Çin, Microsoft E-Mail Sistemine Siber Saldiri Düzenledigi Iddiasini Reddetti

Çin, Microsoft e-mail sistemine siber saldiri düzenledigine dair iddialari kabul etmedi.



Çin Disisleri Bakanligi sözcülerinden Cao Licien, ABD ve Batili bazi kurumlarin, Microsoft Exchange sunucusunun ele geçirilmesinin sorumlulugunu Çin'e atfeden açiklamalarina tepki gösterdi.

Cao, ABD'nin, bilgisayar korsanligi girisiminin içinde yer almakla ve ilgili kurumlardan ticari sirlari ve bilgileri çalmakla suçlayarak gözaltina aldigi Çin vatandasi 4 kisi hakkindaki suçlamalarin düsürülmesini talep etti.

ABD'nin müttefikleriyle, Çin'in siber güvenligine karsi mesnetsiz suçlamalarda bulunmak için birlik oldugunu kaydeden Cao, bunun delile dayanmayan bir suçlama ve siyasi sebepli baski oldugunu söyledi.

Cao, Çin'in bu suçlamalari asla kabul etmeyecegini vurguladi.

Çin'in siber güvenlik saldirilarinin her türlüsüne kesinlikle karsi çiktiginin ve bunlarla mücadele ettiginin altini çizen Cao, ülkesinin hiçbir siber saldiriyi desteklemeyecegini ve göz yummayacagini belirtti.

- "CIA en az 11 yildir Çin'e siber saldiri düzenliyor"

Cao, Çinli kuruluslarin ABD'nin zararli siber saldirilarinin kurbani oldugunu dile getirdi.

Amerikan Merkezi Istihbarat Kurumunun (CIA) 11 yildan uzun bir süredir Çin'in uzay arastirma tesislerine, yag endüstrisine, internet sirketlerine ve devlet kurumlarina siber saldiri düzenledigini kaydeden Cao, bu saldirilarin ulusal ve ekonomik güvenligi ciddi bir sekilde tehlikeye attigini söyledi.

Cao, ABD ve müttefiklerinin Çin'e karsi yaptiklari siber hirsizlik ile saldirilara son vermesini istedi.

ABD ve müttefiklerinden, siber güvenlikle ilgili konularda Çin'e çamur atmayi birakmalarini talep eden Cao, Pekin yönetiminin Çin'in siber güvenligini ve çikarlarini korumak için gerekli önlemleri alacagini ifade etti.

- AB ve NATO kinamisti

Avrupa Birligi dün yaptigi açiklamada, Çin'i topraklarindan girisilen art niyetli siber faaliyetlere karsi harekete geçmeye davet etmis, söz konusu aktiviteleri kuvvetle kinamisti.

NATO'dan yapilan yazili açiklamada da Çin'den kaynaklanan ve Avrupa-Atlantik güvenligine zarar vermeyi amaçlayan siber aktiviteler kinanmisti.

Bu arada Beyaz Saray'dan yapilan açiklamada, Çin, bilgisayar korsanlariyla çalismak, basta Microsoft e-mail sistemi olmak üzere dünyadaki resmi ve özel kuruluslara siber saldirilar düzenlemekle suçlanmisti.

ABD Adalet Bakanligi tarafindan yapilan duyuruda da Çin Devlet Güvenlik Bakanligi ile çalistigi belirtilen Çin vatandasi 4 kisinin gözaltina alindigi bildirilmisti.

Saniklarin, sirketler, üniversiteler ve devlet kurumlari da dahil olmak üzere düzinelerce bilgisayar sistemini hedef alan bir bilgisayar korsanligi girisiminin içinde yer aldigi, ilgili kurumlardan ticari sirlari ve bilgileri çalmakla suçlandigi kaydedilmisti.

Kaynak: AA