Bakan Mus, Haziran Ayi Dis Ticaret Rakamlarini Açikladi Açiklamasi (1)

'Haziran ayi ihracatimiz geçtigimiz yilin ayni ayina göre yüzde 47 artisla 19,8 milyar dolara yükselmistir. Bu sayede ilk alti ayda ihracatimizi, geçtigimiz yila oranla yüzde 40 artisla 105 milyar dolar seviyesine tasimis durumdayiz. Söz konusu degerler hem aylik hem çeyreklik hem de alti aylik bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlaridir' 'Son 12 aylik ihracat degeri ise 199 milyar 567 milyon dolar ile bugüne kadar gerçeklesen en yüksek 12 aylik ihracat oldu' 'Ithalatimiz ise yilin ilk yarisinda geçen yila göre yüzde 27,5 artarak 126,1 milyar dolar olarak gerçeklesti. Ayrica bu dönemde gerçeklesen 231,1 milyar dolar degerindeki dis ticaret hacmi ile en yüksek 6 aylik dis ticaret hacmi rakamina da ulasildi' 'Dis ticaret açigimiz 2021 yilinin ilk yarisinda geçtigimiz yila göre yüzde 11,4 azalarak 21,2 milyar dolara geriledi'

Ticaret Bakani Mehmet Mus, haziran ayi ihracatinin geçen yilin ayni ayina göre yüzde 47 artisla 19,8 milyar dolara, 6 aylik ihracatin da geçen yila oranla yüzde 40 artisla 105 milyar dolara yükseldigini belirterek, "Söz konusu degerler hem aylik hem çeyreklik hem de alti aylik bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlaridir." dedi.

Bakan Mus, Türkiye Ihracatçilar Meclisi (TIM) ile Bakanlik Konferans Salonu'nda düzenledigi basin toplantisinda, haziran ayi dis ticaret rakamlarini açikladi.

Bu yilin ilk bes ayinda ihracatta sergilenen güçlü performansin, haziran ayinda artarak devam ettigini vurgulayan Mus, "Haziran ayi ihracatimiz geçtigimiz yilin ayni ayina göre yüzde 47 artisla 19,8 milyar dolara yükselmistir. Bu sayede ilk alti ayda ihracatimizi, geçtigimiz yila oranla yüzde 40 artisla 105 milyar dolar seviyesine tasimis durumdayiz. Söz konusu degerler hem aylik hem çeyreklik hem de alti aylik bazda Cumhuriyet tarihinin en yüksek ihracat tutarlaridir." diye konustu.

Mus, son 12 aylik ihracat degerinin 199 milyar 567 milyon dolar ile bugüne kadar gerçeklesen "en yüksek 12 aylik ihracat" olduguna isaret ederek, "Normallesme adimlariyla Orta Vadeli Program'da yer alan 2022 hedefi olan 198 milyari da asip ihracatimizi 200 milyar dolarin çok daha ötesine tasiyacagimiza inaniyoruz." degerlendirmesinde bulundu.

- "Ihracatin ithalati karsilama orani artti"

Çiftçisinden sanayicisine tüm girisimcilerin emegiyle ortaya çikan bu basarinin, kamu ve özel sektörün güçlü is birliginin ürünü oldugunu belirten Mus, söyle devam etti:

"Ithalatimiz ise yilin ilk yarisinda geçen yila göre yüzde 27,5 artarak 126,1 milyar dolar olarak gerçeklesti. Ayrica bu dönemde gerçeklesen 231,1 milyar dolar degerindeki dis ticaret hacmi ile en yüksek 6 aylik dis ticaret hacmi rakamina da ulasilmistir. Bir diger önemli gösterge olarak ihracatin ithalati karsilama orani, haziran ayinda geçtigimiz yila göre 4,8 puan artisla yüzde 87,3'e yükseldi. Ocak-haziran döneminde ise ihracatin ithalati karsilama orani, geçtigimiz yila göre 7,3 puan artisla yüzde 83,2'ye yükseldi. Benzer sekilde, dis ticaret açigimiz 2021 yilinin ilk yarisinda geçtigimiz yila göre yüzde 11,4 azalarak 21,2 milyar dolara gerilemistir."

Mus, ihracat tutari kadar, ihracata yönelen firma sayisindaki artisin da ihracatin tabana yayilmasi açisindan sevindirici olduguna dikkati çekerek, bu yilin ilk yarisinda ihracat yapan firma sayisinin yüzde 12 artisla 76 bin 189 oldugunu söyledi.

Yilin ilk yarisinda Avrupa Birligi ülkelerine yapilan ihracatin, geçen yila göre yüzde 42 artisla 44 milyar dolara yükseldigini, söz konusu ülkelere yapilan ihracatin, toplam ihracatin yüzde 42'sini olusturdugunu aktaran Mus, "Öte yandan, Sayin Cumhurbaskanimizin çagrisiyla, ikili ticaretimizde Türk lirasinin payini artirmaya devam ediyoruz. 2021 yilinin haziran ayinda Türk lirasi ile yapmis oldugumuz dis ticaretin toplami 15,5 milyar lira olarak gerçeklesmis olup, bunun 6 milyar liralik kismi ihracat, 9,5 milyar liralik kismi ithalat olmustur." ifadesini kullandi.

- "Küresel tüketim taleplerinin karsilanmasinda büyük bir firsat karsimizda duruyor"

Mus, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgininin dünyada sosyal hayattan is dünyasina kadar birçok hususu geri döndürülemez bir sekilde degistirmeye devam ettigini vurgulayarak, "Türkiye olarak hazirliklarimizi, içinde bulundugumuz asra ve gelecege damgasini vuracak uzun vadeli bir vizyonla yürütüyoruz." dedi.

Salgin süreciyle, Avrupa da dahil olmak üzere gelismis ekonomilerin, üretim yerlerini cografi olarak daha yakin bölgelere kaydirarak tedarik aglarini çesitlendirme arayisi içine girdiklerini dile getiren Mus, sunlari kaydetti:

"Diger taraftan, mutant virüsün de etkisiyle Çin-Avrupa rotasinda konteyner fiyatlari dört katina çikarken, bölgemizdeki birçok tedarikçi, ülkemize yönelmistir. Pandemi süreci tüketim taleplerinin ertelenmesine neden olmustur. Önümüzdeki süreçte pandeminin atlatilmasiyla, uzun süredir ötelenmekte olan küresel tüketim taleplerinin karsilanmasi noktasinda büyük bir firsat karsimizda durmaktadir. Bu, ihracatimiz için büyük bir potansiyeldir. Ihracatçimiza düsen, bu firsati iyi degerlendirmektir."

(Sürecek)
Kaynak: AA