Kanal Istanbul Ile Ilgili 14 Bin Sayfa Teknik Analiz Bulunuyor

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Altyapi Yatirimlari Genel Müdürü Yalçin Eyigün: 'Bugüne kadar hiç bizim çalismadigimiz bir soruya rastlamadim. Aklimiza gelmeyen ya da çalismadigimiz herhangi bir soru yok' 'Gemiler azaliyor, siz kanali neden yapiyorsunuz?... Burada bir yanilgi var. Toplam yük yüzde 8 artti' 'Bogaz tikanma noktasina gelmeden, her gün yeni bir risk ve kaza yasamadan, projeksiyonumuzu yapmaliyiz' 'Kanal Istanbul, bir nefes alma projesi. Sehrimiz nefes alsin, bogazimiz bizim olsun, uluslararasi ticaret daha rahatlasin'

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi Altyapi Yatirimlari Genel Müdürü Yalçin Eyigün, Kanal Istanbul ile ilgili bugüne kadar üzerinde çalismadiklari veya akillarina gelmeyen hiçbir soruyla karsilasmadiklarini belirterek, "Kanal Istanbul ile ilgili 14 bin sayfa teknik analiz bulunuyor." dedi.

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi öncülügünde Tersane Istanbul'da hibrit olarak düzenlenen Türkiye Denizcilik Zirvesi, ikinci gününde devam ediyor.

Zirve kapsaminda gerçeklestirilen Kanal Istanbul oturumunda konusan Eyigün, Türkiye'nin jeopolitik konumunun öneminden bahsederek, dünyanin merkez noktalarindan olduklarini söyledi.

Dünya ticaretinin yüzde 90'inin deniz ticaretiyle yapildigini dile getiren Eyigün, Karadeniz'deki limanlarin da ciddi bir yük, petrol ve konteyner tasimaciligina ev sahipligi yaptigini anlatti.

Eyigün, Türkiye'nin sahip oldugu bogazlarda, Süveys Kanali'nda, Ege'de, Hint Okyanusu'nda, Ispanya ve Ingiltere'de deniz ticaretinde yasanan yogunluktan bahsederek, ülkenin ciddi ve yogun bir arterde bulundugunu bildirdi.

Son 10 yila bakildiginda Istanbul Bogazi'ndan geçen gemi sayisinin azaldigina deginen Eyigün, sözlerini söyle sürdürdü:

"Gemiler azaliyor, siz kanali neden yapiyorsunuz?... Burada bir yanilgi var. Son 10 yila baktigimizda küçük gemilerin sayisi yüzde azaliyor ancak 150 metreden daha büyük gemi sayisi artiyor. Tehlikeli madde yükünün yüzde 22 arttigini söyleyebiliriz. Toplam yük yüzde 8 artti. Küçük ve nispeten zararsiz, daha kolay yönetebildigimiz gemilerin sayisi azalirken, bogazda aleyhimize olan yani büyük ve tehlikeli olan gemi sayisi artiyor. Dünya çünkü buna gidiyor. Dünya daha büyük gemi kullanmaya çalisiyor. Peki nereye kadar gidecek? Elbette sinirsiz büyümeyecek ancak belli ki dünya ticareti gelistikçe, degistikçe ve arttikça büyük gemiler kullanilacak. Dolayisiyla bogaz tikanma noktasina gelmeden, her gün yeni bir risk ve kaza yasamadan, projeksiyonumuzu yapmaliyiz."

- "Günlük deniz yolunu kullanan 500 bin kisi tehlikede"

Yalçin Eyigün, su anda bogazdan geçen gemi trafiginin 43 bin oldugunu, bu rakamin ilerleyen yillarda artmasinin beklendigini belirterek, "43 bin olarak kalsa bile bogazdan daha yönetilebilir olmasi için 25 bin geminin geçmesini istiyoruz." diye konustu.

Bogazda yasanan ve zaman zaman kamuoyuna dahi yansimayan gemi kazalarindan bahseden Eyigün, bu riskli yolu rahatlatmak amaciyla Kanal Istanbul'un yapildigini söyledi.

Eyigün, son yillari taradiklarinda gemilerin ortalama 14 saat bekledigini, bu sürenin gemiler büyüdükçe beklemelerin 34-35 saatlere kadar çiktigini kaydederek, bu beklemelerin gemicilere maddi, Türkiye'ye de atik ve benzeri konularda kayip olarak geri döndügünü anlatti.

Istanbul'daki 50'den fazla iskelede günde 500 bin insanin deniz yolunu kullandigini aktaran Eyigün, bogazda yasanabilecek kazalar nedeniyle 500 bin kisinin tehlikede oldugunu vurguladi.

- "Aklimiza gelmeyen bir soru yok, 14 bin sayfa teknik analizimiz var""

Eyigün, Insanin oldugu her yerde hata da olabilecegini belirterek, su açiklamalarda bulundu:

"LPG petrol tasiyan bir geminin kaptaninin ya da mekanik aksaminin hata ihtimalini niye biz tolere edelim? Bu riski almamaliyiz. Bogazin bir sürü riskleri var. Çok daha fazla yük tasiniyor, bekleme süreleri artti. Meteoroloji çogu kez bogazda kapanmalara sebep oluyor. Atiklar baska bir riskimiz. Kanal Istanbul, bu çerçevede gelistirilmis bir nefes alma projesi. Sehrimiz nefes alsin, bogazimiz bizim olsun, uluslararasi ticaret daha rahatlasin, biz Karadeniz'in ticaret gölü haline geldigi su ortamda Istanbul Bogazini ticaretin dar bogazi haline getirip de ticareti de kaçirmayalim."

Eyigün, Kanal Istanbul projesi kapsaminda zeminden depreme, hidrodinamikten su kalitesine, bitki florasindan su kaynaklarina kadar tüm detaylari çalistiklarini kaydederek, "Böyle büyük bir projeyle ilgili insanin aklina çok farkli sorular gelecektir. Bugüne kadar hiç bizim çalismadigimiz bir soruya rastlamadim. Aklimiza gelmeyen ya da çalismadigimiz herhangi bir soru yok. 14 bin sayfa teknik analizimiz var." ifadelerini kullandi.

Su kaynaklarini maksimum sekilde koruyacaklarini, geçimsizlik perdeleri yapacaklarini dile getiren Eyigün, yeralti suyunun da korunacagini, bunlarin projeye islendigini söyledi.

Kanal Istanbul için ormanlardan kaçan güzergahi tercih ettiklerini, gerekli etütleri yaptiklarini, 17 bin metre sondaj çalismasi gerçeklestirdiklerini kaydeden Eyigün, 250 noktada zeminin tomografisini çektiklerini, modelleme ve laboratuvar deneyleri yaptiklarini, halen 91 noktada arazi ölçüm istasyonlarinin bulundugunu anlatti.

Eyigün, bu ölçüm istasyonlarinin sürekli yer alti ve yüzey suyunu, havayi, rüzgari takip ettigini, 5 yildir bulunan bu istasyonlarin kanal ömrü boyunca takiplere devam edecegini bildirdi.

Kazi çalismalarindan çikan hafriyatin bosa harcanmayacagini ve yesil alanlar olusturulacagini dile getiren Eyigün, "Karadeniz'de ulasilabilecek belki rüzgar enerjisinden faydalanabilecegimiz 55 milyon metrekarelik bir alan olusturma projesi ile lojistik bir limanla ticaretimizi gelistirecek projeler var." ifadesini kullandi.
Kaynak: AA