100. Yil Marsi'ni Millet Yazacak

Çekmeköy Belediyesi’nin Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi’nin koordinasyonunda düzenledigi, toplam ödülü 400 bin Türk Lirasi olan “100. Yil Marsi Yarismasi” basladi.

100. Yil Marsi'ni Millet Yazacak


Ulusal ve uluslararasi alanda yaptigi basarili organizasyonlar ile adindan söz ettiren Çekmeköy Belediyesi, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi’nin koordinasyonunda “100. Yil Marsi Yarismasi” baslatti. Çekmeköy Belediye Baskani Ahmet Poyraz’in ev sahipliginde Küçüksu Kasri’nda gerçeklesen tanitim toplantisina Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz, is adamlari, sanat ve spor dünyasindan birçok ünlü isim katildi.



Programda selamlama konusmasi yapan Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz “Hepinize hos geldiniz diyorum ve bu güzel vesileyle aranizda bulunmaktan duydugum memnuniyeti belirterek baslamak istiyorum. Cumhuriyetimizin ilanina giden süreci hepimiz çok yakindan biliyoruz. Gün gün, ay ay, yil yil, neler oldu. Balkan Savaslarindan,1. Dünya Savasi’na devam eden süreç, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaslarinin Samsun’a çikisi, Amasya, Erzurum, Sivas, Büyük Millet Meclisimizin açilisi, Kurtulus Savasi ve en nihayetinde Cumhuriyetin ilani. Zor ve mesakatli bir ölüm kalim süreci. Biz hem sanli imparatorluk tarihimizi hem de Cumhuriyetimizin kurulusuna giden tüm tarihi gerçekleri ve olaylari gelecek nesillere detaylariyla dogru sekilde anlatmakla yükümlüyüz.” dedi.



Organizasyona ev sahipligi yapan Çekmeköy Belediye Baskani Ahmet Poyraz, “Üstlendigimiz bu yükün ehemmiyetinin farkindayiz. Bu sebeple titizlikle çalisarak son derece hassas çalismalar yaptik. Yaklasik bir buçuk yil sürecek yarismamizi en dogru seçimleri yapabilmek adina siir ve beste olmak üzere iki kisma ayirdik. Müzik, tarih, edebiyat alaninda önde gelen isimlere seçici kurulumuzda yer verdik. Yarismamizin ilk basamagi olan siir kisminda kazananlari 2021 yilinin sonunda açiklayacagiz. Ardindan bu siirler üzerinden devam edecek beste yarismamiz baslamis olacak ve nihayetinde 2022 yilinin Eylül ayinda kazanan marsimizi düzenleyecegimiz bir törenle açiklayacagiz. Inaniyorum ki milletimizin tarihinden esinlenerek yazdiklari marslar yüzyillar boyunca dillerden hiç düsmeyecek; cosku, gurur ve sevinçle her zaman söylenecek. Bugün bu alanda bizleri yalniz birakmayip heyecanimiza ortak oldugunuz için hepinize tesekkür ediyorum. Basta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bu cennet vatani bizlere yurt kilan aziz sehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi rahmetle aniyor, Cumhuriyetimizin 100. Yilinda Marsi’mizi meydanlarda omuz omuza söyleyecegimiz inanciyla hepinizi Allah’a emanet ediyorum" dedi.



Baskan Poyraz, Kültür ve Turizm Bakan Yardimcisi Özgül Özkan Yavuz’a konusmasinin ardindan hediye takdiminde bulundu.

Çekmeköy Belediye Baskani Ahmet Poyraz: “100. Yil Marsimizi hep beraber söyleyecegiz”

Çekmeköy Belediye Baskani Ahmet Poyraz 100. Yil Marsi Yarismasi hakkinda basina açiklamalarda bulunurken, “Çekmeköy Belediyesi olarak daha önce de birçok uluslararasi projelere imza attik. Cumhurbaskanimizin himayelerinde yaptigimiz projeler var. Cumhuriyetimizin 100. yilina ait bir mars çalismasi yapmaya karar verdik. Bu is gerçekten bizi çok heyecanlandiran, çok önemsedigimiz bir proje. Bir seçici kurulumuz var insallah bugün baslangicini veriyoruz. Seçici kurulumuzun seçtigi marslardan 2022 yilinin Eylül ayinda 1.’yi açiklayarak gelecek nesillere dedelerimizden, babalarimizdan bize kalmis olan bu güzellikleri biz de evlatlarimiza, torunlarimiza bir güzellik olarak birakalim istedik. Bunun için böyle bir çalisma yapip bu aksam bunun lansmanini yapiyoruz. Buraya herkes katilabilir. Çünkü hangi marsin begenilecegini, jürilerimiz ve milletimiz karar verecek. Ve sonrasinda da insallah meydanlarda, bütün her yerde buradan çikacak olan 100. Yil Marsimizi hep beraber söyleyecegiz.” diye konustu.



Özdemir Erdogan: “100. Yilimiza yakisan güzel bir eser bulacagimizi ümit ediyorum”

Türk müziginin önde gelen isimlerinden ve 100. Yil Marsi Yarismasi seçici kurulundan Özdemir Erdogan, ““Insallah hepimizi duygulandiran, hepimize hitap edecek güzel bir eser buluruz. Bütün yarismacilara bu sekilde iyi çalismalarini ve milletimizin ruhuna hitap edecek güzel bir eser çikarmalarini temenni ediyorum. 100. yilimiza yakisan güzel bir eser bulacagimizi ümit ediyorum.” diye konustu.



Sinan Akçil: “Kalplerinden geçen duygulari hemen kagida dökerek bize yollasinlar”

Ünlü pop müzik sanatçisi Sinan Akçil yarismacilara kalplerinden geçeni yazmalarini tavsiye ederek, “Ben Türk milletine çok güveniyorum. Biz zaten hep böyle milli duygulari yüksek bir halkiz. O yüzden çok güzel seyler çikacak. 100 eser kalacak finale. Ve o 100 eser çok degerli olacak. Kalplerinden geçen duygulari hemen kagida döksünler ve bize yollasinlar. Seçici kurulda 17 kisiyiz. Genç nesli ben temsil edecegim. Çok güzel bir duygu benim için.” dedi.



Azerin: “Bütün Türk dünyasindan sairlerimizi, bestekarlarimizi davet ediyorum”

Azerbaycan’in ünlü ses sanatçilarindan Azerin, tüm Türk dünyasini yarismaya davet ederek “Burada olmaktan onurluyum. Çekmeköy Belediyesi’nin davetini çok büyük bir memnuniyetle kabul ettim. Hem cumhuriyetimizin 100. Yilina, hem Istiklal Marsimizin 100. Yilina insallah güzel bir hediye olur. Bu çok önemli bir proje. Bugünün ruhuyla yazilacak yeni eserle, yeni sözler, yeni besteler yer alacak. Bütün Türk dünyasindan sairlerimizi, bestekarlarimizi davet ediyorum.” dedi.



Basvurular için son tarih 29 Ekim 2021

Iki asamada gerçeklestirilecek yarismaya basvuralar www.yuzunciyilmarsi.com adresi üzerinden alinacak. Yarismaya katilacak siirler için son basvuru tarihi Ekim 2021 olarak belirlendi. Gelen siirler içerisinden seçilecek ilk 100 siir ise, Aralik 2021 ’de düzenlenecek bir törenle açiklanacak.

Seçici kurulda birbirinden ünlü isimler yer aliyor

Yarismanin seçici kurulundan Türk Müzigi’nin önde gelen isimleri Yücel Arzen, Askin Tuna, Garo Mafyan, Özdemir Erdogan, Cengiz Erdem, Sinan Akçil, Azerin, Tuluyhan Ugurlu ve Aydin Sarman; Sunucu Pelin Çift, Tarihçi Yazar Tufan Gündüz, Edebiyatçi Sibel Eraslan ve Cahit Koytak, Devlet Tiyatrolari Genel Müdürü Mustafa Kurt, Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Murat Karahan, Yazar Hayati Develi, Sosyolog Erol Erdogan bulunuyor.

Toplam ödül 400 Bin Türk Lirasi

Siir yarismasinda ilk 100’e giren siirlerin sairlerine 2 bin 500 Türk Lirasi, beste yarismasi birincisinin besteledigi siirin sairine 50 bin Türk Lirasi, birinci olan marsin sahibine 100 bin Türk Lirasi olmak üzere toplamda 400 bin Türk Lirasi ödül dagitilacak.

Yarisma takvimi, ödüller, programlarda yapilacak degisiklikler gibi önemli duyurular; Çekmeköy Belediyesi Web sitesi, sosyal medya hesaplari, yuzuncuyilmarsi.com ve yarisma sosyal medya hesaplarindan yapilacak.
Kaynak: İHA