Baskan Takva Genel Kurula Baskanlik Etti

Van Ticaret ve Sanayi Odasi (Van TSO) Yönetim Kurulu Baskani Necdet Takva, Hazine ve Maliye Bakani Lütfi Elvan’in katilimiyla gerçeklestirilen Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Müsterek Konsey Toplantisinda genel kurul baskanligi yapti.

Baskan Takva Genel Kurula Baskanlik Etti
TOBB Ticaret ve Sanayi Odalari, TOBB Ticaret Odalari, TOBB Sanayi Odalari, TOBB Ticaret Borsalari ve TOBB Deniz Ticaret Odalari Müsterek Konsey Toplantisi, Hazine ve Maliye Bakani Lütfi Elvan, TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu ve 365 oda/borsa baskanlarinin katilimiyla TOBB Ikiz Kuleler Toplanti Salonunda gerçeklesti. Toplantinin genel kurul baskanligini yapan Van TSO Yönetim Kurulu Baskani Necdet Takva, Van’in ekonomik sorunlarini ve taleplerini Bakan Lütfi Elvan’a iletti. Takva, ayrica Ticaret ve Sanayi Odalari Baskani sifatiyla Türkiye geneli ticaret ve sanayi odalarinin taleplerini de Bakan Elvan’a aktararak, destek talebinde bulundu.

Baskan Necdet Takva, genel kurulda Van’in sorunlari ve taleplerini söyle siraladi:

“Pandemi döneminde kullanilan kredilerin geri ödeme sürelerinin yeniden planlanarak ekstra faiz isletilmeden daha genis bir zamana yayilmasi ve mevcut faiz oranlarinin düsürülmesi gerekmektedir. Reel ekonominin basat sektörleri olan insaat, otomotiv, sanayi, tarim-hayvancilik, genel imalat, turizm ve hizmet sektörü ve diger baglantili sektörleri ayakta tutmak ve yeni girisimleri desteklemek adina düsük faizli kredi imkani saglanmalidir. Finansmana erisimde finans kuruluslari tarafindan talep edilen ipotekler düsük ekspertiz degerlendirmeleriyle karsi karsiya kalmaktadir. Bununla beraber birçok banka, bölge disinda teminat talep etmektedir. Kalkinma ajanslarinin kurumsal kapasitesi ve bölgelerini taniyan, degerlendiren bir boyuta ulasmis olmalari nedeniyle ekspertiz degerlendirmelerinde yetkilendirilmesi önem arz etmektedir. Bölgelerin gelismislik farklari realist bir perspektifle ele alinmalidir. Bu hususta yerel yeteneklerin haritalandirilarak daha gerçekçi bir yaklasimla ele alinmasi bu durumun minimize edilmesini saglayacaktir. Tarimsal potansiyeli olan tüm illerde hazine arazilerinin degerlendirilmesi ve ekim alaninin genisletilmesi üretimi destekleyecek ve tarimsal ithalat miktarini düsürecektir. Gümrük kapilari devletimizin öngörüleri ve birligimizin destekleri ile son yillarda modern hale getirilmistir. Ancak pandemi ile birlikte sinir kapilari üzerinden olusturulan algilar kapilarin kapatilmasina neden olmustur. Halen kapali durumda olan gümrük kapilarinin karsilikli olarak bir an önce açilmasi gerekmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliginin karar verici mekanizmalar üzerindeki etkisi ve söz sahipligi özetle TOBB’un vizyonel yapisi bizlerinde varolus sebebidir. Odalarimizda bir misyon üstlenmis ve esgüdümlü bir çalisma içerinde hareket etmektedir. Bu dogrultuda karar verici mekanizmalarin ve ülkenin yönetsel otoritelerinin odalarimizi yerel ve ulusal anlamda öncelemesi gerekmektedir” dedi.

Baskan Takva, toplanti sonrasi Hazine ve Maliye Bakani Lütfi Elvan ile TOBB Baskani M. Rifat Hisarciklioglu’na NASA tarafindan düzenlenen fotograf yarismasinda birinci seçilen Van Gölü’nün uzaydan çekilmis fotografini hediye etti.
Kaynak: İHA