Yarimada Konumundaki Elazig, Sualti Flora Ve Faunasiyla Dikkat Çekiyor

Yarimada konumu nedeni ile mini Türkiye olarak nitelendirilen Elazig’da bulunan göller, zengin sualti flora ve faunasiyla dalis tutkunlarinin dikkatini çekiyor.

Yarimada Konumundaki Elazig, Sualti Flora Ve Faunasiyla Dikkat Çekiyor
Yaklasik 68 bin hektarlik su yüzeyine sahip 3 tarafi baraj ve havzalariyla çevrili olan, Türkiye’nin yarimadasi kenti konumundaki Elazig, sualti fauna ve flora çesitliligiyle dalis tutkunlarinin bir numarali tercihi haline geldi. Dogal güzellikleriyle yerli ve yabanci turistlerin ilgisini çeken Keban ve Karakaya Baraj Gölü ile Hazar Gölü, içerisinde bulundurdugu farkli türdeki canlilariyla dalgiçlara görsel sölen sunuyor. Dalgiçlarin ve su alti meraklilarinin ilgi odagi haline gelen Elazig’in sularina Il Tarim ve Orman Müdürü Turan Karahan’in da katilimiyla dalgiç egitmeni Nizam Kaya ve ekibi tarafindan dalis gerçeklestirildi.



"Elazig mini bir Türkiye modeli"

Il Tarim ve Orman Müdürü Karahan, Keban ve Karakaya’da suyun dibine bakildiginda alabalik, sazan, kerevitin disinda çok çesitli balik türlerinin olduguna sahitlik ettiklerini söyledi.

Verimli bir dalis gerçeklestirdiklerini belirten Karahan, su altindaki canli çesitliliginin zengin olduguna dikkat çekerek, "Türkiye’de iç sularda üç tarafi sularla çevrili olan mini bir Türkiye modeli ilimizin 68 bin hektar su yüzeyi alani var. Keban, Karakaya ve Hazar gibi kaliteli sulardan olusan bir su kaynagimiz var. Bugün dalgiç hocamizin nezaretinde dalis yaptik. Bölgede gerçekten görmüs oldugumuz kerevitler dünyanin en kaliteli, en lezzetli kerevitleri. Bu zenginligimiz koruma ve sürdürülebilir hale getirme adina lütfen sularimizi, çevremizi koruyalim. Bunlari kirletmeyelim ki bu üretimler ve devam etsin. Bizim özellikle Keban ve Karakaya’da suyun dibine baktigimiz zaman alabalik, sazan, kerevitin disinda çok çesitli balik türlerinin olduguna da sahitlik ettik. Bunlari önümüzdeki süreçte insallah yapacagimiz AR-GE çalismalariyla ekonomiye kazandirma noktasinda bazi girisimlerimiz olacak" dedi.



"Bölge canli çesitliligi olarak zengin bir bölge"

Keban Baraj Gölünde dalis yaptiklarini aktaran dalgiç Faruk Gül de "Gerek egitim gerekse tanitim dalisi gibi bir çok faaliyet gösteriyoruz. Bölgemiz canli çesitliligi olarak batik kentlerimiz olarak da zengin bir bölge. Bu bölgede bugün kerevitleri incelemeye geldik. Kerevitler de doguda ender bulunan bir canli türüdür. Kerevitlere ve su alti faunasina baktik. Bölgede yilan baligi, inci kefale benzeyen siraz baligi, alabaliklar ve sazanlar gibi birçok balik çesidi mevcut. Biz de bu heyecani her defasinda tekrar tekrar yasayarak görüyoruz ve keyifli dalislar gerçeklestiriyoruz" diye konustu.

Kaynak: İHA