Seccadesi Çim, Kubbesi Mavi Gökyüzü Olan Camide Namaz Kilmanin Huzurunu Yasadilar

Dünyada sadece birkaç örnegi bulunan ve bir tanesi de Gümüshane sinirlarindaki Kadirga Yaylasi’nda yer alan üzeri açik camide kademeli normallesme sürecinin üçüncü etabinin baslamasiyla birlikte oldukça kalabalik bir katilimla Cuma namazi kilindi.

Seccadesi Çim, Kubbesi Mavi Gökyüzü Olan Camide Namaz Kilmanin Huzurunu Yasadilar
Gümüshane’nin Kürtün ilçesine bagli Özkürtün beldesi sinirlari içerisinde yer alan ve 560 yil önce Trabzon’u fethe giderken arkadasi Kadir Aga’yi ziyaret etmek için buraya ugrayan ve bu caminin yapilmasini emrederek ordusuyla birlikte namaz kilan Fatih Sultan Mehmet Han tarafindan yaptirilan üzeri açik camide her yil yaz aylarinda cuma namazi kiliniyor. Denizden 2 bin 200 metre yükseklikte günümüzde yaylacilik kültürünün yasatildigi ender bölgelerden Kadirga Yaylasinda bulunan kubbesi ve çatisi olmayan camiyi görmeye ve Cuma namazi kilmaya her yil binlerce vatandas geliyor.

1 Temmuz’dan itibaren kademeli normallesmenin üçüncü asamasinin baslamasiyla birlikte havanin da güzel olmasini firsat bilen yüzlerce vatandas bu camide Cuma namazi kildi.

Sosyal mesafe kurallarina uygun olarak kilinan namaz için alana akin eden vatandaslar tabani dogal çimden olusan ve etrafinda sadece duvar olan üzeri açik camide ayakkabilarini çikardiktan sonra saf tuttu.

Yaylaya adini veren Kadir Aga’nin mezarinin da bulundugu Kadirkaya’nin yamacinda kurulu ve etrafinda onlarca obanin yer aldigi Kadirga yaylasina Gümüshane, Trabzon ve Giresun illerinden yaz aylarinda yogun talep oluyor.

Cuma günleri pazar kurulmasi nedeniyle adeta küçük bir ilçeye dönüsen yaylanin etrafinda Sahmelik, Çatma, Minarli, Oguz, Aktas ve Ören gibi çok sayida büyük ve bilinen oba bulunuyor.

Otel, lokanta, kahvehane, bakkal, manav gibi yeme, içme ve konaklama tesislerinin bulundugu yaylada tabani dogal çimden olusan etrafinda sadece duvar olan ve 2 minaresi bulunan üzeri açik camiye giren vatandaslar ayakkabilarini duvarlarin üzerine koyduktan sonra çim üzerinde namazini kiliyor.

"Dünyada 3 tane vardir, bir tanesi de buraya nasip olmustur"

Vatandaslarla birlikte Kadirga’daki camide Cuma namazini kilan Gümüshane’nin Kürtün ilçesine Özkürtün Beldesi Belediye Baskani Yakup Turgut, “Gümüshane sinirlari içerisindeki Kadirga yaylasi ve üzeri açik camide bölge insanimiz birlikte secde ve rüku ederken, ayni horon alaninda birlikte horon ediyor. Kadirga yaylasi kadimden beri gelen Dogu Karadeniz bölgesinin en eski ve en görkemli yayla senliklerinin yapildigi yerin adidir. Kadirga bir sevda, bir kültür, bir yasam biçimidir. Burasi sadece Gümüshanelilerin degil Giresunlusu, Trabzonlusuyla etle tirnak oldugumuz, ayni deger etrafinda birlestigimiz yerin adidir Kadirga. Trabzon’un fethi sirasinda Fatih Sultan Mehmet Han’in otagini kurdugu, askerleriyle açik camiyi insa ederek namaz kildigi yerin adidir Kadirga. Dünyada 3 tane vardir, bir tanesi de buraya nasip olmustur. Kimsenin bu birlikteligimizi bozamayacagini ifade ediyorum. Sinir tartismalarina hiç girmiyorum. Kadirga bir sevdadir, herkesi kucaklayan bir yerin adidir” dedi.



"Burasi memleketimizin güzel bir degeri"

MHP Gümüshane il, ilçe baskanlari, ilçe ve belde belediye baskanlariyla belediye meclisi, il genel meclisi üyeleri, kadin kollari üyeleriyle toplanti yapmak için Kadirga yaylasina gelen MHP MYK üyesi Musa Küçük ise “Türkiye dünyayla birlikte büyük bir hastaligi geride birakti insallah. 1 Temmuz itibariyle Türkiye genelinde yasaklar gevsetildi. Biz de MHP Gümüshane Il Baskanligi öncülügünde Gümüshanemiz sinirlarinda Türkiye’nin büyük bir degeri olan Kadirga’da Cuma namazi kildik. Burasi memleketimizin güzel bir degeri. Bu güzellige sahit olmak bizim için onur vericiydi” diye konustu.

Trabzon’un Salpazari ilçesinden Kadirga’ya gelen Muhammet Öztürk ise her yil Kadirga’ya geldiklerini belirterek, “Havanin çok güzel olmasi sebebiyle herkesin pazaryeri olan Kadirga’da açik camiye geldik. Pandemi dolasiyla herkes sosyal mesafeye dikkat etti. Hava da güzel olunca katilim da fazla oldu. Güzel bir yeri herkesin gelmesini tavsiye ederim. Gelip görmeden bir sey demek mantiksiz. Insanlarin dogayla iç içe olabilecegi yerlerden birisi burasi” diye konustu.

Kadirga’nin komsusu Oguz obasindan Cuma namazi kilmaya gelen Umut Yenigün ise “Daha önceki haftalarda da Cuma namazi kiliyorduk ama bu hafta yasaklar kalktigi için çok kalabalik oldu. Havanin da güzel olmasi nedeniyle insanlar adeta buraya akin etti. Geçen yil pandemi nedeniyle gurbetçi de gelememisti o yüzden bu kadar kalabalik olmuyordu. Kadirga 4-5 ilçenin köyünün, mahallesinin evleri var burada. Haziran’in ilk haftasi göçler baslar buraya. Taki Eylül’ün ilk haftasina kadar yaylacilik burada devam eder” seklinde konustu.

Kaynak: İHA