Usta Sanatçiya Robotik Müdahale

Türk halk müziginin önemli isimlerinden Sakir Öner Günhan, yakalandigi kalin bagirsak kanseri nedeniyle robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat oldu. Günhan, kendisini çok iyi hissettigini ifade ederken, operasyonu gerçeklestiren Genel Cerrah Doç. Dr. Varlik Erol, ünlü türkücünün tekrar sagligina kavustugunu, normal günlük hayatina dönebilecegini belirterek, robotik cerrahinin özellikle karnin alt bölümündeki cerrahilerde çok avantaj sagladigini söyledi.

Usta Sanatçiya Robotik Müdahale
TRT’nin ünlü sanatçilarindan, Türk halk müziginin sevilen sesi 79 yasindaki Sakir Öner Günhan, düzenli araliklarla yaptirdigi check-up sirasinda 6 ay önce kalin bagirsak kanserine yakalandigini ögrendi. Tümörün kontrol altina alinmasi için kemoterapi tedavisi almaya baslayan Günhan’in, kemoterapi tedavisinin tamamlanmasinin ardindan ameliyat olmasina karar verildi.



"Gece 4’e kadar arastirdim"

Ameliyatin gündeme gelmesiyle birlikte arastirma yapmaya koyuldugunu anlatan Sakir Öner Günhan, "Bu ameliyatin 3 sekilde yapildigini ögrendim. Ilki robotik, ikincisi kapali yani laparoskopik ve üçüncüsü de açik ameliyat. Robotik ameliyatla ilgili her seyi ögrendim. Ameilyati robotun kendi basina yapmadigini, 4-5 tane kolu oldugunu, 8 mm’lik kesilerle gövdeye girildigini, daha kansiz oldugunu ögrendim. Tüm bunlari okurken saatin gecenin 4’ü oldugunu bile fark etmemisim. Hemen oglumu çagirdim ve robotik cerrahi yöntemiyle ameliyat olmak istedigimi söyledim. Bugün ameliyattan sonraki 6. gün ve gördügünüz üzere ayaktayim ve taburcu olarak Bodrum’a dogru birazdan yola çikacagiz" dedi.

Sakir Öner Günhan’in ameliyatini gerçeklestiren Medicana International Izmir Hastanesi Genel Cerrahi Uzmani Doç. Dr. Varlik Erol, "Robotun kollari, insan elinin hareket kabiliyetinden çok daha üstün. Ameliyat sirasinda hekime 3 boyutlu görüntü sunmasi, onkolojik prensiplere uygun, tümörü ve etrafindaki lenf bezlerini düzgün bir sekilde çikarmamiza olanak sagliyor. Kapali bir ameliyat oldugu için hasta daha agrisiz bir dönem geçiriyor. Daha erken normal hayatina dönebiliyor. Özellikle kalin bagirsak kanserleri ve hele de kalin bagirsagin çikimina yerlesmis tümörlerde robotik cerrahiden oldukça fayda görüyoruz hem hastalarimiz hem bizler hekim olarak. Bölgede bu ameliyatlari yapan ender merkezlerden biri olmamiz gurur veriyor” diye konustu.

Kaynak: İHA