Bayramda Tatliya Dikkat

DÜZCE – Kurban Bayraminda artan tatli tüketimine dikkat çeken Düzce Üniversitesi Geleneksel Tamamlayici Tip Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ertugrul Kaya, “Fazla kiloyla mücadele ederken bir de bayramlarda tatli yiyerek kilo almak bizim için bir faciadir. Bu nedenle mümkün oldugunca az yemek lazim” dedi.

Bayramda Tatliya Dikkat
Günlük beslenme aliskanliklarimizin disina çiktigimiz kurban bayraminda, özellikle tatli tüketimi iki katina çikiyor.

Kurban Bayraminda artan tatli tüketimi ile olusacak rahatsizliklara dikkat çeken Düzce Üniversitesi Geleneksel Tamamlayici Tip Merkezi Müdürü Prof. Dr. Ertugrul Kaya, yedigimiz 4 dilim baklavanin 300 kaloriye bedel oldugunu söyledi.



Prof. Kaya, beslenmede ölçüyü kaçirmamak gerektigini belirterek “Beslenmede aslinda her sey yenilebilir, her sey tüketilebilir fakat ölçülü olmak zorundadir. Biz ölçüyü kaçiriyoruz. Eskiden, elli sene önce beden gücümüz çok fazla kullaniliyordu. Tarlada çalisiyorduk, hayvancilikta ugrasiyorduk. Bedenimizi çok kullaniyorduk. Çok hizli bir sekilde sanayilesmeye dogru ilerliyoruz. Asansörleri kullaniyoruz, otomobilleri kullaniyoruz bedenimizi çok fazla kullanmiyoruz buna bagli olarak da enerjiyi tüketmiyoruz. Enerjiyi tüketmiyorsak bizim de tükettigimiz kadar enerji almamiz gerekiyor. Simdi tatlilar çok yüksek derecede enerjiye sahipler yani bizim orada önemsemeden yedigimiz 4 dilim baklava yaklasik 300 kalorilik bir enerjiye sahip ki bu su anda bir yetiskin için aksam yemegine denk geliyor neredeyse. Biz bunu bir misafirlige gidip bir tabak yiyoruz, yarim saat sonra baska bir misafirlige gidip orada da yiyoruz. Buna çok dikkat etmek gerekiyor. Ne olursa olsun harcayabildigimiz kadar tüketmek lazim” dedi.



“Tatli yiyerek kilo almamiz bizim için bir facia”

Bayramda tatli yerine meyve ikraminda bulunulmasini tavsiye eden Kaya “Zaten uzun süreli karbonhidratlari gidalari çok uzun yillar tüketmek seker hastaliginin da daha erken yaslarda gelismesine neden oluyor. Hem kilo aliyor insanlar hem insülin direnci gelisiyor böylelikle daha erken yaslarda diyabet, seker hastaligina yakalanmaya da neden olabiliyor. Temel kriterimiz kilo almamak. Aslinda bizim beden kitle endeksi dedigimiz bir hesap var bu hesaba göre durdugumuzda bizim toplumumuzun 3’te 2’si falan obez çikiyor yani fazla kilolu çikiyor. Zaten bizim fazla kiloyla mücadele ederken bir de bayramlarda tatli yiyerek kilo almak bizim için bir faciadir. Bu nedenle mümkün oldugunca az yemek lazim. Söyle bir sey yapilabilir mümkün oldugunca bizler tatli ikram etmeyelim meyve, hafif gidalari ikram edebiliriz, bunlari tercih edebiliriz. Ikram edildiginde de her yerde yemeyelim ama yemek gerekiyorsa çok az, tadimlik alalim. Serbetli tatlilar yerine sütlü tatlilar daha avantajli olabilir. Bakin ilginç bir sey söyleyecegim. Kurban bayrami gününde gittigimiz ziyaretlerde günde yiyecegimiz 10 – 15 dilim baklava günlük bir insanin enerji ihtiyacinin tamamini karsiliyor. Bir insan bayram günü hiç et yemese, hiç yemek yemese, hiçbir sey yemese sadece o tatlilari yese enerji ihtiyacini karsilayabiliyor. Mümkün oldugunca tatlidan uzak durmak ve azaltmak gerekiyor” ifadelerinde bulundu.
Kaynak: İHA