KKTC 20 Temmuz Baris Ve Özgürlük Bayrami

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Garantör ülke olarak Ada’daki kardeslerimizin can güvenligi saglamak, hak ve özgürlüklerine sahip çikmak için gerçeklestirdigimiz Baris Harekati’ni 47 yildir hala hazmedilemedigi anlasiliyor. Hiç kusura bakmasinlar, degil 47, 147 yil, 247 yil da sürse Kibris Türk halki özgürlügünden taviz vermeyecek” dedi.

KKTC 20 Temmuz Baris Ve Özgürlük Bayrami
Kibris Baris Harekati’nin 47. yil dönümü kutlamalari çerçevesinde KKTC’ye gelen Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan ve beraberindeki heyet, 20 Temmuz Baris ve Özgürlük Bayrami Resmi Geçit Töreni’ne katildi.

Törenin basinda Cumhurbaskani Erdogan, KKTC Cumhurbaskani Tatar ile birlikte askeri araç üzerinden halki selamladi.

“Bizden kimse artik geri dönüs beklemesin”

Tören alanindaki vatandaslarin coskulu tezahüratlari ile kürsüye gelen Erdogan, Kibris Türk halkinin baris ve özgürlügü kavusmasini saglayan Harekatin 47. yil dönümü nedeniyle Ada’da bulunmaktan mutlu oldugunu söyledi, vatandaslarin kurban bayramini tebrik etti.

“Özgürlügümüzü borçlu oldugumuz aziz sehitlerimiz, fedakarliklari ve cesaretleri ile milletimizin kalbinde yerlerini almistir” ifadelerini kullanan Erdogan, Türkiye ve KKTC’nin Ada’da adil ve kalici bir çözüme ulasilmasi için bugüne kadar her türlü samimi çabayi gösterdigini, Rumlarin Kibris Türkünü azinlik olarak görme gafletinden bir türlü uyanamadiginin altini çizdi. 58 yildir bu zihniyetin degismedigini belirten Erdogan, “Rum tarafi gerçeklerden kopuk, maksimalist, samimiyetsiz ve simarik tavirlarini sürdürmekte israrcidir. Bu yaklasimlarini degistirmek, kendilerini sorgulamak, samimi çaba harcamak gibi bir niyetleri yoktur. Geçmiste hangi niyetleri tasiyorlarsa bugün de meseleye ayni zaviyeden yaklasiyorlar. Söyle biraz derine indigimizde, içlerinde halen 1974 öncesi katliamlarin özlemini çekenler bulundugunu görüyoruz” diye konustu.



“Haksiz sekilde üye yapildiklari AB’yi de bu tutumlarina alet ediyorlar”

AB’nin çözüm noktasinda sözünde durmadigini belirten Erdogan, “Bunlarin hayati yalan üzerine kurulu, dürüst degiller. Geçen gün beni ariyorlar, söyledikleri su, ‘duydum ki, ayin 20’sinde Kuzey Kibris’ta konusma yapacakmissiniz, herhalde orada rahatsiz verici bir konusma olmaz.’ Bunun iznini sizden alacak degiliz. Bugün ne kadar Türk düsmani varsa Miçotakis ile beraber Amerika’da, belki video konferansla, bir araya gelmek suretiyle bize cevap teskil edecek konusmayi da onlar yapacak. Biz mesajimizi veriyoruz. Biz hakliyiz. Hakli oldugumuz için sonuna kadar hakliligimizi savunacagiz. Bunlarin hak ve özgürlük söylemleri sadece islerine yaradigi yere kadar geçerlidir. Sonrasinda istikameti hemen eski dönemlere çeviriyorlar. Haksiz sekilde üye yapildiklari AB’yi de bu tutumlarina alet ediyorlar. Kibris Türk halkinin kaniyla, caniyla kurdugu devletten vazgeçmesini istiyorlar. Bu tavrin artik hiçbir hükmü kalmamistir. Bizden kimse artik geri dönüs beklemesin” seklinde konustu.



“Maras’ta yeni magduriyetler olusturulmayacak, bilakis mevcut magduriyetler giderilecektir”

“Yeni bir müzakere süreci ancak iki devlet arasinda yürütülebilir” diyen Erdogan, Kibris Türkünün egemen esitligi ile esit statüsünün teyit edilmesi gerektigini, çözüm anahtarinin bu oldugunu belirtti.

Erdogan, “Kimse Kibris Türkünden haklarindan, kendi devletinden, esit statüsünden, egemenliginden vazgeçmesini, Rumlarin iradesi altinda azinlik olarak yasamayi, onlarin tahakkümüne girmeyi taahhüt etmesini beklemesin” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan, kapali Maras’in açilmasina iliskin konusmasinda su ifadeleri kullandi:

“Mülkiyet haklarina riayet edilerek yürütülen bu çalismalar isiginda artik Maras’ta herkesin yararina olacak yeni bir dönemin kapilari açilacaktir. Açilimin öncelikle Kapali Maras’in yüzde 3,5’una tekabül eden pilot bölgede baslayacak olmasi, Kibris Türk makamlarinin bu konuya ne kadar hassas yaklastigini ortaya koyuyor. Yillardir atil durumda kalan bu bölge çözümsüzlügün degil, Kibris Adasi’nin huzurlu ve müreffeh geleceginin sembolü olacaktir. Atilan bu adimlarla Maras’ta yeni magduriyetler olusturulmayacak, bilakis mevcut magduriyetler giderilecektir.”

“Kibris türkünün tüm isbirligi çagrilarina kulak tikayan Rum tarafi sonbaharda sondaj çalismalarina yeniden baslayacagini duyurdu”

Dogu Akdeniz’de hem Türkiye’nin hak ve çikarlarini, hem de Kibris Türk’ünün hak ve çikarlarini korumakta kararli olduklarini belirten Erdogan, “Arzumuz, bölgenin huzur, baris, istikrar, isbirligi ve refahla taninmasidir. Bu dogrultuda yapici öneriler sunuyor, firsatlari birlikte degerlendirme tekliflerinde bulunuyoruz. Ilgili tüm taraflarin yer alacagi Dogu Akdeniz Konferansi önerimiz bu yöndeki irademizin tezahürlerinden biridir. Hidrokarbon kaynaklarinin adilane paylasimina dair Kibris Türk tarafinin önerisi gibi bu teklif de hala masadadir. Ancak Kibris türkünün tüm isbirligi çagrilarina kulak tikayan Rum tarafi sonbaharda sondaj çalismalarina yeniden baslayacagini duyurdu. Kimin tek yanli faaliyetler gerçeklestirdiginin, kimin gerginligi artirdiginin muhakemesini uluslararasi toplumun vicdanina birakiyorum. Türkiye ve KKTC olarak biz haklarimizi korumak adina ne yapilmasa gerekiyorsa onu yapiyoruz. Ülkelerimizi tek tarafli kararlarla yolundan çevirebileceklerini sananlara diplomasi ve ekonomi basta olmak üzere her alanda gerçekleri göstermek boynumuzun borcudur” ifadelerini kullandi.

“Türkiye ile KKTC’nin kardesligini örselemeye kimsenin gücü yetmez”

Erdogan, “Bugünkü ziyaretimizden, sizlerle kucaklasmamizdan rahatsizlik duyanlar oldugunu biliyoruz. Bu çevreler ilk günden itibaren ziyaretimizi ve su tarihi bayram sevincimizi gölgelemek için ellerinden geleni yaptilar. Nitekim bizim bu ziyaretimiz üzerine Amerika’da bir kesim Rumlarla iliskileri güçlendirmek bahanesiyle harekete geçti. Aralarinda tescilli Türkiye düsmanlarinin oldugu bazi isimler güya Türkiye’nin saldirganligina karsi Rumlara ve Yunanlilara desteklerini ifade etmek üzere bir konferans düzenlemisler. Garantör ülke olarak Ada’daki kardeslerimizin can güvenligi saglamak, hak ve özgürlüklerine sahip çikmak için gerçeklestirdigimiz Baris Harekati’ni 47 yildir hala hazmedilemedigi anlasiliyor. Hiç kusura bakmasinlar, degil 47, 147 yil, 247 yil da sürse Kibris Türk halki özgürlügünden taviz vermeyecek. Hatta, onlara bir an önce KKTC’ye gelerek hem buradaki devleti tanimalari, bu güzel cografyanin güzelliklerinden istifade etmeleri çagrisinda bulunuyorum. Bunun disinda ne disaridan verilen mesajlarin ne de içeriden yürütülen girisimlerin bizim nazarimizda bos teneke gürültüsünden öte bir kiymeti yoktur. Türkiye ile KKTC’nin kardesligini örselemeye kimsenin gücü yetmez” açiklamasinda bulundu.

Tören esnasinda Türk savas uçagi gökyüzünde Ayyildiz çizerken, Cumhurbaskanlari Erdogan ve Tatar, birlikte resmi geçit töreninde askerleri selamladi. Vatandaslar, resmi geçit töreni esnasinda Türk komandolarini coskuyla alkisladi. Törene Türk Yildizlari da gökyüzünden eslik etti.

Törenin sona ermesinin ardindan Erdogan, kendisini alkislayan vatandaslarin yanina giderek bir süre sohbet etti.
Kaynak: İHA