Adana'nin Kaybolmaya Yüz Tutmus Yemekleri Ortaya Çikarilacak

Toros Dernekleri Federasyonlari Genel Baskani Cenap Erol, 15 ay boyunca yürütülecek “Ortak Kültürel mirasin korunmasi ve tanitilmasi için uluslararasi isbirligi" projesiyle Adana’nin kaybolan yöresel yemeklerinin ortaya çikartilarak günümüz yemek menülerine tasinmasinin hedeflendigini söyledi.

Adana'nin Kaybolmaya Yüz Tutmus Yemekleri Ortaya Çikarilacak
Proje kapsaminda Çukurova Üniversitesinden Proje Koordinatörü Prof.Dr. Nuriye Say, Toros Dernekleri Federasyonlari Genel Baskani Cenap Erol, Proje Sekreteri ve Toroslar Federasyonu Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Yasar Usanmaz, Kozan’in tarihi ve güzelliklerini gezdi, proje ortagi oldugu Kozan Belediyesini ziyaret etti.

Ziyaret sonrasi Kozan Kalesi basta olmak üzere Kozan’in konaklarini, tarihi çarsilari ile sokaklarini gezen heyet Kozan Barajinda tekne turu yapti.

Toros Dernekleri Federasyonlari Genel Baskani Cenap Erol, Avrupa Birligi ve Türkiye arasinda, özellikle kültürel alandaki isbirligini gelistirmek ve insanligin ortak degerlerini ortaya çikarmak amaci tasiyan hibe programlari kapsaminda çok paydasli “Ortak Kültürel mirasin korunmasi ve tanitilmasi için uluslararasi isbirligi" projesinin, desteklenmeye uygun görüldügünü belirtti.

Erol, Adana Kültür ve Turizm Il Müdürlügü, Adana Müze Müdürlügü, Kozan Belediyesi, Adana Ticaret Odasi, Çukurova Asçilar Dernegi ve Kinali Eller Kadin Hareketi’nin projenin katilimcilari arasinda yer aldigini söyledi.



Proje kapsaminda, Adana kirsali saha ziyaretleri, yerel yemek yarismalari ve yemek kurslari düzenlenecegini, belgesellerle birlikte yazili ve görsel tanitim materyalleriyle Adana’nin tanitiminin yapilacagini belirten Cenap Erol, genis bir konsorsiyumla 15 ay boyunca yürütülecek projeyle asil hedefin, Adana yöresel yemeklerinin ortaya çikartilmasi ve günümüz yemek

menülerine tasinmasi oldugunu söyledi.



Italyan ve Türk asçilarin hem Adana hem de Italya’da düzenlenecek organizasyonlarla, gastronomi alanindaki deneyimlerinin paylasilmasinin, Türkiye’de bu alanda düzenlenen ilk çalisma oldugunu vurgulayan Erol, basta turizm alani olmak üzere iliskili birçok alanda önemli kazanimlar elde edilecegini belirtti.

Projenin koordinatörlügünü yürüten Çukurova Üniversitesi, Mimarlik Fakültesi Ögretim Üyesi Prof. Dr. Nuriye Say ise projede öncelikle kültürel bir miras olarak, Adana’nin kirsalindaki zengin sosyo-kültürel degerlerden biri olan ve ayni zamanda kaybolmaya yüz tutmus yemek kültürüne ait bir envanterin hazirlanacagini, böylece kirsal turizmin gelismesine ve kirsal kalkinmaya da katki saglanacagini dile getirdi.

Say, Italya ile ortak yürütülecek projenin Italya ayaginda da bir lezzet festivalinin düzenlenecegini ve Adana’nin tanitiminin Avrupa’da da yapilacagini, Italya Wigvam Club’a bagli yetkin Italyan asçilarin Adana yemeklerini ögrenerek, kendi ülkelerinde tanitimina katki saglanacagini söyledi.



Kozan Belediye Baskani Kazim Özgan ise "Proje ortagi oldugumuz ortak kültürel mirasin korunmasi tanitilmasi için uluslararasi isbirligi projesi kapsaminda misafirlerimizi tarihi ile turizmi ile kaleleri ile kadim sehir Kozanimiz da agirlamaktan onur duyduk. Kozan, kaleleri basta olmak üzere tarihi konaklari, tarihi çarsilari, sokaklari ile Kapadokya’dan Akdeniz’e kadar bölgesel bir genis bir alan ile degerlendirilip genis bir yelpazesi ile hitap edecek bir bölgedir" dedi.

Kaynak: İHA