MÜSIAD KKTC Subesi Lefkosa'da Açildi

KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar: 'MÜSIAD'in itici gücü ve tecrübesiyle KKTC'de güzel isler yapabileceginden eminim' MÜSIAD Genel Baskani Abdurrahman Kaan: 'Bugün birçok ülkeden is insanimiz burada. Burasi bizim kardes vatanimiz, 'daha nasil faydali olabiliriz' kisminda çok güzel seylere vesile olabilecegimizi düsünüyoruz'

Müstakil Sanayici ve Isadamlari Derneginin (MÜSIAD) KKTC subesi Lefkosa'da açildi.

KKTC Cumhurbaskani Ersin Tatar, subenin açilisinda yaptigi konusmada, MÜSIAD'i her zaman yanlarinda gördüklerini söyledi.

Kibris'ta egemen esitlige dayali, yan yana yasayan iki devletin is birligini savunduklarini belirten Tatar, bu yüzden Dogu Akdeniz'deki ulusal hak ve çikarlarinin korunmasi için KKTC'nin daha fazla güçlendirilmesi gerektigine isaret etti.

Tatar, Türkiye ile KKTC arasindaki ekonomik baglarin daha fazla gelistirilmesi gerektigini söyleyerek, "Sizlerin (MÜSIAD) bünyesindeki is insanlarinin KKTC'ye ilgi duymasi, bizi memnun etmektedir. Rakamlara baktiginizda, siz artik dünya ölçeginde büyük isler yapiyorsunuz. MÜSIAD'in itici gücü ve tecrübesiyle KKTC'de güzel isler yapabileceginden eminim." dedi.

MÜSIAD'in temsil edildigi ülkelerde KKTC'nin tanitimini yapabilmesinin çok önemli oldugunu vurgulayan Tatar, MÜSIAD gibi büyük bir ailenin kendileriyle daha yakin çalismasindan mutluluk duyacaginin altini çizdi.

KKTC Basbakani Ersan Saner de KKTC'nin kurulusundan itibaren ambargolar altinda oldugunu ve ticaret yapma konusunda çok ciddi sikintilar yasadigini hatirlatti.

Ana vatan Türkiye ile hareket ettiklerinde bir seylerin kazanca dönüsebildigini dile getiren Saner, "Türkiye'nin dünyada sahip oldugu teknolojik ve ekonomik güç sayesinde, bizler de gücümüze güç katmak için canla basla çalismaktayiz. Bugün Türkiye'nin üretici gücü MÜSIAD'in KKTC subesini açmak için buradayiz. MÜSIAD'in gücünden de bu baglamda faydalanmak çok önemli bir nokta olacaktir." degerlendirmesinde bulundu.

Saner, MÜSIAD'in 12 bin üyesi olduguna dikkati çekerek söz konusu üyelerin yapacaklari yatirimlarin KKTC'nin gücüne güç katacagini ifade etti.

- "Atilimlarimiz, MÜSIAD gibi kuruluslarin katkisiyla çok daha iyi noktalara gelecek insallah"

Basbakan Yardimcisi ve Ekonomi ve Enerji Bakani Erhan Arikli da yeni Türkiye'nin sembolü olan MÜSIAD'in KKTC'de temsilcilik açmasinin kendileri için büyük bir sans oldugunu söyledi.

Arikli, "Hükümetimizin is basina geldigi andan itibaren ekonomi alaninda yaptigi atilimlar, MÜSIAD gibi kuruluslarin katkisiyla çok daha iyi noktalara gelecek insallah." diye konustu.

Ekonomide sektörlerde çesitlilik saglamayi önemsediklerini kaydeden Arikli, bunun için hafif sanayi ile endüstriyel tarima önem verdiklerini, Güvercinlik bölgesinde, Türkiye'nin de katkisiyla büyük bir sanayi bölgesi insa ettiklerini anlatti.

Türkiye'nin Lefkosa Büyükelçisi Ali Murat Basçeri de böyle bir açilisa katilmaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Imalat ve üretimin yeni dünya düzeninin gerçegi oldugunu belirten Basçeri, devletlerin is insanlarinin önündeki engelleri kaldirip onlarin önünü açmasi gerektigine inandigini vurguladi.

MÜSIAD Genel Baskani Abdurrahman Kaan da Türkiye'nin KKTC'yi ekonomik anlamda dünyaya baglayan bir köprü konumunda bulundugunu belirterek yaklasik 4 milyar dolarlik bir ekonomiye sahip KKTC'nin dis ticaretinde en önemli paya Türkiye'nin sahip oldugunu söyledi.

Ambargolar nedeniyle KKTC'nin ihracat anlaminda ciddi sorunlarla karsilastigini vurgulayan Kaan, Türkiye'nin sagladigi pazar olanaklari ve diger destekler ile KKTC ihracat sektörünün ayakta durmaya çalistigini kaydetti.

Kaan, "Bugün birçok ülkeden is insanimiz burada. Burasi bizim kardes vatanimiz, 'daha nasil faydali olabiliriz' kisminda çok güzel seylere vesile olabilecegimizi düsünüyoruz. Turizm basta olmak üzere, ulasim, acentecilik, günes enerjisi, mobilya, narenciye ve süt sektörü olmak üzere ciddi potansiyel tasidigini gördük. Dogru politika ve planlamalarla, iliskilerin de çesitlendirilmesiyle is birliklerimizin daha da çesitlendirilecegini düsünüyoruz. Subemizin Türkiye ve KKTC is dünyasina hayirlar getirmesini diliyorum." dedi.

MÜSIAD KKTC Baskani Ramazan Gündogdu, dernek üyeleri ile is dünyasindan temsilcilerin de katildigi programda, konusmalarin ardindan MÜSIAD KKTC subesi açildi.

Kaynak: AA