Dengbej Gecesine Gençlerden Büyük Ilgi

Van’da Anka Kültür Sanat Merkezi tarafindan dördüncüsü düzenlenen dengbej gecesine gençler yogun ilgi gösterdi.

Dengbej Gecesine Gençlerden Büyük Ilgi
Anka Kültür Sanat Merkezinde düzenlenen gecede, hikaye anlaticisi Mam Aziz’in yani sira dengbej Ismail Seyranoglu ve Pervin Kaplan katildi.

Dengbejlerin seslendirdigi ezgilerle güzel vakit geçiren vatandaslar, Mam Aziz tarafindan anlatilan hikayelerle zaman zaman duygulu anlar yasadi.

Dördüncüsü düzenlenen geceyle ilgili açiklamada bulunan Anka Kültür Sanat Merkezi Baskani Necdet Bayat, yaklasik 21 yildir Van ve bölgede faaliyet yürüttüklerini ifade ederek, “Bu aksam daha önce tekrarini yaptigimiz bir etkinligimiz gerçeklesecek. Uzun zamandir yapiyoruz. Pandemiden dolayi biraz ara verdik ama süreç normallesince bizde etkinliklerimize kaldigimiz yerden devam ediyoruz. Bu gece dördüncü dengbejler bulusmasi olacak. Katilim güzel. Uzun zaman sonra tekrar sahne almaktan dolayi heyecanliyiz” dedi.

Dengbej Ismail Seyranoglu ve Pervin Kaplan’in katildigi geceye gençlerin gösterdigi ilginin mutluluk verici olduguna vurgu yapan Bayat, “Normalde dengbejleri bu bölgede belli yas oraninin üzerinde insanlar dinliyor ama bu aksam buradaki kitlemiz genç kitle. Genç kitlenin dengbej etkinliklerine ilgi duymasi, bizi bir sonraki etkinlige biraz daha yaklastiriyor. Hepimiz için güzel bir gece olacagini düsünüyorum” ifadelerini kullandi.

Geceye ilgi duyan gençler ise dengbejlerin halk arasinda ayri bir kültüre sahip oldugunu belirterek, “Dengbejler Kürt halkinin bir degeridir. Dengbejler bizim yaziya geçmemis edebiyatimizin sözlü olarak günümüze tasinmasidir. Bu hem ask hikayelerimizin hem de tarihimizin bugüne tasinmasinda dengbejler büyük rol oynamistir. Bence Van, bu tür etkinliklerin düzenlenebilecegi en iyi yerlerden birisi. Çünkü buradaki insanlarin buna ilgi duyacagini görüyorum” dediler.
Kaynak: İHA