Gaziantep'te AVM'de, Kirsalda, Fabrikada Asilama

Gaziantep’te alisveris merkezinde, kirsal mahallelerde, fabrikalarda ve kentin yogun bölgelerinde günde 30 bin doz asi yaptiklarini açiklayan Il Saglik Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, “Gerçekten Gaziantep’te canla basla çalisiyoruz. Yeter ki insanlarimiz bizden asi talep etsinler” dedi.

Gaziantep'te AVM'de, Kirsalda, Fabrikada Asilama
Saglik Bakanligi öncülügünde korona virüs salginina karsi ülke genelinde baslatilan asilama çalismalari son hizla sürerken Gaziantep Il Saglik Müdürlügü de asilama çalismalarina hiz verdi. Asi yasinin 18’e düsmesi, Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip 3’üncü ili olmasi nedeniyle Gaziantep’te asilama yapilacak hedef kitleyi aniden artirdi. Asilanacak kesimin büyümesiyle asilama hizini arttiran Gaziantep Il Saglik Müdürlügü yogun bir asilama çalismasi yürütüyor. Simdiye kadar 822 bin doz asi yaptiklarini açiklayan Gaziantep Il Saglik Müdürü Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, 1 milyon 521 bin kisiyi asilamalari gerektigini söyledi.



Kentin yogun noktalarina asi stantlari kurulurken alisveris merkezlerinde açilan asi noktalarinda da randevusuz asi yapiliyor. Kirsal mahallelerde yasayan vatandaslara mobil ekiplerle asi ulastiran Il Müdürlügü, Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesinde çalisan isçileri ise çalistiklari fabrikada asiliyor. Günlük ortalama 30 bin doz asi yapilan sehirde hedef günlük asilama sayisini 50 bine çikarmak.

“Hedef günlük 50 bin doz asi yapmak”

Asilamanin son dönemde gayet iyi gittigini aktaran Dr. Ümit Mutlu Tiryaki, asilama yasinin 18 yas üstüne inmesiyle Gaziantep’te asilanmasi gereken nüfus sayisinin artmasina dikkat çekti. 1 milyon 521 bin kisiye asi yapmalari gerektigini kaydeden Tiryaki, “Bu oldukça büyük bir rakam. Ancak biz bunun üstesinden gelebiliriz. Gaziantep’te asilama neden yavas gitti diye soracak olursaniz. Çünkü Türkiye’de en çok genç nüfusa sahip olan sehir Gaziantep’tir. Dolayisiyla yas grubu asagiya indikten sonra hedef nüfusumuz aniden artmis oldu. Ilk baslarda hedef nüfusun az olmasinin da etkisiyle günde 3-5 bin araliginda asi yaparken bugün günde 30 bin asiya çikmayi basardik. Biz vatandaslarin taleplerinin de yogunlasmasi durumunda 50 bine kadar çikarma düsüncesindeyiz. 1 milyon 521 bin kisi içerisinde ne kadar asi yaptik? Su ana kadar 822 bin doz asi yaptik. Bu 822 bin doz asinin 600 bin dozu birinci dozdur. Geri kalanlarda ikinci dozu tamamlayan kisilerden olusuyor” dedi.



“‘Asiya ulasamiyoruz’ bahanesinin önüne geçildi”

Bazi vatandaslarin asi yaptirmamak için asiya ulasamadiklari gibi bahanelere sigindiklarini sözlerine ekleyen Tiryaki, “Bu bahanelere siginmasinlar diye asiya ulasilabilirligi arttirdik. Ilk baslarda asi yerleri aile hekimlikleri, kamu ve özel hastanelerden ibaretti. Bakanligimizin da yönlendirmesiyle çok farkli bir uygulamaya geçtik. Normal yapilmasi gereken yerlerin disina çiktik. Türkiye’de ilk defa alisveris merkezinde asilamayi biz baslattik. Alisveris merkezlerinin disinda kentin yogun bölgelerine asi stantlari kurduk. Mobil ekipler olusturduk. Su an tüm ilçelerimizde mobil ekipler köylere kadar gidip köydeki insanlarimiza asiyi ayaklarina kadar götürüyorlar. Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesine sahibiz. Dolayisiyla orada 250 bin kisi çalisiyor. Bu sayi birçok ilimizin nüfusundan da büyüktür. Fabrikalarla görüsüyoruz, randevulasiyoruz. Gün içerisinde ekiplerimiz fabrikaya gidiyor. Orada çalisan herkesi asiliyor” ifadelerini kullandi.

“Gaziantep’te canla basla çalisiyoruz”

Randevu alip da asi yaptirmaya gitmeyenleri günlük takip ettigini belirten Tiryaki, onun da çok az düzeyde oldugunu paylasti. Asi yaptirmaya gitmeyenlerinde korktuklarindan degil de islerinin çikmasi dolayisiyla asi yaptiramadiklarini düsündügünü ifade eden Tiryaki, “Onlarin asidan korkmadiklarini düsünüyorum. Korkmaktan kastim acisindan degil kafalarindaki soru isaretleridir. Gerçekten korkulacak bir seyin olmadigini bilsinler. Öyle olacak olsa en basta kendime yaptirmazdim. Simdiye kadar bebeklikten bu yana vücudumuza dünya kadar asi yapiliyor. Bu da grip gibi düsünülebilir. Su anda pandemi kosullarini düsündügümüzde bundan kurtulmanin tek yolu asidir. Çünkü ilaci daha bulunamadi. Insallah asilarimizi yaptirarak bu sorundan kurtulacagiz. Gerçekten Gaziantep’te canla basla çalisiyoruz. Yeter ki insanlarimiz bizden asi talep etsinler. Asiya kisisel zorunluluk olarak bakmak lazim. Hem kendilerini hem de çevrelerindeki insanlari virüsten korumak için asi olsunlar” diye konustu.

Kaynak: İHA