, ödenmeyen bir alacaginin bulunmadigini savunarak haksiz davanin husumetten ve esastan reddini talep etti. Mahkeme; davali isveren tarafindan yapilan feshin haksiz oldugu ve davacinin ödenmeyen ücret alacaklari bulundugu gerekçesiyle davanin kismen kabulüne karar verdi. Davali sirket karari istinafa götürdü. Bölge Adliye Mahkemesi, kidem tazminati talebinin döviz cinsinden istenip bu yönde karar verilmisse de kidem tazminatinin TL cinsinden karar verilmesi gerektigine hükmetti. Istinaf basvurularinin kismen kabulüne karar verilerek ilk derece mahkemesi karari kaldirilip yeniden esas hakkinda karar verildi.

Karari her iki taraf avukatlari da temyiz edince devreye Yargitay 9. Hukuk Dairesi girdi. Kararda; kidem tazminatinda tavan kamu düzenini ilgilendirmekte ise de, kidem tazminatinin Türk parasiyla ödenmesi gerektigi yönünde bir yasal düzenleme bulunmadigi hatirlatildi. Kararda söyle denildi: “O halde yabanci para üzerinden ücret alan isçiler yönünden talep olmasi halinde kidem tazminatinin yabanci para cinsinden hesaplanmasina yasal bir engel yoktur. Fesih tarihi itibariyla kidem tazminati tavaninin kontrolü bakimindan is sözlesmesinin feshedildigi tarihteki Türk Lirasi üzerinden bir yillik tutar belirlenmeli, tavani asmasi durumunda tavan üzerinden hesaplama yapilarak yeniden ayni kur hesabiyla yabanci paraya dönüsümü saglanmalidir. Somut olayda, davaci isçiye ücretinin Amerikan Dolari üzerinden ödendigi gözetildiginde dava konusu kidem tazminatinin, hükme esas alinan bilirkisi raporunda, fesih tarihinde ki kidem tazminati tavani gözetilerek Amerikan Dolari olarak hesaplanmasinda isabetsizlik bulunmadigindan, kidem tazminatinin Türk Lirasi üzerinden hesaplanarak yazili sekilde hüküm kurulmasi hatali olup, bozmayi gerektirmistir.”
Kaynak: İHA